Жителите на квартал "Асенов" във Велико Търново са готови да обявят гражданско неподчинение, за да накарат общината и държавата да решат техните проблеми, съобщава БНР.

Най-старият квартал във Велико Търново е разположен в подножието на крепостите "Царевец" и "Трапезица" и е най-посещаваното от туристи място в старата българска столица заради запазените средновековни улици, съобщи БНР.

"Нашите улици обаче са в дупки, от "Трапезица" падат скали в дворовете на къщите, а тирове се движат по тесните улици и пропукват фасадите", каза Божидар Блажев. "Минават тирове, които са по 40 тона, всичко се клати, а специално моята къща, значи три пъти досега се забиват тирове в нея", добави той.

В квартала река Янтра често наводнява десетки имоти, защото рисков участък от коритото не е почистен, заяви Симеон Николов, чиято къща е на брега. "На всеки един малко по-сериозен дъжд заставаме на нокти - идва ли реката, да се евакуираме ли, при положение, че с минимално количество средства и една добра координация между община и държава, този проблем може да бъде решен. Да разширят коритото на реката, за да не ставаме ние микроязовир", каза Николов.

Инициативен комитет има намерение да съди държавата и общината за бездействие и да обяви гражданско неподчинение заради решението от години проблеми на квартала с 800 жители.