"Първанов ще прави мрежа от местни клубове", съобщава „Дневник"

Президентът Георги Първанов обяви в понедленик, че ще стане инициатор на създаването на мрежа от клубове из страната. Целта била те да генерират идеи, а институцията да се отвори към гражданското общество. Държавният глава изложи намерението си в понеделник при представянето на новия си екип. Същевременно той отрече да подготвя партия за след края на втория си мандат.

 

Според вижданията на Първанов в бъдещите местни структури ще влязат бизнесмени, кметове, интелектуалци и специалисти в различни области, чиито управленски потенциал досега не е използван. Не само на жълтите павета ще се прави политика, заяви той и упрекна политиците в "мандатно мислене". По думите му ще спечели онзи, който успее да приобщи структурите на гражданското общество. Сривът на доверие в политиката нямало да се преодолее с нови партии. Бил съм успешен партиен лидер и след 10 години в президентството няма да започна отначало с партийно строителство, каза президентът. Това беше отговорът му на тиражираните предположения, че донеотдавнашният му съветник Димитър Иванов изгражда бъдещата президентска партия. Иванов твърдеше, че среди от БСП пускат слухове, за да разклатят президентството. Първанов заяви в понеделник: "Нямам чувството президентската институция да е дестабилизирана."

 

С думите "няма да скучаете" държавният глава започна представянето на структурата и състава на администрацията. Той съобщи, че ще бъдат създадени нови съвети, защото някои от предишните не дали добри резултати. Сътрудниците били избрани на принципите на приемственост, надпартийност, повишаване на експертния потенциал и отварянето към гражданското общество. Първанов за пореден път декларира, че ще запази надпартийния характер на институцията. Като пример посочи включването като съветник на бившия депутат от десницата Венцеслав Димитров. Новата дирекция по вътрешна политика, към която по-късно ще бъде формиран и специален съвет, пък ще се координира от Катя Николова, член на ръководството на БСП. С нея ще работи и бившият депутат от БСП Бойко Радоев. Съветник по икономическите въпроси става и ректорът на УНСС Борислав Борисов, който беше депутат от левицата в предишния парламент. Ще има още един юридически секретар - Невин Осман, която от ДПС представиха като своя номинация.

 

Сред новите попълнения е бриг. адмирал Николай Николов, който ще съветва президента за националната сигурност. Той е бил началник на направление "Планиране на отбраната" в Генералния щаб. По социални въпроси съветник става доц. Маргарита Атанасова, която е зам.-ректор на УНСС. За здравната политика ще отговаря съветник Григор Гочев, който през 2006 г. е бил лекар на годината. Политологът Антоний Тодоров ще формира политическите послания, с него ще работи и Борис Попиванов, 26-годишен.

 

Не можело да се говори за раздута администрация на "Дондуков" 2, защото щатът оставал същият като при предшествениците му - 150 души. Ще бъде обявен обаче конкурс за около десетина души за млади специалисти по икономика, международни отношения или политически науки.

--------------

Какво каза държавният глава

 

- Скоро ще представим нашата икономическа стратегия за развитието на България. Няма конкуренция с тази на БСП, сигурно ще има сблъсък на виждания. Ще анализираме доколко са изпълними идеите на БСП

 

- Голям грях поемат онези, които се опитват да извлекат вътрешнополитически дивиденти от темата за българските медици в Либия (по повод издигането за евродепутати на осъдените на смърт по СПИН делото)

 

- Готов съм да поставя въпроса за единна стратегия със съюзниците в Ирак за излизане от страната

 

- Ако е необходимо, ще предоставя на комисията по досиетата списъка с новите съветници, но може би те трябва да се самосезират. Ще защитя всеки, който е изпълнявал националния си дълг, но не и доносниците

 

- Ще предложим законодателни идеи за промени в правомощията на Консултативния съвет за национална сигурност и за българите зад граница

„Екипът на Първанов по-голям от кабинета", информира „Стандарт"

При представянето на екипа за втория си мандат президентът Георги Първанов даде заявка за изпреварваща политика

София. Екипът на президента ще е по-голям от правителството. Близо 30 експерти представи вчера Георги Първанов. Това е знак за изпреварваща, а не реактивна политика, която тича след събитията, обясни държавният глава. Решенията ще ги вземам аз, но на базата на различни идеи и предложения, подчерта той. Първанов се надява, че по време на втория си мандат няма да му се налага да обяснява какво е имал предвид един или друг негов съветник или секретар. Обликът на институцията се формира от президента и вицепрезидента, а членовете на екипа се появяват само когато трябва да се подчертае някоя теза, обясни Първанов. Политиката му щяла да е отворена към структурите на гражданското общество и експертните звена. Това се доказва от новите лица в екипа - ректора на УНСС проф. Борислав Борисов, неговата заместничка доц. Маргарита Атанасова, преподавателя в НБУ Антоний Тодоров и шефа на икономическия институт на БАН проф. Митко Димитров.

Държавният глава подготвя и мрежа от клубове в страната. С тях щял да се използва потенциалът на нацията в правенето на политика. Първанов се похвали, че неговите хора винаги са се оказвали най-доброто предложение за всеки един пост. Той лансира и нов клуб от експерти, кметове, бизнесмени и интелектуалци. Той ще се нарича "Българските дебати". С него Първанов ще дискутира идеите си. Първият дебат е около годишния икономически доклад за президента, посветен на социалните предизвикателства пред България. С БСП не сме в конкуренция. Работим паралелно. Така Първанов опроверга инсинуациите за конфликт със столетницата. Той уточни, че когато предложи на обсъждане своя вариант на социална политика, иска да има сблъсък на идеи, от който да спечели българската политика.

В екипа на Първанов младежката политика ще се разглежда в няколко направления. За да покаже на младите, че имат място в политиката, Президентството обявява конкурс са 10 специалисти - политолози, икономисти и международници. Президентът създава и Академия за млади лидери. За демографските проблеми и образованието ще го съветва проф. Григор Гочев, който е гинеколог.

„Първанов хвърли ръкавица на партиите", коментира вестникът

Не партийни структури, а мрежа от клубове из цялата страна. От професионалисти в различни области, познати в регионите си. Банка кадри за бъдещото управление на държавата на местно и централно ниво.

Политика няма да се прави само на жълтите павета, отсече вчера Георги Първанов. И допълни - ще спечели този, който успее да приобщи гражданското общество.

Доколко него изобщо го има в държавата, е отделен въпрос. По-интересно е обаче какво ще спечели този, който оглави идеите и целите му.

Това Първанов не каза, остави го за домашно на всички, които градят хипотези за неговите намерения след края на втория му мандат на "Дондуков" 2.

Едно обаче е сигурно - историкът държи да остане в летописа на страната не само като първия, повторил мандата си, но и като най-добрия държавен глава на България.

Президент е ангажимент за цял живот, е всъщност ключовата фраза, обясняваща всички действия на Първанов. Пред себе си той има още поне 5 години, за да докаже на всички лидери - и свои, и чужди, как се правят нещата в политиката и управлението на държавата. Това е амбицията, която прозира ясно в посланията на президента.

Независимо от заявките му, че

няма никакво състезание или конкуренция с БСП

действията и плановете му доказват точно обратното. Например - от две години събран от него икономически екип разработва програма за управлението на страната. Която не изключва сблъсъци с управляващите по отделни проблеми.

Създава академия за млади лидери - подобна дейност развива зам.-шефът на БСП Ивелин Николов.

А какво са клубовете от интелектуалци, кметове, бизнесмени и т.н. - нима в червените структури из страната няма подобни хора, та Първанов ще се радва, "ако партиите забележат професионалистите именно чрез тези клубове".

Съветниците на президента пък, които са си чисто правителство в сянка, вече няма само да посочват грешките на властта, а ще действат изпреварващо. Тоест -

няма да размахват пръст на сбъркалите

ученици, а ще ги съветват предварително как се постига успех.

Да се готвят и депутатите - ветото на държавния глава върху законите си е вето, но Първанов вече обяви, че ще търси възможности да се случат онези законодателни промени, които смята за нужни. Например за Консултативния съвет по национална сигурност към президента, който в момента бил само "трибуна на партийни лидери".

Има и още, но по-важното е друго. В това, че Първанов е решил да работи за себе си, всъщност няма нищо лошо. Защото той успява да уцели онези проблеми в държавата, които са такива и според мнозинството хора. Дори нежеланието на българите да се определят като десни или леви в политическо отношение - в новия екип на Първанов има експерти с различни убеждения.

