24 часа"

Заплатата стигна 1989 г. по покупателна способност

Покупателната способност на българина се е изравнила с тази през 1989 година. Поне ако за измерител се ползва средната заплата. Според изследване на Центъра за либерални стратегии това се е случило в края на миналата година и дори покупателната способност сега е с 2% по-висока. В момента средната заплата е 882 лв., а през 1989 година е била 274 лева.

Изследването измерва количеството стоки и услуги, които може да се купят с дохода. Покупателната стойност на средната пенсия обаче е с 10 на сто по-малка в сравнение с 1989 г. „Труд"

Пушим във влака срещу 2 лева и тих кондуктор

Водата от т.нар. Свещен кладенец в Голямата базилика в Плиска е опасна за здравето. В нея е открито съдържание на нитрати два пъти над нормата, съобщи Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен.

По-големият проблем е, че водата не е изследвана за други отрови или замърсители и здравните инспектори не могат да кажат дали е годна за пиене. Градската мълва твърди, че в нея има и арсен, но това не е доказано.

Кладенецът беше открит при разкопки в Плиска на 24 юли. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обяви водата за свещена.

„Стандарт"

Младите лекари учат без пари

Младите лекари вече ще учат без пари. Това е големият резултат от кампанията "Млад медик", която "Стандарт" провежда тази година съвместно с "Дарик радио", здравното министерство и Българския лекарски съюз.

Здравното министерство ще поеме таксата за обучение от 180 лева на всички специализанти, които са учили по старите правила, обяви министър Петър Москов на 6 юли 2015 г. във Варна по време на втората дискусия от инициативата. Планираме таксата от 180 лева да се покрива със средства по оперативната програма за развитие на човешките ресурси. Най-вероятно това ще стане от септември, уточни д-р Москов. Само месец по-рано при старта на кампанията ведомството му отмени държавната такса първо за обучението на специализантите по редки специалности.

„Монитор"

Бюлетините за вота със спецзащита

Бюлетините за местните избори през есента ще имат специална защита срещу фалшификации. Засега от ЦИК отказват да разкрият подробности за това как точно ще бъдат предпазени те, дали ще бъдат използвани например холограми или пък баркодове. Пред „Монитор" говорителят на комисията Камелия Нейкова обясни, че решенията за това как да се предпазят бюлетините от фалшификация са взети съвместно с БНБ. Тя подчерта, че със сигурност за отпечатването им ще бъде използвана специална хартия. Освен това като гаранция срещу измами, съгласно утвърдените от ЦИК преди броени дни образци, бюлетините ще имат серийни номера, които трябва да отговарят на същите такива на кочана след тяхното откъсване от него. Според Изборния кодекс само печатницата на БНБ има право да изготвя изборни документи.

„Сега"

Кабинетът: Опасността от терористична атака се увеличава

Опасността от терористични атаки в България е по-висока от 2012 г., когато на летище Сарафово край Бургас бомба отне живота на петима израелски туристи и български шофьор на автобус. Това става ясно от проект за стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма, публикуван от кабинета за обществено обсъждане. Документът е със срок на действие до 2025 г., като се предвижда актуализация през 2020 г. Негов автор е междуведомствена работна група, създадена със заповед на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова. „Дума"

С 26% намаля износът към Русия за година

Заради наложените двустранни санкции между ЕС и Русия българският износ към федерацията през първото полугодие на 2015 г. е спаднал с над една четвърт (26,3%) спрямо същия период на 2014 г. По данни на НСИ в края на юни той възлиза на 369,5 млн. лв. Забраната за внос в Русия на селскостопански стоки от ЕС бе наложена на 7 август 2014 г., а щетите до момента за българските производители възлизат на 82 млн. евро.

Вносът от федерацията също бележи спад - от  9%, достигайки за полугодието 3,1 млрд. лв.  Салдото е на минус 2,767 млрд. лв. спрямо юни 2014 г. Страната обаче продължава да държи най-голям дял на вноса в България от трети страни - около 1/3 от общия, най-вече заради суровия петрол и природния газ. Вносът ни от Украйна през юни също спада - с 24,7%.

„Капитал дейли"

Как жълтите медии съчиниха история за терористи от "Ислямска държава"

Жълтата агенция ПИК заплете въображаем сюжет от думите "Ислямска държава", терористи и България, който беше подет и усилен от почти всички останали медии.

В събота сайтът изригна със заглавието "Полицията издирва двама предполагаеми терористи от "Ислямска държава". Твърдението, че властите търсят мъж и жена от ирански произход,  защото "двамата чужденци се готвят да направят нещо опасно" бързо обиколи и други онлайн медии. Беше подхванато и от националните телевизии. ПИК дори започна да ги обвинява в плагиатство, защото предават информацията, без да цитират източника.

„Новинар"

250 камери са свалили престъпленията в парковете със 70%

250 монтирани в последно време камери за видеонаблюдение из паркове и обществени места в София са помогнали да се намали престъпността във въпросните места, заяви за "Фокус" главният експерт в дирекция „Сигурност" към Столичната община Илия Илиев.

По думите му един от най-важните резултати от видеонаблюдението е превенцията, а не преследването и търсенето впоследствие на извършителите. Тоест те са се научили, че на дадените места ги дебнат и там не смеят да вършеят.

„Най-честите инциденти, които се заснемат в парковете, са унищожаване и повреждане на общинско имущество - пейки, детски площадки, улично осветление. Това са вандалски прояви, на които реагират веднага екипите на полицията, които имат тези правомощия", обясни Илиев.

По думите му за тази година до момента са предадени над 250 диска със записи на извършени нарушения.