Изравнителните сметки за парното ще бъдат шокови, предупреждава в. „Сега"

Шокови изравнителни сметки за парно ще получат абонатите през лятото. Причината за това е, че се очаква драстично повишение на процента за т.нар. "сградна инсталация". След поправките в енергийния закон той вече се определя от фирмите за топлинно счетоводство. Те обаче не са правили изчисление колко трябва да начисляват, защото все още чакат промените в наредбата към закона и нова методика.

Документите ще бъдат готови едва към края на отоплителния сезон. Затова преизчисляването на дължимите суми ще стане с изравнителните сметки. "В момента процентът за сградната инсталация е оставен същият, както са го определили общите събрания на собствениците. Предполагам, че в повечето сгради ще се наложи новият процент да е над 50, защото мотивите, по които съседите са решили помежду си какъв да е той, нямат нищо общо с действителността", обясни пред "Сега" Мадлен Христова от "Бруната България". Преди промените в закона имаше ограничение процентът за "сградна инсталация" да е между 10 и 30%. Сега горна граница няма. От декември миналата година сметките за парно в столицата вече не показват какъв процент от отоплението на сградата отива за т.нар. "сградна инсталация".

 

Две версии за убийството на кмета на Елин Пелин, пише „Сега"

 

Още в първите часове след убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков, преди да са открити и разпитани очевидци на престъплението и да е намерено оръжието на убийството, МВР лансира версията, че става дума за личен конфликт. Кметът бе застрелян късно във вторник пред дома си със 7 куршума.

Според местните хора обаче най-вероятно причините за убийството са засегнати икономически интереси. Миналата година в общината избухнаха големи скандали заради продажби на земи и гори на частници. По онова време Янков лобира за продажба на 3300 декара гора около Нови хан на новия собственик на "Кремиковци" - индиеца Прамод Митал. Предложението бе отхвърлено от местните, които заподозряха, че теренът ще бъде продаден на безценица.

Янков бе в открит конфликт със собственика на мина "Чукурово" Христо Ковачки заради софийския боклук.

 

 

Плашили кмета на Елин Пелин: "Внимавай в играта!", съобщава в. „Труд"

 

"Внимавай в играта!", изсъскал анонимен глас по телефона на кмета на Елин Пелин Янко Янков.

Заплахата била отправена година и половина преди градоначалникът да бъде застрелян. За нея съобщи пред "Труд" вчера шефът на общинския съвет в града Трайко Цветанов. Оплакал му се самият Янков, с когото били близки приятели.

"И ние от Лесново се заканвахме на Янков, искахме да го линчуваме", заяви пред "Труд" жител на селото, пожелал анонимност. Омразата към кмета на Елин Пелин избухнала заради пестициди, които той складирал до Лесново.

 

 

7 куршума в кмета за пари или лична омраза?, чуди се в. „24 часа"

 

Остри конфликти заради скандала със складирането на боклука в мина "Чукурово", скандална продажба на гора край Нови хан и построени след наводненията ромски къщи - това са трите основни версии за убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков. Полицията подозира, че по градоначалника е гърмял афектиран стрелец аматьор.

 

Търсят убийца, пише в. „Стандарт"

Чужди жена и имоти са ключът към убийството на кмета на Елин Пелин. 7 куршума откриха следователите в тялото на Янко Янков във вторник вечерта. Всички те са в областта на корема, таза и слабините. Стрелбата била от 3 метра - агресивна и хаотична. Това изключва професионален килър, обясниха разследващи. "Сякаш бясна жена го е направила на решето", каза полицай при нощния оглед. Още от казармата Янков имал славата на Дон Жуан, шушукаха съседи.

Крупни бизнес интереси са втората версия на криминалистите. Преди седмици Янков поиска да продаде 3300 дка гора около Нови хан. Кандидат бе собственикът на "Кремиковци" Прамод Митал. Идеята бе приета на нож от хората в Елин Пелин. Янков нагазил в дълбоки води и с проект за индустриална зона край Елин Пелин.

 

Икономически интереси зад убийството на кмет?, прогнозира и „Новинар"

 

Разчистване на сметки заради икономически интереси е една от версиите, по които работят разследващите убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков, който бе застрелян във вторник вечерта в дома си в с. Мусачево. Янков бе издигнат за кмет от социалдемократите на Александър Томов, а преди това е бил шеф на сигурността в металургичния комбинат "Кремиковци". Местни хора свързват убийството му със скандални сделки с имоти, в които участват рекламният бос Красимир Гергов и индиецът Прамод Митал, собственик на "Кремиковци" и на ФК ЦСКА. Преди да замине за Лондон, президентът на отбора Александър Томов обяви, че най-вероятно Красимир Гергов ще стане член на управителния му съвет. Наскоро рекламният бос купи от община Елин Пелин 17 декара за голф-игрище.