Проблем обаче съществува и той никак не е за подценяване - ако Първанов не успее да надмогне вкоренения в почти всички родни политици синдром "наш човек" и превърне мрежата от клубове с професионалисти в списък на предани нему хора. Тогава ще станем свидетели по същество на поредната нова партия, дори хората в нейните структури да се наричат представители на гражданското общество. Или - на стремеж за подмяна на твоите с моите хора по етажите на властта.

Шансът на Първанов е в това, че него го харесват мнозинството българи, в това число и млади. Поради което той наистина има възможност да избира "свои хора" в твърде широк диапазон. Нещо, с което не може да се похвали нито една партия в момента, освен може би ГЕРБ.

За разлика от Бойко Борисов обаче, който е подложен ежедневно на изпитания от бита на 2 млн. столичани, полето на действие на Първанов си остава теорията. Предвид реалните правомощия на държавния глава у нас. А на теоретично равнище грешките са доста по-безболезнени за рейтинга просто защото по-трудно се забелязват от електората.

Което е в плюс за амбициозните намерения на президента - за цял живот и за историята.

„Президентът Първанов: Трябват ни нови идеи", четем в „Дума"

Президентът Георги Първанов представи вчера официално екипът, с който ще работи през новия си мандат, както и намеренията си за реформа в администрацията. По време на срещата си с журналисти държавният глава коментира и най-актуалните теми в политиката.

 

За президентската партия

 

Нямам никакво намерение след края на втория си мандат да започне отначало да се занимава с партийно строителство, категоричен бе Георги Първанов. Той коментира това във връзка с появилите се слухове, че след края на мандата си ще оглави нова лява формация. Когато се каже "президентът", това означава ангажимент за цял живот. Не може днес президент, а утре - партиен лидер, добави Първанов. Той уточни, че знае много и би могъл да бъде полезен на повече от една партия. Проблемът на българската политика - липсата и сривът на доверие, няма да се реши със създаването на нови партии, анализира още президентът. Според него у нас ще спечели онази формация, която успее да приобщи наистина структурите на гражданското общество към това, което прави и с което е ангажирана. Именно в това виждам своята рола като държавен глава сега, а и след като напусна президентската институция, обобщи Първанов. Той допълни, че ще е лично удовлетворен, ако формирането и реализирането на политиката не се затваря в тесните кръгове на партийните ръководства, което я отдалечавало от хората.

Държавният глава коментира още, че няма чувството президентската институция да е дестабилизирана. Според Първанов само внушение е, че тя има прекалено много механизми, за да влияе на политиката. Институцията ще продължи да бъде фактор на стабилност, както и да има като свое основно верую търсенето на максимално съгласие в управлението и максимално добро взаимодействие с институциите и с партиите, подчерта президентът. Той смята, че всеки конфликт между институциите ще донесе само беди на онзи, който се опитва да осъществи такава политика. Искам отново да подчертая, че нито за миг няма да се поколебая да бъда коректив на политиката на сегашното и на всяко следващо правителство, както съм правил и досега, категоричен бе Първанов.

 

За сестрите в Либия

 

Съвсем естествено президента не подмина и темата за българските сестри в Либия, както и инициативата за тяхното номиниране като кандидати за депутати в Европейския парламент.

Важният критерий за всичко, което се прави, свързано със сестрите в Либия, е въпросът дали едно или друго действие ни приближава до справедливото решение, или ни отдалечава от него, анализира Първанов. Президентът изрази своето притеснение, че има качествено ново положение във вътрешнополитически план на дебатите по въпроса за медиците. По думите му до преди броени месеци нито един политик не си позволил да използва темата вътрешнополитически за охулване на опонента и за извличане на дивидент. Голям грях поемат онези, които се опитват да спекулират партийно и да извлекат евтини ползи от една или друга акция, категоричен бе държавният глава.

Първанов отбеляза, че в страната има кампания за солидарност с медиците, каквато не сме имали в цялата си история, но не можем да бъдем удовлетворени, защото за съжаление тя все още е на декларативно равнище. Като много важен момент в търсенето на решение на въпроса, президентът открои необходимостта да бъде възобновен международният формат на разговорите с участието на България, Либия, ЕС и САЩ. Той добави, че има идея за разширяването на този кръг например с Франция и с Германия. Това е много важно условие заедно с двустранните контакти, подчерта Първанов. Да не забравяме, че каквото и да реши съдът, в крайна сметка, ако искаме да посрещнем нашите сестри в България, това минава през волята на либийската държава, отбеляза още той.

 

За войната в Ирак

 

Българите, а и не само ние, имаме нужда да участваме във формирането на стратегията за изход от Ирак. Първанов посочи, че държавното ръководство и той самият са готови да поставят този въпрос, да се водят разговори със съюзниците, за да има единна стратегия за сроковете на приключване на кампанията в Ирак. Президентът припомни, че е бил един от малцината, които са се противопоставили на започването на войната в арабската държава. Сега със съжаление може да се констатира, че голяма част от притесненията ми тогава се сбъднаха, допълни той. Държавният глава обаче уточни, че по времето на Саддам Хюсеин Ирак не е бил "фронтова линия" между демократичната световна общественост и световния тероризъм, какъвто е в момента.

Трябва да сме наясно, че след като сме член на НАТО, имаме ангажимент за участие в различни мисии. За съжаление още нямаме достатъчно капацитет посочи Първанов. Той коментира, че подкрепя разширяването на българското участие в Афганистан. За целта обаче имало един основен критерий - гарантирането на сигурността за всеки български военнослужещ. Затова трябвало оръжието и екипировката на нашите войници да съответстват на равнището на партньорите. Това предполага да се запази този висок процент от брутния вътрешен продукт, който се отделя за нуждите на отбраната, каза още държавния глава.

 

За новата програма на БСП

 

Намирам социално-икономическата програма на БСП за много важна стъпка. Първанов допълни, че новите идеи са и оферта към партньорите в управляващата коалиция. Големият въпрос е доколко са изпълними съответните ангажименти, коментира държавният глава и уточни, че за да се отговори на този въпрос трябва да се направи сериозен анализ.

Във вътрешнополитически план Първанов посочи, че в българското общество има дефицит на идеи. Той допълни, че именно поради тази причина политическити дебати се водят по периферни и маловажни въпроси, които имат значение само в рамките на деня. Първанов заяви, че трябва да се прекрати мандатното мислене, което за съжаление било присъщо от началото на прехода.

 

За реформите в администрацията и новите секретари

 

Периодично припламващата дискусия за раздутата администрация не се отнася за президентската институция, бе друга от тезите на държавния глава. Той информира, че в президенството работят средно около 150 души, а щатът е около 164 души и не е запълнен. Първанов обяви още намерението в следващите дни да бъде обявен конкурс за част от свободните места за млади специалисти - политолози, икономисти и други експерти. Той изтъкна, че е необходима и цялостна реформа на президентската администрация и подчерта, че тази която представя е нова, а не просто втора. Като принципи за реформиране на администрацията Първанов посочи приемственост, надпартийност, повишаване на експертния потенциал и отваряне към гражданското общество.

В президентската администрация никога не е имало и няма да има партийни квоти, категоричен бе Първанов.

 

Кои попълват президентския екип

 

1. Проф. Румен Марков, секретар по националната сигурност

 

Румен Марков е роден на 2 май 1958 г. в София. Завършва Софийската математическа гимназия и "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира в университета в Барселона. Доктор по право и професор по наказателно право. От 1983 до 1985 г. е следовател, а след това преподавател в Академията на МВР, където е бил асистент, зам.-ректор и член на академичния съвет. През май 2004 г. става ректор на Академията. Председател на експертния съвет при Постоянната комисия за управление на силите и средствата при МВР при кризисни ситуации, член на Държавно-обществена консултативна комисия по въпросите на превенцията на престъпността, на специализирания научен съвет по национална сигурност при ВАК. Член е на Асоциацията на полицейските ръководители, Съвета на ректорите на висшите училища и Съюза на учените в България. От 2006 г. има чин "генерал-майор". Автор е на три монографии и на множество студии и статии по проблемите на наказателното право. Награден е с Почетен знак на МВР - тт и ттт степен, и златен медал "Правосъдие, свобода, сигурност". Женен, има две деца.

 

2. Бригаден адмирал Николай Николов - съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност

 

Николай Николов е роден на 11 юли 1958 г. във Варна. Завършил е Висшето военно морско училище-Варна и Академията на военноморските сили в Русия. Преминава и през курсове на обучение в Генералщабната академия във Великобритания, по управление на ресурсите за отбрана в Монтерей, САЩ, и за ръководни кадри по мироопазващи операции в Нюпорт, САЩ. От 1981 до 1992 последователно е командир на бойна част, старши помощник-командир и командир на фрегата. Началник щаб на дивизион патрулни кораби (1992-1995), командир на дивизион патрулни кораби (1995-1997), зам.-началник щаб на военно-морска база Варна (1997-2000), командир на бригада "Леки сили"-Созопол (2000-2002), началник щаб на военно-морска база Варна (2002-2003) и на управление "Оперативно" в щаба на ВМС (2003-2004). От 2004-а е началник управление "Стратегическо планиране" в ГЩ на БА. Автор на публикации по въпросите на планирането на силите и интегрирането и трансформацията на българските въоръжени сили. Носител на награден знак "За вярна служба под знамената".

