Тор Бьорголфсон търси купувач на БТК е водещата новина за в. „Дневник"

Исландският милиардер Тор Бьорголфсон обмисля бъдещето на инвестицията си в Българската телекомуникационна компания (БТК). Пред "Файненшъл таймс" бизнесменът, който контролира поне 65 % от телекома, е посочил, че това може да доведе и до продажбата му. Говорител на Бьорголфсон потвърди пред "Дневник" информацията и допълни, че интерес към БТК има както от страна на фондове, така и от стратегически инвеститори.

Чрез компанията си "Новатор Телеком България" исландецът притежава правото (наричано на професионален жаргон кол опция) да купи 100% от настоящия мажоритарен собственик на БТК - "Вива венчърс", дъщерно дружество на инвестиционния фонд "Адвент". Това стана в началото на миналата година с договор за покупка на опцията между "Новатор" и "Адвент".

"Вива" държи 65% от капитала на телекома, придобити при приватизацията му през 2004 г. срещу 280 млн. евро. БТК е най-голямата публична компания в България с пазарна капитализация от около 3 млрд. лв., като пазарът оценява дела на "Вива" към момента на близо 2 млрд. лв.

По неофициална информация Бьорголфсон събира оферти за продажбата на БТК от края на 2006 г. Той вероятно контролира и повече от 65% от телекома, ако се окажат верни твърденията, че при продажбата на остатъчния държавен дял от компанията през борсата, милиардерът е купил допълнителни между 10-15 до 25% от капитала на дружеството.

Според Бьорголфсон придобитата от него кол опция, чийто срок изтича през юни 2008 г., привлича инвеститорски интерес заради влизането на България в Европейския съюз. Той уточнява пред "Файненшъл таймс", че дори е наел инвестиционната банка "Лемън брадърс" да го консултира за бъдещето на инвестицията му в българския телеком. Вестникът посочва, че сред възможните стратегически решения е "Новатор" да упражни правото да купи "Вива венчърс" и след това да продаде дела на дружеството в БТК. Работата на консултанта е все още в начална фаза и не е ясно какво точно и кога ще предприеме "Новатор", обясни за "Дневник" говорителят на Бьорголфсон. Според информационната агенция "Телеком финанс" компанията на исландеца е поставила краен срок до 29 януари, в който ще приема оферти за покупка на кол опцията. "БТК има отговорностите да се фокусира върху нуждите на клиентите и пазара и успешно да управлява бизнеса, независимо от структурата на собствеността. Решението на акционерите е извън правомощията на управляващия екип на БТК", коментираха в сряда от телекома.

Според Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на инвестиционния посредник "Карол", по-вероятно е новият мажоритарен собственик на БТК отново да е инвестиционен фонд, а не стратегически инвеститор в лицето на голяма телекомуникационна компания. Подобна беше развръзката при излизането на Бьорголфсон и от чешкия телеком "Чешке Радиокомуникацие", който беше продаден на консорциум между инвеститори за дялово финансиране, припомни Рабаджийски. Чешкото дружество беше продадено през ноември за 1.2 млрд. евро, припомня "Файненшъл таймс". Един от доводите за такъв сценарий е по-големият интерес към мобилните комуникации и интернет от страна на големите телекоми, отколкото към фиксираната телефония.

През последния месец акциите на БТК са се движели именно от очакването за продажбата или упражняването на опцията, допълни Рабаджийски. Според него това е причината и за поскъпването на акциите на компанията, при евентуална покупка цената на сделката може да бъде над пазарните в момента.

"В този момент е още много трудно да се прецени дали евентуална сделка ще се отрази положително или отрицателно върху търговията с акциите на телекома на Българска фонфова борса", коментира Минчо Минчев, анализатор в "Инвестбанк". Той посочи, че след приватизацията на БТК беше свършено много в посока преструктуриране и техническа модернизация и то в много силно конкурентна среда. Много е важно обаче кой ще бъде новият собственик, какви намерения ще има за бъдещето на компанията, както каква ще е реакцията на регулаторните органи при сключване на сделка, допълни Минчев.

