Близо 40 хиляди абоната в София в момента са на аварийно захранване с ток, което може да доведе до прекъсвания. Причината е пожар в трансформатор на столичната топлофикация, който засегна и съоръжения на ЧЕЗ.

Проблемите са в централната част на София, кварталите "Илиянци", "Толстой", "Свобода", "Надежда" и промишлената зона "Военна рампа". Припомняме, снощи четири подстанции, собственост на ЧЕЗ, останаха без електрозахранване. Причината е пожар на трансформатор в ТЕЦ "София".

След отстраняването на повредата на трансформатор 5, ще възстановим нормалното електрозахранване. Винаги в такъв режим на електрозахранване съществуват известни рискове, коментира пред БНР Божидар Гатев, отговарящ за авариите в ЧЕЗ.

Той посочи, че нормално захранване с ток ще има след като „Топлофикация" отстрани аварията.

Столичната община е започнала проверка за причините, довели до инцидента, съобщи от своя страна председателят на стопанската комисия в Столичната община Николай Стойнев.

От "Топлофикация София" увериха, че всички техни екипи работят за възстановяване на топлоподаването към абонатите, засегнати от станалата късно снощи авария. Отоплението към кварталите ще бъде пускано поетапно, за да се избегнат пробиви по мрежата.