 

3. Проф. Борислав Борисов - съветник по проблемите на образованието, науката и икономическото развитие

 

Борислав Борисов е роден на 12 септември 1949 г. в София. Завършил е Висшия икономически институт-София. Специализирал е в Москва, Санкт Петербург, Берлин, Прага, Будапеща, Варшава, Талин и Женева. От 1982 г. последователно е зам.-директор и директор на Висшата следдипломна школа по икономика и управление при Висшия икономически университет, директор на департамент "Интелектуална собственост", ръководител на катедра "Интелектуална собственост", директор на университетското издателство, зам.-ректор на УНСС, член на академичния съвет на УНСС. Доктор по икономика и ректор на Университета за национално и световно стопанство. Чете лекционен курс по интелектуална собственост и по управление на нематериалните активи. Председател на научния съвет на Българо-френския център по мениджмънт "Марком" (1991-1995), председател на редакционния съвет на сп. "Интелектуална собственост" (1996-1997), зам.-председател на Съюза на изобретателите в България (1994-1997), председател на съвета на директорите на "Летища Бургас" (1996-1997), изпълнителен директор на пенсионен фонд "Балкан" (1998-1999), член на надзорния съвет на НОИ (2000-2001), народен представител в 39-ото НС и член на комисията по наука и образование (2001-2004), председател на управителния съвет на Спортния тотализатор (2005-2006). Председател на Асоциацията на организациите на работодателите в България и на Националната асоциация за интелектуална собственост и зам.-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

4. Катя Николова - съветник по вътрешната политика

 

Катя НИколова е магистър по икономика и социология. Завършила е Университета за национално и световно стопанство и следдипломна квалификация по банки и банково дело. През периода 1988-1991 г. е била секретар на ИК на ОбНС "Надежда"-София. Работила е в Железопътния завод в София. Била е кредитен инспектор в Първа частна банка. От 1993 до 2007 г. е председател на РС на БСП "Надежда"-София. Секретар, член на Изпълнителното бюро на Висшия съвет на БСП от 2002 г. От 2005 г. е ръководител на направление "Избори" във ВС на БСП. Зам.-председателка на Градския съвет на БСП.

 

5. Бойко Радоев - парламентарен секретар на президента

 

Бойко Радоев е роден на 19 юни 1951 г. в София. Завършил е Техническия институт и редовна аспирантура в Академията за обществени науки в Москва. Доктор по история. Работил е в Софийския градски комитет на БКП. Бил е преподавател в АОНСУ. От 1992 до 1996 г. е бил управител на фирма и е работил в банковия сектор. Народен представител в 38-ото, 39-ото и 40-ото НС. Зам.-председател на комисията по гражданското общество, на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и на комисията по медии и гражданско общество.

 

6. Антоний Тодоров - съветник по подготовка на политически послания

 

Антоний Тодоров е роден на 10 декември 1957 г. в София. Завършил е международни отношения във Висшия икономически институт в София. Кандидат на историческите науки. Доцент по политология в НБУ, зам.-ректор по международната дейност, ръководител на Департамента по политически науки и директор на франкофонската програма по политически науки. От 1990 до 1999 година е бил главен асистент в НБУ. От 1995 до 1997 е старши съветник в отдел "Парламентарни изследвания" на НС. Бил е главен редактор на сп. "Български наблюдател" и редактор във в. "Култура". Гостп рофесор и лектор в университети във Франция, Белгия, Италия. Стипендиант на Университетската агенция на франкофонията, на Североатлантическата асамблея, East-West Institute и фондация "Ендрю Мелън". Председател е на управителния съвет на Българската асоциация по политически науки и е член на управителния съвет на фондациите "Развитие на гражданското общество" (1998-2000) и "Манфред Вьорнер". Член на фондация МАРКОМ, Асоциацията на франкофоните в социалните науки и на асоциация ACCESS, на Обществения институт за социални и екологични изследвания, Българската хелзинкска гражданска асамблея. Член учредител на Центъра за изследване на демокрацията.

 

7. Маргарита Атанасова - съветник по социалната политика

 

Маргарита Атанасова е завършила Университета за национално и световно стопанство. Доктор по икономика и зам.-ректор на УНСС. От 1990 г. е доцент, води лекционни курсове по управление на човешките ресурси и икономика на труда. Ръководител на катедра "Труд и социална защита" (2001-2005). Специализирала е в Кралски колеж Кеймбридж, Атинския икономически университет, Университет "Сейнт Ендрю", Федералната служба по заетостта на Германия. Консултант по управление на човешките ресурси в публичната администрация и бизнес организациите. Авторка на редица книги в областта на управлението на човешки ресурси и обучение на персонала. Член на Икономическия и социален съвет (2004-2005) и на изпълнителния съвет на Национален фонд "Научни изследвания" към МОН (2003-2006). Национален представител в Хелзинкската група към директорат "Изследвания" на Европейската комисия.

 

8. Проф. Григор Горчев - съветник по здравната политика

 

Григор Горчев е роден на 15 май 1956 г. във Велико Търново. Завършил е Висшия медицински институт в Плевен, като специализира акушерство и гинекология и онкология. Специализирал е в Страсбург, Париж, Рим. Кандидат на медицинските науки. Ректор на Медицинския университет в Плевен. Член на Българския лекарски съюз, Българското научно дружество по акушерство и гинекология, Френската асоциация по онкологична гинекология, Европейската асоциация по медицинска онкология, Европейската асоциация по онкологична хирургия. Председател на Българската асоциация по гинекологична ендоскопия. Автор е на множество монографии, статии в научни списания, научни филми, има над 100 научни публикации в чужбина. Носител на наградата "Медик на годината" за 2004 г., на почетно отличие "Лекар на годината" през 2006 г., на Почетен знак-I степен, от БЛС. Личност на годината на Американския биографичен институт и Комисията за международни проучвания за 2005 г. и почетен гражданин на Плевен.

 

9. Ст. н.с. Митко Димитров - съветник по икономически стратегии и програми

 

Митко Димитров е роден на 18 август 1950 г. Завършил Института за национално и световно стопанство. Доктор по икономика и директор на Икономическия институт на БАН. Специализирал е в London Business School, в университета в Гент, Белгия, в Международния валутен фонд във Виена, в Британската академия в Лондон и Икономическия институт в Москва. Преподавател във Варненския свободен университет, Великотърновския университет и Софийския университет. Автор е на книги, стадии и студии. Член на научната комисия по икономически науки към ВАК и на научния съвет на Икономическия институт на БАН, на Европейската икономическа асоциация, Асоциацията за сравнителни икономически изследвания, на Изпълнителния комитет на Европейската асоциация за сравнителни икономически изследвания. Председател на Комисията за оценяване и акредитиране на Българската асоциация за управленско развитие и предприемачество.

 

10. Венцеслав Димитров - съветник по икономическите въпроси

 

Венцеслав Димитров е роден на 17 април 1945 г. в София. Завършил е международни отношения във Висшия икономически институт в София и математика в СУ. Кандидат на икономическите науки. Депутат във Великото народно събрание, зам-председател на комисията по бюджет и финанси и председател на банковата подкомисия. Народен представител в 36-ото НС и председател на комисията по бюджет и финанси. Депутат в 37-ото НС и зам.-председател на комисията по бюджет и финанси и член на съвместния парламентарен комитет България-ЕС. Депутат и в 38-ото НС. Автор на икономически публикации в областта на световната и българската икономика и международните финанси. Член на управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (1990-2004), на изпълнителното бюро на Българската търговско-промишлена палата (199201997), на пленарния съвет на Българската народна банка ( 1991-1997).

 

11. Кирил Аврамов - секретар по културата

 

Кирил Аврамов е роден на 10 февруари 1944 година в Нова Загора. Завършил Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Работил е в Института за външна политика към МВнР и съвета за външни отношения на Държавния съвет. Заемал е отговорни длъжности в Министерството на културата и Министерството на отбраната. От 2002 г. работи в администрацията на Президента на Република България. Публикувал е научни статии, журналистически материали и литературни творби. Има издадени няколко книги и четири стихосбирки.