В сряда на фондовата борса бяха изтъргувани 261 хил. акции на телекома, като цената им стигна 10.80 лв. за брой, което е повишение от 0.56%. Източници от пазара отбелязаха, че от няколко месеца предлагането на ценните книжа постепенно намалява, което доведе до поскъпването им с около 5 на сто.

Сред важните въпроси при евентуална продажба на мажоритарен дял от публична компания е дали новият собственик ще е длъжен да отправи търгово предложение към миноритарните акционери. Законът предвижда тази възможност при смяна на собствеността, тъй като се приема, че тя носи риск за дребните собственици. Тъй като обаче опцията на Бьорголфсон е за покупка на 100% от "Вива венчърс", което означава, че няма да има промяна на мажоритарния собственик на БТК, най-вероятно новият акционер няма да е задължен отправи оферта за изкупуване на останалите акции на телекома, които се държат от дребните акционери. При подобна продажба няма задължение и да се разкрие цената на сделката. Подобен беше случая с покупката на "Кремиковци" от Митал, който купи собственика на завода "Финметалс холдинг".

За продажбата на БТК се заговори още лятото на 2006 г., когато ръководството на компанията беше сменено. Тогава изпълнителният директор Денис Уолах беше заменен с настоящия Мартин Щауб, като сред цитираните причини за промяната бяха различията във вижданията за компанията на Уолах с наскоро назначените от собствениците двама нови членове на управителния съвет - Джеръми Томсън и Греъм Макинрой.

БТК беше приватизирана през лятото на 2004 г., като "Вива венчърс" плати 230 млн. евро за 51% от капитала на телекома, след което увеличи дела си до 65%, чрез увеличение на капитала, влагайки 50 млн. евро. Бьорголфсон пък придоби опцията за закупуването на "Вива венчърс" от "Адвент" в началото на 2006 г. Като притежател на кол опцията "Новатор" има право да я упражни след изчичането на ограниченията в договора за приватизация на БТК за разпореждане с акциите на компанията, който изтича през 2007 г. или след предварително одобрения от Агенцията за следприватизационен контрол. До момента в агенцията не е постъпвало уведомление за упражняване на опцията, поясниха от там.

 

 

Милиардерът Бьорголфсон продава акциите си в БТК, отбелязва в. „Монитор"

Исландският милиардер Тор Бьорголфсон е заявил пред Financial Times, че възнамерява да преразгледа инвестицията си в българския телеком БТК, съобщи Ройтерс. Това решение на исландския предприемач може да доведе до продажба на т.нар. опция за придобиване от неговата компания "Новатор" на 65% от капитала на БТК.

"Новатор" е назначил инвестиционната компания "Lehman Brothers" за съветник относно опцията, която Бьорголфсон притежава за покупката на 65% от капитала на нашия телеком, уточнява агенцията. Явно исландският милиардер е решил да разпродава своите инвестиции в телекомуникационни компании, след като през ноември 2006 г. се отказа от своите 70% в чешкия телеком "Ceske Radiokomunikace" и ги продаде на инвеститори за дялово финансиране.

След като България е вече член на ЕС, както и с все повече нарастващия интересът на чуждестранни инвеститори към телекомуникационния пазар в страната, ние получаваме интересни оферти и предложения за притежаваната от нас опция върху 65% от капитала на БТК, е заявил Бьорголфсон пред финансовата медия.

Именно поради този предявен интерес назначихме "Lehman Brothers" да ни посъветват как да постъпим относно опцията, уточнява още исландецът. Засега обаче имена на потенциални купувачи не се споменават.

Според публикации в Telecom Finance от "Новатор" обмислят продажбата на опцията, като до 29 януари тази година ще се приемат предварителни оферти от инвеститори.

