Четвърти ден продължава извозването на опасните цистерни от дерайлиралия влак в Хитрино. До вчера вечерта екипите изтеглиха 7 цистерни, но днес предстои най-опасният ден.

Днес се очаква да бъде извозена осмата цистерна, която вчера бе успешно натоварена преди падането на нощта. Именно от тази цистерна продължава да изтича газ.

Около нея е изградена специална площадка. Постоянно се следи концентрацията на взривоопасни субстанции във въздуха, като се работи изключително внимателно.

Премиерът Бойко Борисов, който вчера пристигна в Хитрино и заяви, че ще остане, за да наблюдава на място провеждането на операцията. Той похвали работата на спасителните екипи, но отново не се ангажира със срок, в който да може жителите да се завърнат по домовете си.

Все пак той изрази надежда, че операцията по обезопасяването на евакуираното село ще завърши в понеделник, а на следващия ден, хората ще могат да се завърнат по домовете си.

Министър-председателят Бойко Борисов е разговарял с жителите на с. Хитрино и ги е информирал лично за предприетите действия на властите по бързото обезопасяване на района, съобщиха от МС.

"Искам още веднъж да благодаря на тези над 770 души-пожарникари, полицаи, експерти, които ви помагат, защото работят с голям риск. С общи усилия правим всичко възможно жителите на Хитрино да се върнат в къщите си час по-скоро", заяви премиерът.

По график от 10 до 13 часа жителите на Хитрино са влизали днес в селото. Осигурени са и автобуси, с които да бъдат извозени хората, които са се възползвали в рамките на осигурения прозорец за достъп до пострадалото село.

Продължава снемането на размери за възстановяване на унищожената дограма. През вчерашния ден това бе направено на 72 къщи.

По информация на главен комисар Николай Николов очаква се до вторник или сряда хората да може да се приберат в домовете си.

Тази сутрин бе транспортирана и осмата цистерна, която вчера бе подготвена за извозване. Продължава работата на пожарните спасители и експертите по подготовка за извеждане и на останалите четири цистерни, сред които и най-рисковата, от която има съмнения за изтичане на газ в течна фаза. Успоредно с работата на пожарните екипи на мястото на инцидента, ще влязат и групи на ВиК и електроразпределителното дружество, като всички останали инфраструктурни съоръжения ще бъдат прегледани за готовност за пускане.

Днес се състоя и заседание на обществения съвет в Хитрино за разпределяне на помощите за пострадалите от инцидента с дерайлиралия товарен влак. 10 души до този момент са приели да бъдат настанени във фургони, докато домовете им отново бъдат годни за обитаване.