Същевременно стана известно, че собственикът на "Кремиковци" Прамод Митал е искал да купи близо 3300 декара гора край с. Нови хан, община Елин Пелин. Индийският милиардер щял да строи върху земята 6-звездно "Зелено селище" - вили с парк за отдих на персонала на металургичния комбинат.

 

 

Личностно-икономически конфликти се смесиха в убийството на кмета, отбелязва в. „Дневник"

 

Със седем куршума във вторник вечерта беше убит кметът на община Елин Пелин Янко Янков (58-годишен). Сигналът е получен в полицията малко след 20 ч. от съпругата му Росина, която открила трупа в двора на къщата им в с. Мусачево. Преди това Янков излязъл да нахрани кокошките и не се върнал. Срещу него вероятно е стреляно със заглушител, тъй като никой не е чул изстрелите.

На сутринта след убийството областният директор на полицията комисар Стоян Стоянов заяви, че има голяма вероятност в основата да е много остър личен конфликт, и отхвърли възможността Янков да е застрелян заради работата му като кмет или заради бизнес интереси. Кметът е убит "спонтанно", казаха от полицията, като първоначално бяха отхвърлени данните за заплахи срещу жертвата.

 

Някои от общинските съветници в Елин Пелин обаче опровергаха хипотезата за личен мотив и намекнаха за конфликт на икономически интереси. "За да го резнат така, значи става въпрос за много пари", коментира съветник, пожелал анонимност. Според негови груби изчисления Елин Пелин е ощетен с над 10 млн. лв. само от практиката да се продава общинска собственост чрез конкурси. По думите му тръжната процедура е по-прозрачна и затова е избягвана. "При продажбите на общинска собственост след като мине гласуването в съвета, нещата процедурно ги поема еднолично кметът. Няма комисия или съветници, които да следят за изпълнението и параметрите на сделките", коментира друг човек от общината.

Председателят на общинския съвет Трайко Цветанов заяви, че кметът е споделял пред него за получавани заплахи, но това било отдавна. Комисар Стоянов каза по-късно, че колеги и познати на убития са потвърдили, че известно време Янков се е чувствал притеснен от нещо. За заплахи съобщи и кметът на съседното село Габра Любен Андреев. "С неговата подкрепа спасихме селото от боклука на София", допълни той. През 2006 г. Янков се обяви против извозването на отпадъците в мини "Чукурово", собственост на Христо Ковачки. След това част от балите бяха преместени в терен на комбината "Кремиковци".

В разговор с "Дневник" през октомври 2006 г. Янков заяви, че е бил притискан от "мутри", за да се гласува за продажбата на имоти в общината, но категорично не се е поддал на заплахите. Кметът се оплака още, че е бил посетен и от представител на ДПС във връзка с усвояване на пари след наводненията през 2005 г.

Янков е кмет от 2003 г. Издигнат е от партия "Българска социалдемокрация". Председателят на партията Александър Томов коментира, че става дума за рекет и натиск върху българските държавни представители за икономически изгоди.

В края на 2006 г. се писа за предложението на Янков да бъдат продадени 3300 декара общинска земя чрез конкурс на "Глобъл стийл", собственик на металургичния комбинат "Кремиковци", за построяването на вилно селище. Тогава жители на общината се обявиха против продажбата, която според тях е непрозрачна и щяла да бъде на цени, много под пазарните. Тогава областният управител Емил Иванов спря процедурата с аргумента, че е незаконосъобразна.

Янков е първият кмет, убит по този начин. Преди време кметът на Стара Загора Евгени Желев беше сплашен с два взрива.

 

Българка роди 10-ото си дете, е водещото заглавие на в. „Труд"

44-годишната софиянка Димитрина Костадинова-Хамзе роди 10-ата си рожба. Синът й Ален дойде на бял свят точно в 7,35 часа в АГ болница "Шейново". Родилните болки на майката продължиха малко повече от два часа. Тя не поиска акушерките да й сложат обезболяващи.

Баща на всичките деца на Димитрина е сириецът Ануар Хамзе. Той е журналист на свободна практика. Цялото семейство живее в собствено жилище от 103 квадратни метра в столичния кв. "Сухата река". Димитрина, която е преподавателка по полски език, и Ануар сами отглеждат многобройната си челяд. Близнаци в нея няма. Най-голямото им дете - Катрин, е на 14 години и учи в гимназия.

Но Димитрина още е далеч от постижението на Цветана Златкова (48) от ломското село Киселево. Тя има 22 деца и всичките са от един баща. Цветана вече е баба на 10 внуци, най-големият от тях е на 11 години.