Към момента БТК има пазарна капитализация от близо 1.6 млрд. евро и е най-голямата публична компания у нас.

Приватизацията на БТК датира още от 1999 г. и протече дълго и трудно. Преговорите за продажбата на телекома стартираха към средата на 1999 г., като единственият тогава купувач, с когото се преговаряше бе консорциум между холандската телекомуникационна компания KPN и гръцката ОТЕ. Сделката обаче не бе финализирана, тъй като в процеса на преговорите купувачите поискаха промени. Те се оказаха неприемливи според правителството - като промяна в националното ни законодателство, която щеше да осигури на компанията монопол върху международните телефонни линии.

На 10 юни 2002 г. при повторно проведена приватизационна процедура оферти за 65% от капитала на телекома подават три кандидата - "Вива венчърс", която е собственост на инвестиционния фонд "Адвент", консорциумът "Коч холдинг - Тюрктелеком" и AIG - CET Capital Management. На 24 септември същата година окончателни предложения подават само първите двама кандидати.

За 65% от капитала на телекома "Вива венчърс" предложи 200 млн. евро и инвестиции от 450 млн. евро, а турският консорциум за същия пакет - 15 млн. евро по-малко. След дълга поредица от дела на 20 февруари 2004 г. се подписа договор между АП и "Вива венчърс холдинг" за продажба на 65% от акциите на БТК, като офертата на купувача бе подобрена. Реалното прехвърляне на собствеността се извърши на 11-и предния месец, след като ден преди това БТК получи лиценза за третия мобилен оператор.

През януари 2006 г. стана ясно, че "Новатор" е получила правото да придобие 100% от дяловете на мажоритарния собственик в БТК "Вива Венчърс".

Междувременно на проведен търг на БФБ бе предложен остатъчния държавен пакет от 34.68% срещу компенсаторни инструменти, като постигнатата средната цена за акция на БТК бе 218,64 лв. в компенсаторни инструменти. Така 99% от дружеството попадна в частни ръце.

 

Тор зарязва БТК по съвет на принц Кирил, гадае и в. „Стандарт"

Г-н Бьорголфсон е затрупан с обаждания от инвестиционни дружества, интересуващи се да купят БТК. Това пише в материала на "Файненшъл Таймс" за продажбата на телекома ни. Съобщението е цитирано от Българска фондова борса. Опцията на "Новатор" включва освен възможността за придобиване на 65% дял в БТК, също и последващата му продажба на частни инвеститори. През ноември м. г. исландецът продаде 70-процентовия си дял в "Чешке Радиокомуникаце" за 1,2 млрд. евро.

 

 

Исландският милиардер Тор Бьорголфсон май е на път да се откаже от БТК. Фондът му "Новатор" обмисля дали да упражни опцията си да купи 65% от българския телеком. Това съобщава онлайн изданието TeleGeography. "Лемън Брадърс", за която работи синът на Симеон Сакскобургготски Кирил, ще консултира "Новатор" относно бъдещето на инвестицията.

Според публикации в други сайтове "Новатор" обмисля продажбата на опцията си и приема предварителни оферти от инвеститори до 29 януари.

В началото на 2006 г. фондът на исландеца придоби опция да купи "Вива Венчърс". Тя пък държи 65% от БТК. Така исландецът щеше да стане мажоритарен собственик на телекома. И сега той държи миноритарен дял чрез различни свои фондове. Сделката за покупката на "Вива Венчърс" се очакваше да стане след юни тази година. Тогава изтича 3-годишният период, в който отпада изискването за прехвърляне на акциите на компанията, според договора за приватизация на БТК. "Вива Венчърс" взе 65% от телекома през юни 2004 г. За този дял тя плати 230 млн. евро плюс още 30 млн. евро за увеличение на капитала на компанията. Исландският милиардер притежава "Актавис", която у нас е собственик на бившите фармации в Дупница, Разград и Троян. Той придоби през миналата година и 34% от СИБанк.

