Решението за позволяване на достъп до техническата документация за строителството на автомагистралите Хемус, Струма, Тракия, Марица, пътя Видин-Монтана и Околовръстния път за София беше забавено с шест месеца.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски, съобщиха от пресцентъра на партията.

Припомняме, че от Агенция "Пътна инфраструктура" твърдят, че са предостави на депутатите на БСП пълен достъп по исканата по Закона за достъп до обществена информация техническа документация за строителството на големи пътни проекти.

От там посочват, че в продължение на месец нито един от 11-те народни представители на БСП не са изискали документите и не са се заинтересували от подготвения пълен обем технически документи.

АПИ дала информация на БСП за пътищата, те не я потърсили

АПИ дала информация на БСП за пътищата, те не я потърсили

От Агенцията съобщават, че в продължение на месец БСП не се заинтересували от подготвените документи

Свиленски уточнява, че информацията е нужна на БСП, за да бъде съпоставена с резултатите от анализа на асфалта, който трябваше да бъде извършен от независима лаборатория.

Вместо АПИ да съдейства, те ни изпратиха писмо, което казва "Елате е следващите 20 дни един по един в архива на агенцията да се запознаете с проектите", уточни Свиленски.

За съжаление съпротивата е огромна, защото ще стане ясно колко много милиони български левове и европейски средства са отклонени от строежите на т.нар. от Борисов магистрали, коментира той.

Когато независимите лаборатории направят изследвания, ще се констатира какви са българските пътища и че магистрала, която е трябвало да има 10см асфалт- има 4 см и всичко това позволява толкова хора да загиват по българските пътища", заяви народният представител.

Свиленски обещава да постави въпроса за отказа от информация за качеството на изградените от премиера Бойко Борисов магистрали пред европейските институции.

На 6 ноември 2018 г. от БСП отново настояваха за техническа експертиза на проблемните пътища.

Още същия ден от АПИ определиха бившия шеф на агенцията за председател на Дончо Атанасов да разследва сам себе си - той ръководеше агенцията, когато са правени въпросните ремонти на пътищата.

За техническа експретиза на пътищата се заговори след катастрофата край Своге, когато на място загинаха 17 души, а по-късно жертвите достигнаха до 21. Тогава редица експерти поставиха под съмнение дали пътят е изграден както е било по план, а разследващите взеха три вида проби.