 

 

Бум на пневмонии от жегите, предупреждава в. "24 часа"

 

Необичайно високите температури за зимата докараха бум на пневмонии. Водещи клиники са препълнени и дори има листа на чакащите, научи "24 часа". С нов френски тест доктори в София ще установяват за час дали човек е болен от грип или от друга дихателна инфекция, обявиха вчера водещи инфекционисти. Той ще бъде експериментално приложен от вторник в 2 грипни кабинета - в Клиниката по инфекциозни болести във Военномедицинската академия и в болницата "Св. Ив. Рилски". Тестът и прегледът ще са безплатни независимо дали пациентите са здравноосигурени.. Новият тест позволявал да се вземат мерки още в първите 72 часа от заразата. Той вече се използва в много европейски страни, стремим се и у нас да се наложи като стандарт, каза доц. Плочев. Идеята била джипитата да го прилагат масово.

Това са тестове за бърза ориентация, познати отдавна у нас, но не се използват много заради високите цени, коментира доц. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. За точна диагноза след бързия тест трябва да се направи традиционен.

Грипът може да предизвика сериозни усложнения и дори смърт, предупреждават лекарите. Най-застрашени са хората с хронични сърдечни и белодробни болести. Заразата може да отключи също множествена склероза и други автоимунни заболявания като епилепсия и паркинсон, каза проф. Иван Миланов, шеф на болницата "Св. Наум".

На 5 места в София светофари ще сигнализират за кампанията срещу грипа. Съвети ще дават и на безплатния телефон 0700 10 107. С традиционните тестове грипният вирус се открива за 10-15 дни.

 

 

Далавера за 1 милион във Висшия съдебен съвет, съобщава „Новинар"

 

Администрацията на Висшия съдебен съвет (ВСС) е нарушила Закона за обществените поръчки, като е възложила без конкурс на частната фирма "МКД-96"ООД да изготвя формуляри за работа на затворниците в цялата страна, от което бюджетът на съвета е ощетен с над 1 милион лв. Това е констатирала комисията "Борба с корупцията" към ВСС, чийто председател е зам.-шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков. Сигналът пък е подаден от шефа на ВКС Иван Григоров. Ненков ще внесе материалите от проверката в Софийска градска прокуратура, за да се търси наказателна отговорност от лицата, сключили незаконния договор с частната фирма, която е собственост на Михаил Крумов Дойчинов и дъщеря му Петя Михайлова Дойчинова. Договорът е подписан от главния секретар на администрацията на ВСС Славка Каменова и от председателя на комисията "Бюджет и финанси" Андрей Икономов. Името на Каменова е замесено в друг скандал за източване на милиони левове от бюджета на ВСС при ремонта на прокурорските помещения на столичната Съдебна палата.

Комисията на Ненков е започнала работа веднага след като на 17 юли 2006 г. е получила писмо от члена на Сметната палата Румяна Георгиева. В него Георгиева съобщава за констатирана от проверяващ екип на палатата "корупционна практика във връзка с реда за заявяване, получаване и разплащане от съдилищата и окръжните следствени служби на формуляри", изготвени от частната фирма. Комисията на Ненков също потвърждава тревожния сигнал от Сметната палата, като установява още нарушения. ВСС като първостепенен разпоредител с бюджета на съдебната власт не е сключвал писмен договор за изработка на формуляри за работа на затворниците с фирма "МКД-96" ООД. Договорката е била между фирмата и фонд "Затворно дело" към Министерството на провосъдието. Разплащането е ставало направо по сметката на "МКД-96". На 8 декември 2004 г. председателят на комисията "Бюджет и финанси" е сключил от името на съвета с фонд "Затворно дело" писмен договор за изработване и отпечатване на формулярите. Фактически обаче нито един лев не постъпва във фонда, а парите отиват направо в частната фирма на Дойчинови. Финансовата проверка констатира, че договорът между ВСС и фонда е сключен в нарушение на Закона за обществените поръчки. Изводът, който прави комисията на Ненков е, че в случая членовете на ВСС са били подведени от шефа на комисията Андрей Икономов в името на иначе благородната клауза да се осигури работа на затворниците.

Имаме подкрепата на главния прокурор Борис Велчев да се разследва това престъпление, което източи бюджета за съдебната власт и отново хвърли сянка върху институцията, каза вчера шефът на ВКС и член на съвета Иван Григоров.

 

Главният прокурор иска модерен закон за музеите, е темата на в. „Дума"

 

За обвинението е по-важно да се вземат мерки за опазване на културно-историческото наследство, а не толкова участието в конюнктурни скандали, смята Борис Велчев. Има крайна нужда от съвременен модерен закон за паметниците на културата и музеите, тъй като този от 1969 г. е пълен с противоречия. Това заяви вчера главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Той предложи, преди проектозаконът да бъде приет, Народното събрание да излезе с концепция за запазване на културно-историческото наследство и да каже дали имаме нужда от рестриктивен или либерален закон. Според Борис Велчев експертите трябва да заявят дали да има или не частни колекции.

За прокуратурата е по-важно да се вземат мерки за опазване на културно-историческото наследство на България, за противодействие на иманярството и контрабандата, а не толкова да се участва в конюнктурни скандали, допълни главният прокурор.

Велчев оповести, че е направено пълно охранително обследване на регионалните музеи.