 

Сметките за парно ясни като клинопис, критикува и в. „Дневник"

И през новия отоплителен сезон сметките за парно на абонатите на топлофикациите ще продължат да бъдат все така неясни и неразбираеми. Този извод може да се направи след обясненията на зам. енергийния министър Валентин Иванов, директора на дирекция "Сигурност на енергоснабдяването" Йордан Георгиев и началника на отдел "Топлоснабдяване" в министерството Любка Георгиева при представянето на проекта на новата министерска наредба за топлоснабдяване пред депутатите от парламентарната енергийна комисия. Наредбата ще влезе в сила от октомври.

 

Наредбата е дисертация на високо ниво. Добре, че имаме достатъчно топлотехници и инженери, които да я анализират, беше оценката на председателя на комисията Рамадан Аталай. Независимият депутат Минчо Христов не успя да попита каква е ролята на топлинните счетоводители, председателят не му позволи да вземе думата, с което обсъждането на проекта приключи. Две представителки на НДСВ бяха смъмрени, че не внимават в представените формули. Енергийното министерство обеща да направи кампания за потребителите, за да им обясни как ще се изчисляват новите сметки за парно. Представителите му признаха, че говорят на технически език и неясно.

 

На обсъждането се разбра, че от Министерството на икономиката и енергетиката са стигнали до извода, че някои радиатори отдават два пъти повече енергия от проектните си възможности. Така излизало от направения анализ. Затова топлинните счетоводители ще бъдат задължени с новата наредба да изчислят максималното количество енергия, която могат да отдадат радиаторите. По данни на министерството при анализирани над 3000 сгради, които са предложени от топлинните счетоводители, се е установило, че 10% от тях имат завишени сметки. Това се обяснявало с множеството изключени радиатори, особеностите на инсталациите и странните способности на радиаторите да отдават повече топлина.

 

Абонатите на парно да увеличат декларирания процент за енергията за сградна инсталация, за да не плащат високи сметки, посъветва началникът на отдел "Топлоснабдяване" Любка Георгиева. След като отпадна такса мощност, се запази таксата за сградна инсталация, която се плаща от всички абонати. Процентът за нея според последните промени в енергийния закон се определя от топлинните счетоводители. Проучванията на министерството сочат, че процентът за общите части при някои сгради може да достигне до 57. Топлофикациите, компаниите за дялово разпределение на енергията и собствениците в сградите ще бъдат задължени на проверят откъде идва голямата консумация, когато за сградната инсталация тя е над 40%. Според Любка Георгиева топлофикационните дружества вече са започнали такива анализи. Целта на обследването е да покаже какви мерки могат да се вземат за намаляване на консумацията.

 

Топлофикациите ще бъдат задължени през целия отоплителен сезон да регулират абонатните станции. Засега честа практика е това да се прави само в началото. Федерацията на потребителите алармира преди дни, че електрониката в станциите не работи, което е една от причините за повишените сметки, но от "Топлофикация - София" отрекоха.

 

Топлинните счетоводители най-после може да имат единен софтуер, по който да правят разпределение на енергията в сградите. Предстои да бъде направен анализ и как топлинните счетоводители пресмятат дяловете. Представителите на министерството увериха, че въвеждането на софтуера няма да доведе до увеличение на таксите за отчитане на уредите.

 

ДЕПУТАТИ ЗАМИСЛЯТ АКЦИЯ срещу надутите сметки за парно. Пред колегите си от левицата Апостол Димитров се оплакал, че има 300 лв. сметка за декември за апартамент около 60 кв.м. Той заявил, че "Топлофикация" се превръща в сериозен социален проблем с отражения за управляващите. Вчера Иван Даков, също от БСП, пък разказа, че получил сметка от 900 лв. за жилище около 90 кв.м. Той повикал комисия от "Топлофикация", която установила, че неправомерно са му начислени над 8000 топлоединици. Даков смята, че още тези дни ощетените депутати ще се съберат да мислят какво може да се предприеме. От ДСБ-София пък организират протест в понеделник пред министерството на икономиката.