 

12. Борис Попиванов - експерт по политическите послания

 

Борис Попиванов е роден на 20 юли 1981 г. в София. Завършил е политически мениджмънт в СУ "Св. Климент Охридски". Редовен докторант по сравнителна психология и експерт политолог в Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски". Участвал е като експерт по разработването на Национална стратегия за демографско развитие на България и като консултант по проект "Разработване на политика в областта на демографските процеси" на Фонда на ООН за населението. Автор е на публикации в областта на литературата, философията и политическата журналистика.

 

13. Невин Осман - секретар по юридическите въпроси

 

Невин Осман е магистър по право в СУ "Св. Климент Охридски" и по "Защита на националната сигурност" от Академията на МВР. Работила е дирекция "Правна и международноправна дейност" в Държавната комисия по сигурност на информацията (2003-2004). Била е и съдебен кандидат в Софийски градски съд и адвокат в Софийската адвокатска колегия. От 2004 г. е асистент по специалността "Защита на класифицираната информация" в Академията на МВР.

"Първанов търси хора с идеи", отбелязва и „24 часа"

Хора със свежи идеи, които могат да извадят националния дебат от периферните и незначителни теми, в които е затънал, търси президентът Георги Първанов. Вчера , 3 месеца след преизбирането му, той представи 28 души от екипа си, с които ще работи през втория си мандат. Те са избрани според 4 принципа: приемственост, надпартийност, експертност и засилено гражданско присъствие.

Едновременно с това президентът съобщи, че ще бъде обявен конкурс за попълване на 164-членния щат на институцията. Ще се търсят млади политолози, икономисти и международници, които да захранят президента с радикални и смели идеи. Защото "пред нацията има много нови предизвикателства, пред които ще бъдем изправени, ако искаме след 15-20 г. да сме развита страна", каза Първанов.

Президентът заяви амбиция през втория си мандат да води по-активна и ефективна политика, като вместо да реагира на другите ще работи изпреварващо и ще предлага идеи и решения.

Администрацията му също ще бъде изцяло реформирана. Множество известни имена от различни области са поканени за президентски съветници. Сред тях по конкретни проекти ще бъдат привлечени и кметове, защото "голямата политика не се прави само на жълтите павета". Те ще работят на граждански договори, координирани от президентските секретари. Сред тях са ректорът на УНСС Борислав Борисов, заместничката му Маргарита Атанасова, шефът на Икономическия институт на БАН Митко Димитров, професорът по гинекология Григор Горчев, лекар на 2006-а, политологът Антоний Тодоров и др. 11 консултативни съвета ще работят в президентството.

Членът на ИБ на БСП Катя Николова ще води направлението по вътрешна политика и ще държи връзките с правителството и партиите, макар контактите с изпълнителната власт да остават работа на президента. Тя също няма да е на щат в президентството, а ще се води на "Позитано".

 

„Георги Първанов: Не се състезавам с БСП", четем в „Новинар"

Не се състезавам с БСП, между нас няма конкуренция. Това заяви вчера държавният глава Георги Първанов, след като представи новия си екип от съветници. Той съобщи, че президентският екип е изготвил нова икономическа програма, върху която е работил повече от 2 години. Преди няколко дни управляващите от БСП също обявиха, че ревизират социалноикономическата си политика. Миналата седмица пък вече бившият президентски съветник Димитър Иванов каза, че кръгове на високо ниво в БСП се опитват да дестабилизират президента и червените нарочно са оповестили новата си икономическа програма преди тази на държавния глава.

Аз съм бил партиен лидер и нямам никакво намерение да започна отначало с партийно строителство, коментира още президентът. Той припомни, че темата не е нова и датира в публичното пространство от 2003 - 2004 г. Но тя е безперспективна, обясни Първанов. Според него ще спечели само този, който приобщи структурите на гражданското общество към това, което прави. Когато се каже президент, това означава ангажимент за цял живот, уточни той и добави, че проблемите на българската политика няма да се решат със създаването на нова партия.

Държавният глава съобщи, че президентската институция смята да създаде в София и страната мрежа от клубове, в които да привлече хора от бизнеса, кметове и интелектуалци. Не само на жълтите павета ще се прави голямата политика, аргументира се той. Първанов изрази надежда, че именно специалистите от местната власт ще бъдат използвани в един бъдещ управленски екип. Ще се радвам, ако чрез тези клубове партиите забележат тези професионалисти, каза още той.

Първанов заяви още, че Консултативният съвет по националната сигурност се нуждае от законови промени. В момента той служи за трибуна на партийни позиции, а не за търсене на консенсус по проблемите на националната сигурност, обясни той. Президентът добави, че в момента в българското общество има дефицит на идеи, затова политическите дебати се водят по маловажни въпроси. Ще се опитаме да отворим президентската институция към гражданското общество, обеща още Първанов.

 

„Болници източват касата" е водещото заглавие на „Труд"

Болници източват здравната каса. Само през първите три месеца на годината те са харчили средно по 67 млн. лв. месечно при заложени 60 млн. лева. Ако преразходът продължава, касата няма да може да им плати извършените дейности за последните 2 месеца на годината. Това съобщи вчера д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК.

За да избегне колапса, здравната каса ще изпрати екипи от контрольори, които да следят всички разходи в болниците. Не помогне ли, ще ореже пари по клиничните пътеки.

„Месечно в болница влизат 11 000 души повече", отбелязва и „Дума"
Хоспитализацията на пациенти се е увеличила с 11 000 на месец в сравнение с миналата година, здравната каса започва проверки в болниците. Това каза вчера пред журналисти д-р Румяна Тодорова, директорка на Националната здравноосигурителна каса след среща с шефовете на 28-те районни здравни каси. Проверките имат за цел да покажат на какво се дължи тази свръх хоспитализация, дали всички тези пациенти са били лекувани в болнични условия и до каква степен те са доволни от лечението. По думите на д-р Тодорова качеството на медицинската помощ в болниците е изключително занижено, а заради натоварването на няколко клинични пътеки здравната каса очаква преразход със 70 млн. лв. в края на годината. Най-голям преразход има в клиничните пътеки по гастроентерология, ревматология, белодробни болести, неонатология и химиотерапия.
Средният месечен разход за болнична помощ в бюджета на здравната каса е предвиден да бъде около 64 млн.лв., а по първоначални данни за миналия месец разходът ще бъде близо 80 млн.лв., уточни д-р Тодорова. Очаква се сумата да бъде намалена с близо 5 млн.лв., но това също е разход над предвидения. Възможно е да се наложи намаляване на цените на клиничните пътеки поради преразхода на средствата, предвидени за болничната помощ, каза още д-р Тодорова. Преразход има в малките болници, които разчитат основно на оборот на пациенти, поясни тя. Най-големите "нарушители" са болниците в Тутракан, Девин, Белене, Раковски, Червен бряг, всички болници в София-област и някои големи болници. Според документите в лечебното заведение в Тутракан са били хоспитализирани 46 пациенти, при условие, че болницата разполага с 30 легла, посочи като пример д-р Тодорова. Намалява се и средният болничен престой по дадена диагноза, каза още тя. Този период варира между 6 и 8 дни, но има случаи, в които пациентите се изписват след 3-4 дни. Средният болничен престой в европейските държави е 9 дни.

 

„Отлагането на новите язовири ще засегне над 500 хил. души" е водещото заглавие на „Дневник"

Над половин милион души в България остават заплашени от воден режим при по-суха година, а сроковете за изграждане на язовири в критичните области непрекъснато се отдалечават във времето. Заради липсата на осигурено финансиране от регионалното министерство не се ангажираха с отговор дали ще се спази последният определен засега срок в последната водна стратегия - 2015 г.

 

Проблемът с недостига на питейна вода за част от общините в 9 области на страната, особено черноморските, отново се изостри след безснежната зима. Според единствената засега правителствена програма за мерките срещу засушаването, приета още през 2001 г., е необходимо спешно да се довършат 6 язовира, чийто строеж е бил започнат и впоследствие е замразен. Пак според нея трябва да се построят поне 3 от проектирани общо 10 нови водоснабдителни обекта. Сроковете за доизграждане - 2003 г. за по-малките съоръжения и 2005 г. за големите, отдавна са прескочени и досега са удължавани на няколко пъти в различни правителствени документи за водния сектор.

 

Засега само три водоснабдителни обекта, които ще решат проблемите в Панагюрище, Трявна и Мадан, имат шанс да бъдат довършени до 2010 г. Те са включени за финансиране от новия воден заем на Световната банка. Най-критичните точки - Южното Черноморие, Ловеч, Плевен, Благоевград, Кюстендил, Родопите и други, обаче остават висящи. Най-мащабните и скъпи проекти - за язовирите "Черни Осъм" и "Ракочевица", дори не са започнати. Всеки от тях ще струва поне 100 млн. евро към днешна дата, посочиха от регионалното министерство. По стари изчисления за довършването на всички най-важни хидросъоръжения са необходими 500 млн. лв., но при актуализирането на сметките сумата със сигурност ще набъбне сериозно.

