Делегация от Северна Македония, водена от премиера Зоран Заев, пристига у нас утре. Това съобщи преди началото на правителственото заседание служебният премиер Стефан Янев.

"Ще се проведат разговори и в общата политическа картина, и в дълбочина и конкретика в търсене на подходящи решения, които са в интерес на двете страни и народите им", обясни той.

Зоран Заев пред МИА: С България няма да говорим за нашата идентичност и език

Зоран Заев пред МИА: С България няма да говорим за нашата идентичност и език

Думите му са преди визитата в София

Янев уточни, че въпросите, които ще се разглеждат, са от особена важност и се надява практическите стъпки, които ще се направят, да намерят по-късно отражение и в позиция, която да бъде предадена на българския парламент, а и тези стъпки да са в интерес и на европейската интеграция и перспектива на Западните Балкани.

Програмата тепърва ще бъде изпратена до медиите.

РС. Македония зациклила разговора с България след зелената светлина за НАТО

РС. Македония зациклила разговора с България след зелената светлина за НАТО

Наум Кайчев: България би могла да бъде една идея по-взискателна през годините

Стефан Янев коментира и дневния ред на кабинета, като "доказателство, че основната цел, е да се опитват да подобрят и да търсят решения на важни неотложни проблеми за обществото". "В крайна сметка ще се търси позитивизма, за който говорим, за да избегнем негативния тренд да показваме само недостатъци на това, което сме заварили", обясни относно вчерашната равносметка служебният премиер.

Припомняме, миналата седмица след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал "Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев", заяви Ангел Димитров. 

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

Нито крачка напред в работата на българо-македонската комисия

Нито крачка напред в работата на българо-македонската комисия

По думите на проф. Ангел Димитров македонците упорито бягат от определението за обща история

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. и имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи. 

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Президентът на РСМ: Идентичността и езикът ни са научен и културен факт

Президентът на РСМ: Идентичността и езикът ни са научен и културен факт

Били резултат от дългогодишно историческо и културно развитие

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Миналата седмица на двудневно посещение у нас бе и министър-председателя на Албания Еди Рама