 

 

Заместниците на подалите оставка от борда на "Топлофикация - София" Георги Ненков и Борис Тодоров няма да бъдат избирани с конкурс, а измежду предложени от политическите групи в Столичния общински съвет кандидати. Това реши мнозинството от общинската стопанска комисия по предложение на председателя й Пламен Илиев ("Демократи за София"). Гласуването беше по повод писмо до общината с предложение за свикване на общо събрание на дружеството на 29 януари, на което да бъдат приети оставките на Ненков и Тодоров. Предложението на Илиев беше подкрепено от БСП, ССД, НДСВ и коалицията около "Гергьовден". Против гласуваха от СДС, ДСБ и Орлин Иванов от ГЕРБ. Те настояваха за конкурс.

 

Властта вкарва нови посредници в парното, бие тревога в."Сега"

Новата наредба към енергийния закон допусна още един посредник, който да се вклини между топлофикациите и гражданите. Клиентите вече ще могат да избират и фирма доставчик на топлинна енергия. Тя ще купува енергия от топлофикацията на малко по-ниски цени и ще я продава на абонатите на пределните цени, определяни от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Доставчикът ще получава енергията с 5-8 % по-евтино, той ще събира сметките, ще пуска и спира абонатните станции. Абонатите, които не искат фирма доставчик, могат да запазят преките си отношения с "Топлофикация".

Според запознати наредбата просто дава още една възможност на топлинните счетоводители да печелят. От големите фирми за дялово разпределение в столицата заявиха, че все още не знаят точния статут на доставчика на топлинна енергия и дали проявяват интерес към подобна дейност.

 

По-високи януарски сметки за ток в София, отбелязва в."Новинар"

Януарските сметки за ток ще са по-високи за абонатите в София , но декемврийските са по-ниски, съобщи Електроразпределeние-Столично. Причината била, че времето между две отчитания на електромерите този месец е по-дълго с 3 до 7 дни, а през декември е било по-кратко. Затова абонатите ще трябва да платят тока, потребяван в период от 31 до 37 дни.

Липсата на информация за периода на отчитане и показанията на електромера в касовите фактури, за което "Новинар" писа, пък била с цел да се съкрати времето за заплащане на тока в касите. Клиент, който не е получил съобщение по пощата за дължимия ток, можел да поиска касиерката да му разпечата в отделна бележка информацията. Решението е странно, защото допълнителната услуга ще усложни работата на касиерките и ще отнеме повече време, отколкото, ако данните присъстваха в касовата бележка, коментираха потребители.

 

 

Сняг завалява в събота, изненадва ни, предупреждава в."Монитор"

В събота срещу неделя у нас ще завали сняг, съобщиха от НИМХ към БАН. Температурите постепенно ще започнат да се понижават от днес, а в неделя синоптиците очакват рязко застудяване. Минималните температури ще бъдат между -7 и -2°, а максималните - между -1 и 4°, в рамките на нормалните за сезона, казаха още от НИМХ.

Силният ураганен вятър, който вчера премина на територията на страната ни, засегна десетки населени места. Екипите на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии реагираха на повече от 70 сигнала за аварии в цялата страна, предизвикани от силния вятър и дъжда. Нанесени са материални щети в част от населените места в областите София, Монтана, Шумен, Бургас, Перник и Стара Загора. В столицата съобщиха за паднали дървета и билбордове, както и за откъртени от покривите ламарини. По заповед на кмета Бойко Борисов бяха предприети спешни мерки за отстраняването на висящи ламарини и други строителни материали, представляващи реална опасност за минувачите. Премахнати бяха преместваеми съоръжения и леки конструкции в няколко столични квартала, както и части от рекламни пана на централните софийски улици.