 

Няма средства и за надграждането на язовир "Среченска бара", което ще реши постоянните проблеми с водоснабдяването на Враца и Монтана. Същата е ситуацията и със замразеното увеличаване на обема на язовир "Христо Смирненски", от който черпят вода габровци.

 

"164 богати българи" e водещото заглавие на „Стандарт"

Те плащат над 100 бона налози, четирима внасят поне милион

 

164 са най-богатите българи, преброиха данъчните. Толкова са хората, които внасят в хазната над 100 бона налози. Четирима от тях са обявили над 1 млн. лева задължения в декларациите за доходите си през 2006 г. Други 160 заможни нашенци плащат между 100 000 и 999 999 лева. Те също влизат в клуба на богатите, защото месечните им доходи са над 35 000 лв. Заможни се водят и 4366-те българи, които прибират над 3500 на месец. Данъчните им задължения са между 10 и 100 бона. Имената на трима от най-големите данъкоплатци са известни, защото бяха съобщени от Националната агенция по приходите. Това са бившият собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, синът му Кирил и адвокат Тодор Батков.

Данъчните борчове на Валентин Захариев са от продажбата на "Кремиковци". Те бяха разсрочени от финансовия министър Пламен Орешарски.

Сред най-богатите 4530 българи не влизат онези, които работят само на заплата. Както и собствениците на предприятия с доходи само от дивиденти. Те не подават данъчни декларации.

132 776 влизат в групата на средната класа, съобщиха от НАП. Данъчните им задължения са между 1000 и 10 000 лв. Най-много са хората, чиито официални доходи са доста по-ниски и дължат под 1000 лв. В тази категория са 405 хил. души.

 

„Бедни, бедни партии", коментира „Дневник"

Повечето влиятелни партии са обеднели, ако се съди по годишните им финансови отчети, публикувани в понеделник на интернет страницата на Сметната палата. Почти всички парламентарно представени формации отчитат, че приходите им за 2006 г. са намалели в сравнение с 2005 г.

 

Едва 106 партии спазиха изискванията на закона и подадоха в срок - 31 март, отчетите си, докато 253, или близо 70% от регистрираните, не декларираха финансите си. Все пак от Сметната палата се похвалиха, че при отчетите за 2005 г. редовните формации са били само 63. От одитната институция изразиха намерение до края на юли да са готови с обобщени данни от проверката по финансовите отчети. Палатата възнамерява тази година да провери и дали политическите организации използват по предназначение предоставените им общински и държавни имоти.

 

Според оповестените данни ДПС не е получило никакви дарения през миналата година, като 2005 г. партията е имала 846 хил. лв., а общите приходи са намалели с около 300 хил. лв. БСП е с най-много декларирани дарения - общо 2751 физически лица са дали близо 1.2 млн. лв. и 86 юридически лица - малко над 90 хил. лв. Третата партия в управлението - НДСВ, е получила 217 хил. лв. от дарения, като при царистите се откроява сравнително малкият брой на дарителите - около стотина, които обаче са отделяли в повечето случаи суми над хиляда лв. Единствената партия с по-голям приход от стопанска дейност - 51 000 лв., пък е СДС. Тя е и единствената парламентарна сила, декларирала земи на стойност 14 хил. лв., като миналата година не е имала този актив. ДСБ също е декларирала приходи от стопанска дейност, но само за 1000 лв. Партията на Костов пък е единствената в Народното събрание, обявила дарения от неправителствена организация - фондация "Демокрация", която е предоставила 25 хил. лв. "Атака" е с най-малки приходи от основните партии - 302 хил. лв., като е получила дарения само за 31 хил. лв., 25 хил. лв. от които от телевизия СКАТ. Като сравнително по-нова формация обаче тя е единствената, която отчита повишение с около 200 хил. лв. на приходите си.

 

Заради главоболията, които създадохме миналата година с одита си, сега броят на дарителите е намалял, каза в понеделник Коста Костов от Сметната палата.Той обаче не уточни дали причината не е в това, че формациите крият дарителите си. Костов обясни, че не може да се говори за намаляване на самите дарения, след като с последните законови изменения отпаднаха ограниченията за даряваните суми.

 

Сериозна част от приходите си парламентарните партии декларират в графата "други" - извън даренията, членския внос, приходите от лихви. В нея попада основно държавната субсидия, която за миналата година беше в размер на един процент от минималната работна заплата за всеки получен глас, а с последните законови промени, влезли в сила от тази година, вече е 2 на сто. Според закона за собствени приходи се смятат средствата от недвижими имоти, фондонабиращи акции, издателска дейност, авторски права и "разпространение на материали с партийно-пропагандно съдържание".

 

Финансовите отчети ясно показват, че в БСП е въведена стройна организация по получаване на дарения. Освен редовия си членски внос всички червени депутати например са дарили през миналата година по около 1300-1500 лв. Общински съветници и представители на партията в местните и областните власти също предоставят солидни суми, като във Видин освен че общинарят Пламен Трифонов е дал близо 9500 лв., дори политическият сътрудник на областния партиен съвет Пламен Станкулов е внесъл 2 хил. лв. Председателят на общинския съвет във Варна пък е дарил на БСП 8500 лв. Сред големите дарители на социалистите е бизнесменът и съпруг на председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева - Манол Велев. Сериозна част от спонсорите на социалистите пък са финансирали партията с под 100-150 лв.

 

Макар да не декларира никакви дарения за 2006 г., ДПС отчита сериозно покачване в приходите от членски внос - с около 400 хил. лв. Спад на даренията, на членския внос и на приходите от лихви пък отбелязват в НДСВ.

 

До 1 юни Сметната палата трябва да провери достоверността на предоставените от партиите данни, но институцията ще е готова с обобщени резултати към края на юни, каза Коста Костов. При неподаване на отчети или при констатирани нередности в отчетите на формациите, получаващи държавна субсидия, палатата сигнализира Националната агенция по приходите за санкции по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Не обаче административните наказания са тежката санкция, не смятам, че няколко хиляди лева са от съществено значение, посочи председателят на Сметната палата Валери Димитров. По-сериозното е, че партиите, които не са изрядни, губят правото си да участват в политическия живот за 3 години, припомни той.

 

Тази година одитната институция ще провери и как политическите сили използват предоставените им държавни и общински помещения. Според Сметната палата обаче още сега, преди проверката, могат да се прогнозират сериозни нарушения на изискването в тези имоти да няма друга освен партийна дейност. В тези случаи областните управители и местните власти или трябва да отнемат помещенията, или да ги предоставят под наем на пазарни цени, смята Димитров. В противен случай се получавало един вид скрито финансиране.

 

Още преди време представители на Сметната палата се оплакаха, че нямат възможност за обстойна проверка на финансовите отчети на партиите, а намаляването на срока за това от три на шест месеца допълнително утежнявало работата. По думите им одитната институция среща проблеми при удостоверяването на информацията, подавана от партийните централи, за регионалните им структури и така Сметната палата трудно обхваща организациите по места. Не било възможно и да се установи дали е спазено изискването партиите да не получават пари от кандидати за обществени поръчки, тъй като в регистъра за тези поръчки били записани само спечелилите, но не и кандидатите.

 

--------------

По-големи дарители на парламентарните партии за 2006 г.

 

- БСП:

 

Манол Велев - 10 хил. лв.

 

Борислав Манджуков (варненски бизнесмен) - 4900 лв.

 

Борислав Гуцанов (председател на общинския съвет - Варна) - 8500 лв.

 

месокомбинат "Меком" - 7680 лв.

 

"Вита-6" (товарен транспорт) - 5000 лв.

 

"Пътстрой" АД, Габрово - 1000 лв.

 

"Благстрой", Силистра - 1000 лв.

 

- НДСВ:

 

Каньо Канев (общински съветник - Ямбол) - 9200 лв.

 

Антон Бръчков (областен управител - Благоевград) - 4900 лв.

 

"Енергия" ООД Пазарджик - 10 хил. лв.

 

- ДСБ:

 

Фондация "Демокрация" - 25 хил. лв.

 

"Алкомет" АД - 3000 лв.

 

"Златни пясъци" АД - 2000 лв.

 

Димитър Камбуров - 3000 лв.

 

- СДС:

 

И.Б.Г. - питейни заведения - 7 хил. лв.

 

Стефан Ганев (общински съвет - Плевен) - 5500 лв.

 

Стоян Шаламанов - всеки месец по 560 лв.

