Появиха се съмнения за манипулации на местния вот в Северозападна България, съобщава bTV. Това е довело до напрежение пред някои избирателни секции.

Носят се слухове, че в Галиче са дошли да гласуват хора, които не са местни, а са от Стара Загора. Официално обаче няма постъпили сигнали. Проверяват се сигнали за нова схема - масова регистрация на избиратели с фалшиви медицински документи в подвижните секции в Бяла Слатина. 350 души са добавени допълнително със заявка за подвижни избирателни секции, като 70 от тях са в село Галиче.

Право на глас имат 1441 души, а кандидатите за кметове са четирима, сред които и съпругата на бившия кмет Ценко Чоков, Цветелина Нелова. Чоков пък е кандидат за община Бяла Слатина, където още в събота е постъпил сигнал, че хората, които искат да гласуват в подвижни секции, се е увеличил драстично.

Оплакванията, на които се позовават желаещите да гласуват вкъщи, е една и съща - схващане и болка в кръста, която преминава към краката, съобщава Нова телевизия. Диагнозата е гръбначно възпаление.

Хората са разпитани. Част от тях заявили, че подписите не са техни и не са попълвали подобни заявления. За кмет на Бяла Слатина се състезават трима души.

Проверяват шест случая на изборни нарушения във Велико Търново
Обновена

Проверяват шест случая на изборни нарушения във Велико Търново

Видинската прокуратура проверява баницата на местен партиец

В медиите се разпространи и видеоклип, на който се вижда как в секция в Бяла Слатина член на секционната избирателна комисия проверява кой как е гласувал.

От клипа обаче не може да се установи по безспорен начин кой е членът на СИК и за коя комисия става въпрос. Не става ясно дали въобще комисията е на територията на община Бяла Слатина и дали е за изборите за общински съветници и кметове на 27.10.2019 г.

От друга страна, безспорно това действие е нарушение на изборния кодекс, затова и от ОИК са дали предписания на СИК.

Във Врачанско пък се е появила информация за масово купуване на гласове на цена между 50 и 100 лв. Някои от избирателите признават, че са им били предлагани пари, които са приели. Според местните обаче виновниците за търговия с гласове ще останат ненаказани.

Арестуваха застъпник в село Драганово

Арестуваха застъпник в село Драганово

Жандармерията помага на полицията в Стражица, Горна Оряховица и Павликени