Ураганният вятър повали огромно дърво пред входа на 6-то училище в столицата и за малко не рани минувачи. Дървото скъса електрически проводници и смачка наблизо паркиран автомобил. Като по чудо, пострадали няма.

Силният вятър и проливният дъжд станаха причина за много подобни случаи из цялата страна. Бурята причини аварии в електрозахранването на няколко места в Западна България.

 

БСП се цепи заради Първанов и Станишев, пише в. „Новинар"

На два лагера се разделиха членовете на БСП заради президента Георги Първанов и премиера Сергей Станишев. В ябълка на раздора се превърна последната реч на държавния глава, в която той критикува Съвета на коалицията, и последвалият отговор на премиера, в който той категорично изрази несъгласието си с отправените упреци.

Очакваше се между двамата да започне вражда, защото Станишев не е благосклонен към критика и става все по-нетърпим към нея, каза Илия Божинов от Висшия съвет на партията. Според него министър-председателят се е изнервил, защото е изгубил посоката. "Досега посоката беше ЕС, а тези дни Станишев каза, че сега трябва да помагаме на Евросъюза. За каква помощ става дума? ЕС си е екстра!", риторично попита той и уточни, че според него президентът е значително по-прав.

Разривът между бившия лидер на БСП и настоящ президент и сегашния шеф на червените Сергей Станишев е необратим, довериха депутати от левицата. Двамата вече не се понасят, споделиха още те. Причината за напрежението е нежеланието на премиера да се съобразява вечно с мнението на бившия си съпартиец и лидер. "Станишев вече не иска да го слушка", казаха червени народни представители и добавиха, че "си е прав". Те обясниха, че Първанов предсрочни парламентарни избори не може да провокира, но "побутва правителството отзад". Неслучайно паралелно с прехода към втория си мандат президентът смени голяма част от своя екип, а значителен брой от неговите съветници заминаха като посланици.

Депутати от БСП коментираха още, че "Сергей е забравил, че Първанов е президент на всички българи и работата му е да критикува. Скоро да не стане така, че държавният глава да се обръща към премиера със "Сергей, кажи си", допълниха от червената партия.

Георги Първанов има нова битност и му трябват нови хора, коментираха от БСП. От президентството обаче отговориха, че между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 конфликт няма.

Има и такива обаче, които схващат отношенията между президента и премиера като постановка. "Двамата си играят на доброто и лошото ченге", смятат някои народни представители от левицата. Според тях Първанов се държал популистки, защото такива били очакванията на хората към него, а Станишев трябвало да демонстрира твърдост, за да не изглежда слабохарактерен.

 

Най-скандалните клаузи за магистрала "Тракия" отпадат, пише в. „Сега"

Условията, при които трябва да се дострои магистрала "Тракия", най-сетне са договорени. Договорът най-вероятно ще бъде утвърден от правителството още днес.

Българо-португалският консорциум "Магистрала Тракия" остава страна по договора, но при променени условия, съобщиха три независими източника. Дяловете в консорциума обаче ще бъдат преразпределени и ще се включат нови фирми.

Цената на километър изграден път се запазва - 2.7 млн. евро, но вече няма да има опция при определени условия да може да се иска допълнително увеличение на цената. Отпада изискването държавата да гарантира кредитите на концесионера на магистралата. С този документ на практика България се ангажираше да покрие всички плащания на консорциума, ако той обяви фалит. Премахва се и клаузата, според която държавата трябваше да плаща на концесионера при евентуален недостиг на трафик по аутобана.

До късно снощи регионалният министър Асен Гагаузов не бе открит за коментар.

В края на миналата година, след серия инфарктни преговори екипът, участвал в предоговарянето на концесионния договор, обяви, че най-вероятно такъв няма да има, ако от "Магистрала Тракия" не се съгласят с новите условията, поставени от държавата. Зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев съобщи тогава, че португалските фирми са поискали повишение на цената за километър до 3.5 млн. евро. Същия ден представителят на чуждестранните компании в дружеството Георги Ченев го опроверга, като каза, че са съгласни с всички условия на правителството.