 

- "Атака"

 

Телевизия СКАТ - 25 хил. лв.

 

„Партиите скриха благодетелите си", четем в „Труд"

Дарителите на партиите намаляха, откакто имената им трябва да се декларират публично, обяви вчера членът на Сметната палата Коста Костов. Вчера тя огласи отчетите за приходите и разходите на политическите сили за 2006 г.

Според закона формациите трябваше да подадат счетоводно заверени отчети до 31 март т. г. За първи път към тях има и списък с имената на всички дарители. Досега партийните благодетели бяха анонимни.

Костов не коментира защо намалява благотворителността. Най-вероятно голяма част от дарителите не са пожелали имената им да влязат в медиите, коментираха политици.

„БСП е най-щедро даряваната партия", четем в „Новинар

Най-голямата партия БСП е получила и най-много дарения през изминалата 2006 г., показва информацията в Сметната палата. Столетницата е прибавила към сметката си 1 186 663 лв. само от дарения от физически лица. Отделно от юридически лица средствата, с които разполагат червените, се увеличават с още 93 395 лв. Декларацията на социалистите е дълга 74 страници. В нея са отбелязани имената на всички частни дарители, като голяма част от тях са давали за партията по 2 лева.

СДС се оказа втората по богатство партия в Народното събрание. Хората на Петър Стоянов са получили 437 139,55 лв. дарения през 2006 г. Основните дарители на сините са големи фирми. Много малка част от средствата идват от частни лица. Коалиционният партньор на Стоянов Георги Пинчев е получил 10 781, 80 лева през миналата година само от частни дарители. Приходите на Яне Янев и "Ред, законност и справедливост" от дарения за 2006 г. са 5000 лева. Единствено движение "Гергьовден" е уточнило, че няма приходи от дарения. Бившите коалиционни партньори на СДС - Демократическата партия, е получила от дарения 43 805,58 лева.

Четвъртата по големина партия в Народното събрание - "Атака", има 5913, 50 лева от частни дарители. Отделно телевизия СКАТ е превела 25 000 лева.

В управляващата коалиция червените са най-облагодетелствани с приходи от дарения. НДСВ е получило над 200 700 лева, а партията на Ахмед Доган ДПС въобще не е попълнила декларация за получаване на пари от дарения.

Коалиция Български народен съюз, съставена от ВМРО, БЗНС-Народен съюз на Анастасия Мозер и ССД, почти няма приходи от дарения. Красимир Каракачанов и Стефан Софиянски нямат нито стотинка, преведена от доброжелатели, а Мозер е отбелязала в декларацията си, че от неизвестен дарител е получила под условие непарични дарения в размер на 23 747 лева.

Данък дарения е в размер на 5% от общата стойност на получените средства.

253 партии, или 70,47% от всички регистрирани у нас 359 политически сили, не са подали годишните си финансови отчети за 2006 г. в Сметната палата. Неотчелите се партии нямат право да участват на избори.

„Стимулират с почасова заплата да работим на 2-3 места" е водещото заглавие на „24 часа"

Минимална почасова заплата по браншове да се въведе с отделен закон до края на годината обсъждат експерти в социалното министерство.

Най-реалният вариант е това да стане на базата на минималните осигурителни прагове, които да бъдат превърнати в минимални месечни заплати. Ако например бизнес и синдикати договорят 400 лв. праг, който се приеме и за задължително стартово възнаграждение, ставката за всеки от 168-те работни часа в месеца ще бъде 2,30 лв.

Поне 3 лв. обаче трябва да е минималната почасова сума, за да гарантира нормална пенсия и здравни осигуровки на работещите, смята социалният зам.-министър Горан Банков. Това според него е напълно постижимо, тъй като минималните прагове непрекъснато се вдигали. Тази година увеличението стигна 12,6%.

Обмисля се договарянето да не е само по 9-те групи длъжности, регламентирани с националния класификатор, а да обхване 22 категории по системата на Евростат.

 

„Бързо се топят свободните места в армията", информира „Дума"

Нова бомба гръмна във военните среди. Армията щяла да се свива не до 39 000, а до 33-35 000 щика. Това обсъждал кабинетът. Съкращенията щели да се правят в близките една - две години, но едва след поправки в план 2015. Сега обаче на главата както на военният министър Веселин Близнаков, така и на началника на Генералния щаб ген. Златан Стойков с пълна сила седи въпроса за набирането на кадрови войници. Крайният срок войската да стане напълно професионална е 1 януари 2008 г.

Проблемът е сложен защото от една страна трябва да се привлекат млади и качествени кадри, от друга няма с какво толкова да ги впечатли армейската професия. Въпреки това усилия се правят. Рекламни клипове вървят в телевизиите, разкри се и безплатен телефонен номер 0800 16 700, на който могат да звънят всички заинтересовани как се става кадрови войник.

Средно на ден ни звънят между 25 и 35 човека. Близо една трета от тях са момичета, обясниха за ДУМА от изпълнителна агенция "Военни клубове и информация", която провежда рекламната кампания. Само вчера до обяд на безплатния телефон бяха звъннали 20 души, които искат да облекат камуфлажната униформа, но не знаят реда за постъпване в армията. Може да се каже, че повечето знаят основните изисквания за постъпване в редиците, защото са наборни войници, но не са редки и случаите, в които родители, баби и дядовци звънят, за да получат информация за децата и внуците си, обясниха от агенцията.

Когато безплатният телефон бил пуснат в употреба, звънели повече софиянци. Сега тенденцията се обръща и интерес проявяват младежи от другите градове на страната. Предимно се интересували момчета на по 17-18 години, които или завършват, или вече са завършили средното си образование. Имало обаче и случаи на хора надвишили законово определната възраст за постъпване в армията. Все още действат старите разпоредби, според които за кадрова военна служба могат да кандидатстват хора до 30 години. След като влезат в сила последните поправки във военния закон, възрастта ще се вдигне с две години. От агенцията поясниха, че, ако рождения ден на кандидата съвпада с датата на подписването на договор за кадрова военна служба, може да се направи изключение. Освен да са до 30 г., кандидатите трябва да отговарят на още няколко условия. Да не са осъждани или освидетелствани за психическо заболяване, да не са болни от СПИН, да имат поне средно образование, да не са съдени, да нямат друго освен българско гражданство, да не са разследвани от службите за действия против националната сигурност на страната и т.н. Друго условие, което затруднявало мераклиите за войници, е това за късогледство и далекогледство. Кандидатите могат да имат отклонение от нормалните параметри само до 0,5 диоптъра. Ако са над ограничението, отпадат на секундата.

При подаването на набора от документи се включва и медицинско. Тестовете за СПИН и Васерман обаче се плащат от съответния кандидат. Изключения правят само кръглите сираци, чиито изследвания се плащат от Министерството на отбраната.

Имали сме куриозни случаи в началото, когато от мобилни телефони ни звъняха ромски деца. Искаха да си говорим за какво ли не, но се държаха възпитано, разказаха с усмивка от агенцията. Имало и "редовни луди", които звънели регулярно просто, за да си говорят с някого. Но вече като видим телефона, от който ни търсят, знаем какво предстои, пошегуваха се от агенцията. Не малко хора звънели и разпитвали как да разрешат и определени юридически спорове.

По брой войници на глава от населението България се нарежда сред първенците в НАТО. На една права сме със страни като Франция и САЩ, сочи статистиката. Това обаче не може да се каже за военните бюджети на съответните държави. Там страната ни се нарежда на едно от последните места. Въпреки това МО прави всичко възможно да осигури необходимите социални придобивки за военнослужещите. Обсъжда се и повишваване на заплатите за някои длъжности като гвардеец, водач на тежка верижна техника и т.н. В същото време безработицата в по-малките населени места принуждава малдите да търсят спасение в армията. Това е и една от причините обявените места за кадрови бойци да се топят бързо.

В началото на годината те бяха повече от 4000, а сега са останали около 1600. Свободните места са основно в пехотата. Военният флот е напълно професионализиран, а на 18 и 19 май ще се проведе конкурс за запълването на 316 длъжности за военновъздушните сили. Така за поделенията на пехотата в цялата страна остават към 1300 свободни места.

Една от основните трудности при набинрането на кадрови бойци е, че повечето нямат шофьорски книжки категория "С", а тя е задължителна за кадровите бойци, казаха от ГЩ. Ето защо най-вероятно ще бъдат наемани такива, които притежават категория "В" и след това ще получат по-високата степен. Рекламно-информационната кампания, която провежда МО, е обваханала над 34 000 младежи и девойки от цялата страна. Над 7 500 от тях са подали документи за кадрови войници, заяви заместник-директорът на дирекция "Военни клубове" към агенцията полк. Петър Илиев. По време на информационната кампания страницата на военното министерство е била посетена от над 170 000 души. В хода на работа са разкрити 41 консултантски бюра към военните клубове, за да не се налага кандидатите за бойци да пътуват до по-големите градове от страната. Тези, които ползват интернет, също могат да си набавят необходимата информация без да се разкарват. Съставена е подробна база данни със свободните места в поделенията, както и изискванията към кандидатите.