Междувременно регионалното министерство обмисляше алтернативни варианти - например обектът да се раздели на няколко участъка, а фирмите, които ще ги строят, да бъдат избрани по Закона за обществените поръчки.

Като евентуални участници в изграждането на отсечките се спрягаха "Главболгарстрой", TRACE и някои от пътно-строителните компании на Васил Божков.

Договорът с трите португалски фирми "Лена Енгенхариа и конструкош" С.А., "МСФ - Мониз да Майа, Серра и Фортунато емпрейтейрош С.С." и "Сомаг консешос и сервисуш С.А." и двете държавни дружества "Техноекспортстрой" и "Автомагистрали" се оказа една от най-скандалните сделки на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Причината е, че дострояването на 116 км от "Тракия" и отдаването на цялата магистрала на концесия бяха дадени без търг или конкурс. Сделката стигна до съда, но той я определи като законосъобразна.

Преди да дойде на власт, БСП беше един от най-сериозните критици на аферата "Тракия". След сформирането на правителството на Сергей Станишев социалистите предпочитаха да подминават темата с мълчание. Опозицията се опита да свърже договора с корпоративни интереси на един от синовете на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Хипотезите обаче останаха недоказани.

Според част от транспортните специалисти пускането на сделката за "Тракия" е най-бързият вариант за довършването на магистралата. Ако стартира нова процедура за концесия, тя ще отнеме поне 300 дни.

 

"Тракия" готова до 2009 г., отбелязва и в. „Труд"

Участъкът от магистрала "Тракия" от София до Бургас ще е готов до 31 ноември 2009 г. А трасето от Калотина до столицата - до 31 май 2010 г.

Това ще стане, ако португалските фирми в консорциума за изграждането на аутобана приемат условията на българската страна - да няма държавни гаранции и доплащане за намален трафик.

На заседанието си днес правителството ще реши съдбата на концесията.

 

Царски прът в Дунав мост 2, бие тревога в. „Стандарт"

Скандал, вместо дългоочакваната първа копка, набира скорост около Дунав мост 2. Транспортното министерство обвини община Видин, че бави старта на строежа и подлага на риск големия проект. Кметът не съдействал за отчуждаването на земите, а общинарите във Видин продавали на частници земя, която попада в трасето на голямото съоръжение.

Проблем се оказват продажбите на няколко парцела на частни фирми в близост до моста. Така строежът може да се забави, защото собствениците могат да поискат нова оценка и по-висока цена.

От 39 имота, общинска собственост, които попадат в подходите към Дунав мост 2, 13 са продадени на еднолични търговци, акционерни дружества и частни лица, съобщи областният управител на Видин Кръстьо Спасов. Най-големият имот е от 223 дка, а общата площ е около хектар. След това някои от терените са разделени на още части. Сделките са направени до юли 2006 г. Според решение 687 на Министерския съвет от 25 август 2004 г. с тези имоти е можела да се разпорежда само държавата, обясни губернаторът на Видин. Но нивите са продадени с решение на общинския съвет. Транспортното министерство е предупредило кметството, че предстои решение на правителството за отчуждаване на терените. А през миналата година са преведени 1,5 млн. лева за обезщетение на собствениците. Наскоро обаче от ведомството на Петър Мутафчиев

 

с изненада научили

 

че 6-7 от терените вече са изтъргувани. Областният управител отказа да отговори на въпроса кои са новите собственици на атрактивните имоти, които ще спечелят при отчуждаването им за нуждите на моста. Макар че по времето на предишното правителство Спасов е бил зам.-шеф на Общинския съвет. Председателите на местния парламент също са били от БСП - Надя Антонова, сега депутатка от "Коалиция за България", и Пламен Трифонов, лидер на червените във Видин.

"Стандарт" научи, че трима от въпросните купувачи са "Солей груп", "Балкански индустриален парк" и "Лариоест" ООД. "Балкански индустриален парк", където акционер е Веселин Боянов - същият, който за малко да направи изгодна замяна на 44 апартамента срещу военно летище и 1300 дка ниви в Божурище. Боянов е платил по 1000 лева за декар край Дунав. По толкова дава и държавата за отчуждените имоти. Справката в Дакси показва, че Боянов е човек, близък до "царските" кръгове. Той има две общи фирми с Георг Цветански - "Жасмин Пропъртис" и "Сфера Дивелъпмънтс". Цветански е първият собственик на фармацевтичните ни заводи. Той бе

 

фаворит на царското правителство

 

за неуспешната приватизация на "Булгартабак". Цветански участва и в схемата на Спас Русев за продажбата на БТК. Всички тези сделки са свързани с обръчите от фирми около царя.

Чрез "Балкански индустриален парк" Боянов е купил голям масив, след което е продал 126 дка на "Лариоест". Според Дакси 90% от капитала й е на италианеца Карло Казати, а 10 на сто държи адвокат Лилия Борисова. Тя бе шеф на предизборния щаб на кмета д-р Иван Ценов. "Солей груп" пък притежава бензиностанция по пътя към моста. На нея са продадени 6 дка за изграждане на ТИР паркинг на самата бензиностанция. Фирмата е собственост на Стефан Каменов, зам.-председател на Общинския съвет във Видин.

Според кмета д-р Иван Ценов към земите имало бизнес интереси и общината не може да ги спира. Това е било водещо при продажбата им. От тях обаче можело да се спечели, ако са купени по 60-100 лв./дка, защото сега държавата ще обезщети новите собственици с по 900-1100 лева за дка. Д-р Ценов заподозря в нападките към общината оправдание за поредното забавяне на строителството. Според него Дунав мост 2 вече е трябвало да бъде построен.

 

Според „Дума" Софиянски няма евроимунитет

От анализите, направени до момента, Стефан Софиянски няма имунитет като евродепутат, но това предстои да се уточнява. Това заяви вчера главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Главният прокурор обясни, че този въпрос се решава от съда, а не от прокуратурата.

Ако съдът спре производството поради наличие на имунитет, прокуратурата трябва да направи преценка дали да бъде поискан имунитетът или първо да бъдат изчакани изборите за евродепутатии, обясни Велчев.

Главният прокурор заяви, че ако се окаже, че Софиянски има имунитет, той по всяка вероятност ще му го поиска. Според Велчев не се създават предпоставки определени хора да се скрият в европарламента, тъй като и там имало възможност за сваляне на имунитета.

В началото на миналата седмица Софийският градски съд отложи делото срещу Софиянски за "Милениум център". Той прие, че неявяването му поради ангажименти в Европарламента представлява пречка за даване ход на делото, което бе отложено за 1 февруари. Тогава съдът реши да се изпрати незабавно запитване до МВнР за статута на Софиянски като евродепутат, тъй като защитата му внесе молба за преценка дали на този етап делото да продължи с оглед положението му като български представител в Страсбург.

 

ЕС ни съди, ако не оправим сметищата, предупреждава в. „24 часа"

Повече от половината общини в страната не ползват сметища, които да отговарят на европейските изисквания, стана ясно от презентация на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров пред парламентарната екокомисия вчера.

От 55 регионални депа за отпадъци, които е трябвало да бъдат изградени до края на 2007 г., не били готови 24. Срокът за приключването им е най-късно средата на юли 2009 г. "Ако преходните периоди, които ни е отпуснал ЕС, не бъдат спазени, е възможно завеждането на дело от Еврокомисията и налагането на глоби от Европейския съд в Люксембург", предупреди Чакъров.