Във всички областни и общински градове са проведени 133 информационни борси, като в тях са участвали над 11 000 младежи. Мобилните екипи от МО са посетили и 953 училища в цялата страна, за да разясняват на учениците преимуществата на военната професия. В разговорите са участвали над 15 000 ученици, сочат данните агенция "Военни клубове и информация". Кампанията обхваща и наборните войници, които в момента отбиват военната си служба. С тях са проведени 260 срещи, в които са се включили над 7000 момчета. За да се покаже на практика какво е да си военен, от МО са организирали и 64 дни на отворените врати в различни поделения из България. В по-малките населени места и селищата пък са разкрити 124 изнесени приемни, в които хората могат да получават информация.

 

"Готвачите на морето по-богати от министри", информира „Стандарт"

В навечерието на новия сезон по морето хотелиери и кръчмари наддават за персонал, сякаш са на търг за шедьоври. Най-търсени са опитните готвачи и градинари. Парите и екстрите, с които ги изкушават нашите работодатели обаче, са детски залъгалки в сравнение със заплатите, предлагани им в Испания, Португалия и Кипър. Шефовете в бранша вече обмислят общ план за спиране на гурбетчиите.

Опитните готвачи са по-търсени от блондинки на плажа

Дойде ли лятото, готвачите по морето могат да сложат в малкия си джоб родните министри и депутати. Опитните кулинари печелят по 1800-2000 лева на месец, твърдят ресторантьорите. В надцакването за най-добрите майстори работодателите предлагат и допълнителни екстри като безплатен хотел и транспорт през целия сезон. Въпреки това топготвачите ни стягат куфари не за Черноморието, а за чужбина, където си докарват двойно повече.

В навечерието на новия сезон бюрата по труда във варненските райони Приморски и Одесос обявяват на ден по 250 свободни места за работа в туризма. Най-търсени са сервитьорите, готвачите, барманите и камериерките.

Същото е положението и в южните курорти. Проблемът с кадрите се задълбочава с всяка изминала година заради неадекватното заплащане на сезонния труд, твърдят хората от бранша. В момента най-голям е дефицитът на работна ръка в Слънчев бряг. Над 150 хотела търсят по спешност всякакъв персонал. Причина за слабия интерес са ниските заплати, които хотелиерите предлагат. Най-мижави са възнагражденията за неквалифицирани работници като чистачи, пикола и сервитьори, които вземат между 200 и 300 лв. на месец. Още по-сериозен е недостигът на квалифициран персонал. В момента е почти невъзможно да се намерят опитни администратори. За служителки на рецепцията има изискване да са с висше образование и да владеят перфектно поне два езика. Заплащането варира от 350 до 450 лв. Работници в кухнята печелят от 500 до 1000 лв. месечно, а комплексните управители - 1500 до 2500 лв.

Хотелиерите умуват как да обединят усилия и да спрат текучеството на персонала към Испания, Кипър, Португалия и Германия. Фирмите в бранша организират школи и курсове за квалификация заедно с бюрата по труда. Разходите се делят 50 на 50, обясни шефът на регионалната служба по заетост във Варна Пламен Начков. Като следваща стъпка за задържане на кадрите в туризма се обмисля дори построяване на общежитие за настаняване на хората през лятото, което ще свие до минимум транспортните разходи на фирмите. Някои хотелиери превозват ежедневно работници от цяла Добруджа и Североизточна България по време на сезона.

 

„Искат френско гражданство за сестрите", съобщава „24 часа"

На българските медицински сестри да бъде дадено френско гражданство. Това предлага сформираният преди месец в Париж комитет "Свобода за шестимата осъдени на смърт в Либия".

Той вече е изпратил писма с това искане до тримата основни претенденти за президентския пост във Франция - представителя на управляващата десница Никола Саркози, социалистката Сеголен Роаял и десноцентристкия кандидат Франсоа Байру, научи "24 часа" от Юри Воденичаров от комитета.

Самият Воденичаров връчил вчера сутринта посланието на шефа на социалистите Франсоа Оланд, който от 25 г. живее на семейни начала с Роаял. Оланд обещал писмото да стигне до кандидат-президентката веднага.

 

„Предлагат медсестрите за французойки", отбелязва „Труд"

Българи, живеещи в Париж, изпратиха писма до кандидатите за президент на Франция Никола Саркози и Сеголен Роаял, в които ги молят да дадат френско гражданство на петте наши медсестри в Либия.

 

„Висшистите вече могат да купуват 5 години стаж", четем в „Дневник"

В осигурителното законодателство е предвидена възможност за закупуване на осигурителен стаж в случаите, при които лицата нямат необходимия стаж за пенсиониране. Редът за закупуване на осигурителен стаж и зачитането му с оглед придобиване право на пенсия е регламентиран в §9 от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване (ПЗР на КСО). По реда на тази разпоредба лицата имат възможност да закупуват осигурителен стаж до 31 декември 2015 г.

 

Един месец стаж през 2007 г. струва 50.60 лв.

 

На лицата, завършили висше или полувисше образование, времето на обучение се зачита за осигурителен стаж, при положение че внесат за своя сметка осигурителни вноски, изчислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към датата на внасянето на вноските. По този начин се закупува осигурителен стаж за период не повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за завършената специалност. Закупеният стаж може да се използва за придобиване право за отпускане на всички видове пенсии за трудова дейност.

 

За 2007 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, е 220 лв., а осигурителните вноски за фонд "Пенсии" са в размер на 23 на сто. За закупуване на един месец осигурителен стаж сумата, която трябва да се внесе, е 50.60 лв. Вноските се внасят по банков път по сметките на териториалните дирекции на НАП за внасяне на осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване. В платежния документ се попълва код за вид плащане 550403.

 

След внасяне на осигурителните вноски лицата трябва да се явят в съответното териториално поделение на НОИ за издаване на удостоверение за зачетен осигурителен стаж обр. УП-16. За издаване на удостоверението в ТП на НОИ се представя платежен документ за внесените вноски и диплома за завършено висше или полувисше образование. В случаите, при които се закупува целият период на обучение, се представя и служебна бележка, удостоверяваща срока на обучение на завършената специалност. В служебната бележка задължително трябва да е посочена началната и крайната дата на периода на обучение. Удостоверението се заверява от финансов ревизор в териториалните поделения на НОИ.

 

Параграф 9, ал.3 от ПЗР на КСО създава възможност да закупуват осигурителен стаж и лицата, които нямат завършено висше и полувисше образование. При закупуване на осигурителен стаж по реда на тази разпоредба лицата трябва да отговарят на две условия:

 

  • да са навършили възрастта по чл.68, ал.1 и 2 от КСО

 

  • да не им достигат до 5 години осигурителен стаж за придобиване право на пенсия.

 

Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст придобиват през 2007 г. жените, които са навършили възраст 59 години и имат сбор от осигурителния стаж и възрастта 93, и мъжете, навършили 63 години и сбор от осигурителния стаж и възрастта 100.

 

Закупеният осигурителен стаж по реда на §9, ал.3 от ПЗР на КСО може да послужи само за придобиване на право за отпускане на лична пенсия за осигурителен стаж и възраст. Не може да бъде закупен осигурителен стаж за период по-дълъг от необходимия за придобиване на правото.

 

Плащането може да стане с удръжки от пенсията

 

Лицата, решили да закупят осигурителен стаж по реда на §9, ал.3 от ПЗР на КСО, също внасят осигурителни вноски в размера, определен за фонд "Пенсии", изчислени върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване към датата на внасянето на вноските.

 

Внасянето на осигурителните вноски по този ред може да се извърши чрез внасяне на осигурителните вноски по банков път. При внасяне на осигурителните вноски по банков път в платежния документ се попълва код за вид плащане 550413. Осигурителният стаж се установява с удостоверение обр. УП-16. За издаване на удостоверението осигурените лица представят в ТП на НОИ платежния документ за внесените осигурителни вноски. Плащането може да се извърши и чрез ежемесечни удръжки от отпуснатата пенсия, определени в план за разсрочено плащане, утвърден от длъжностното лице в териториалното поделение на НОИ, на което е възложено ръководството по пенсионното осигуряване. Заинтересуваните лица подават заявление за пенсиониране с искане за преценка на недостигащия осигурителен стаж.

 

От 2007 г. периодът на разсроченото плащане е обвързан с годините недостигащ осигурителен стаж. Ако недостигащият осигурителния стаж е до 3 години, периодът на разсрочено плащане може да бъде определен до 5 години. Когато недостигащият осигурителен стаж е от 3 до 5 години, периодът на разсрочено плащане може да бъде до 8 години. Размерът на месечната погасителна вноска се определя съобразно дължимата сума за погасяване и желанието на лицето за продължителността на погасителния срок.

 

По реда на §9 от преходните и заключителни разпоредби на КСО може да се закупи осигурителен стаж общо за 5 години. От 1 януари 2007 г. е създадена възможност лицата, които са закупили за осигурителен стаж целия период на обучение във висше или полувисше учебно заведение, да внесат и осигурителни вноски по реда на §9, ал.3 за разликата до 5 години. За периода от 20 декември 2005 г. до края на 2006 г. лицата, закупили целия период на обучение, нямаха право да закупят стаж и по реда на §9, ал.3 от ПЗР на КСО.

 

Времето, за което са внесени осигурителни вноски по реда на §9 от преходните и заключителни разпоредби на КСО, не се взима предвид при определяне на средномесечния осигурителен доход за изчисляване размера на пенсията.

"Вълчев връща летните бригади", според „Труд"

Министърът на образованието Даниел Вълчев се кани да възроди летните ученически бригади.

Идеята е за половин или 1 месец малчуганите да чистят парковете, а гимназистите да помагат на археолози при разкопките. Щели да се организират и лагери, където учениците да се запознават с професията на военните или на полицаите. Това вече било обсъдено с министрите на отбраната и на вътрешните работи Веселин Близнаков и Румен Петков.

 

„Училищата със звезди като хотелите", информира „Стандарт"

По-добрите ще получават повече пари, ще питат и децата за рейтинга

Училищата в София ще са със звезди като хотелите. До 2010-2011 г. това ще стане и в страната, съобщи общинският съветник от НДСВ Кирил Арсов вчера. Категоризацията ще обхваща и началните школа, и гимназиите. Рейтингът ще определя не само колко е престижно училището, но и какъв бюджет да получава, обясни шефката на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева. По всяка вероятност оценяването ще е по точкова система, поясни тя. Експертите на общината ще преценяват материалната база. Така например, ако школото има компютри или басейн, ще получи повече точки.

Най-важният фактор при категоризацията на училищата обаче ще са резултатите от външното оценяване на МОН, което тръгва догодина. Школата, подготвили най-много отличници на матурите след 4, 7, и 12 клас, ще вземат най-много пари. Ще се взема мнението и на училищните настоятелства. Искаме по оценката на школата думата да имат и децата, изтъкна Кастрева.

Рейтингът ще е важен и за това колко пари ще получават учителите. Предвижда се именно оценката на школото да бъде един от основните фактори за диференцираното заплащане на преподавателите. Новата система няма да доведе до отлив на ученици от школата с нисък рейтинг, смята съветникът Арсов. Според него не е толкова важно началните училища да са с много звезди, докато за гимназиите това било от по-голямо значение.

 

„Червените на вота с числото на Бога", четем в „Труд"

Звездичките на Европейския съюз ще "греят" от гърба на бюлетините, с които на 20 май българите ще изберат 18-те си представители в Европейския парламент, научи "Труд" от член на ЦИК. Те ще са безцветни и ще са една от защитите на листчетата за гласуване.

Бюлетините ще са във формат А5 - колкото малка тетрадка, и ще са отделни за всяка партия. Вчера ЦИК с жребий определи номерата, под които ще се състезават кандидатстващите за Страсбург. Общо мераклиите са 16 - четиринадесет са партии или коалиции, а независимите кандидати са двама.

 

„БСП с "библейско" число, ГЕРБ изтегли 10 за вота", oотбелязва „24 часа"

Зелената партия изтегли първия номер в жребия за разпределението на номерата върху бюлетините за евроизборите вчера.

За разлика от последните президентски избори, където всички кандидати бяха върху един лист, сега всеки участник ще си има собствена бюлетина.

Седмият си номер БСП, която според социолозите ще вкара най-много депутати, изтълкува като "библейско число". "Много хубаво число", заяви шефът на левия предизборен щаб Ивелин Николов.

Кръглият 10-и номер бе изтеглен в полза на ГЕРБ. Председателят на партията Цветан Цветанов каза, че 10 е хубаво число, макар че целта на неговата формация била да спечели първи резултат.

ДПС ще се състезава под номер 14. Водачът на листата на Доган Филиз Хюсменова също си хареса късмета: Не съм суеверна и не бях си определила конкретно число и какъвто и да е номерът на бюлетината, по-важна е работата, която ще свършим по време на кампанията, и резултатите от нея, добави тя.

Фаталният 13-и номер се падна на независимия кандидат Мария Серкеджиева. Тя обаче заяви, че 13 е любимото й число, и изрази убеденост, че то ще й донесе късмет на вота (местата на останалите виж в таблицата).

Междувременно, след като регистрира Кристиян Кръстев като независим кандидат вчера, ЦИК анулира участието му. Проверката в ГРАО на подписката от 10 000 симпатизанти показала, че в нея няма достатъчен брой избиратели, подкрепящи издигането на Кръстев.

 

„Зелените първи на вота, ГЕРБ удари десетката", отбелязва „Стандарт"

На Зелената партия се падна бюлетина номер 1, след като ЦИК изтегли жребия за поредността на кандидатите в изборите за европарламент. Десетката удари ГЕРБ на Бойко Борисов. Фаталният 13 номер се падна на независимата Мария Серкеджиева. С номер 4 ще се яви партия "Ред, законност и справедливост" с единствения си кандидат журналиста Васил Сотиров. До 3 дни съдът ще се произнесе по жалбата на партията дали решението на ЦИК да не допусне сестрите в Либия до изборите е било правилно.

НОМЕРАТА ЗА ВОТА

1 Зелената партия

2 ССД

3 Никола Петков Иванов

4 Ред, законност и справедливост

5 Коалиция на Българските социалдемократи

6 ДСБ

7 Платформа европейски социалисти (ПЕС)

8 СДС

9 Земеделски народен съюз

10 ГЕРБ

11 НДСВ

12 Атака

13 Мария Серкеджиева

14 ДПС

15 Комунистическата партия на България

16 Граждански съюз за нова България

 

„253 партии извън закона", съобщава „Стандарт"

253 от всичките 359 партии у нас са извън закона. Те не са предали в Сметната палата финансовите си отчети за 2006 г. Така в следващите 3 години те нямат право да се явяват на избори. Общините пък са длъжни да им отнемат клубовете. Това съобщи вчера шефът на палатата Валери Димитров.

Само 106 политически организации са се отчели в срок до 31 март. Сред тях са всички партии в парламента.

Цифрата на нередовните партии изглежда шокираща, но е по-добра от миналата година. Тогава изрядни са били само 63 партии. Това са сериозните партии. Останалите сега са се присетили да подадат отчет, за да не ги глобим, но едва ли имат намерение да развиват дейност, обясни Димитров. Санкцията е между 1000 и 1500 лв. За да я избегне, ромска партия от Сандански пробутала празен лист вместо отчет, но номерът не минал.

Още в следващите дни Сметната палата започва наказателна акция по партийните кръчми. Одиторите ще препоръчат на общините и областните управи да отнемат клубовете на всички партии, които не са подали декларация тази или миналата година. Или поне да им сложат наем по пазарни цени. В момента една от най-големите ползи от това, да имаш партия, е, че вземаш на безценица клуб. За София наемът е около лев на квадратен метър.

От проверката ще пострадат и кръчмите на сериозните партии. Сметната палата ще провери дали раздадените клубове на изрядните партии се използват по предназначение. Не е тайна, че много от тях са обърнати на барове и кафенета. Подобна проверка се прави за пръв път у нас. Тя ще приключи на 30 юни. Резултатите ще бъдат обявени в края на юли.

 

„75% бесни, че роми не плащат ток", отбелязва „24 часа"

Неплатените сметки за ток е ромският проблем, който най-силно дразни българите. 75% смятат, че на неиздължилите се цигани трябва да бъде дръпнат шалтерът. Това показа проучване на "Алфа рисърч" сред 255 българи, които разговаряха очи в очи с политици в събота и неделя за ромските проблеми. Данните са сравними с представителен сондаж сред 1344 граждани преди форума.

След дебата хардлайнерите срещу циганите са намалели. Запазил се е само процентът на убедените, че престъплението, за което най-често задържат ромите, е кражбата.

От 43 на 21% намаляват привържениците на това ромите да живеят в гета. От 12 на 7% намаляват желаещите да оградят гетата със стени.