Изравняват заплатите на шофьорите и ватманите от столичния градски транспорт и ги увеличават с 10% от 1 април, заяви кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

На извънреден брифинг днес тя обяви, че основната заплата ще стане 1150 лева. За целта се предвижда да се заделят допълнителни 5.3 млн. лева, които Столичният общински съвет ще трябва да гласува на утрешното си заседание.

По думи на Фандъкова ще се изравнят и системите за допълнително стимулиране, като предложението е за 100 лева бонус за добре свършена работа в авто- и електротранспорта.

Само увеличение на заплатите не стига за шофьорите, според Паргов

Само увеличение на заплатите не стига за шофьорите, според Паргов

Трябвали и достойни условия на труд

Кметът обясни, че с увеличението от 1 април средната брутна работна заплата ще стане над 1800 лв. Тя посочи и че се полагат усилия за привличането на нови водачи, тъй като към момента има 251 незаети места в системата на градския транспорт, т.е. недостигът на кадри е 13%.

В автотранспорта липсват 135 шофьори, а 116 са липсващите ватмани и шофьори на тролеи, поясни Фандъкова.

Според нея единствено чрез наемане на нови водачи може да бъде намален извънредният труд в двете дружества. Тя обясни, че е поискала справка от директорите на дружествата, която показала, че положеният извънреден труд в Столичния електротранспорт през януари е бил средно 28.7 часа, докато през февруари той е паднал на 23 часа. Градоначалникът подчерта, че по закон водачите могат да полагат по 15 часа месечно извънреден труд, което ще им носи допълнително възнаграждение в размер на 200 лева.

Омбудсманът помага на шофьорите от столичния транспорт

Омбудсманът помага на шофьорите от столичния транспорт

Изпратила е писмо до кмета Йорданка Фандъкова

Тя изтъкна и че е поела ангажимент към синдикатите и шофьорите за подобряването на условията на труд, както и за изграждане на още тоалетни на крайните станции. Възложила е и да се работи по ремонта на съществуващо общежитие в район "Искър". Целта е да се даде възможност хора от провинцията да започнат работа в столичния градски транспорт.

Според нея обаче някои от исканията граничат с невъзможното и за тях са необходими допълнителни финансови ресурси между 10 и 28 млн. лева.

Кметът заяви категорично, че няма да допусне фалит на дружества и добави, че проблемът с извънредния труд се използва политически и се злоупотребява с нормалните искания на водачите за по-високи доходи. Това подстрекаване било безотговорно и към жителите на София според нея, тъй като средствата, които се отделят от бюджета, са парите на всички столичани данъкоплатци.

Фандъкова изненадана от острия тон за шофьорите

Фандъкова изненадана от острия тон за шофьорите

Според кметицата недостига на шофьорите води до извънреден труд

Въпреки обещанията на кмета пред сградата на общината шофьори излязоха на протест.

Припомняме, на 22 февруари стана ясно, че е подписан колективен трудов договор, който включва увеличаване на заплатите на всички служители на градския транспорт с 10%.

По-късно обаче председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов излезе със становище, че само по-високи заплати не стигат. Той настоя и за подобряване на условията на труд.

В началото на март Столичната община заяви, че от 1 юни ще осигури пари за увеличение на заплатите.

По-рано днес шофьорите изразиха недоволство от провелата се в тяхно отсъствие среща между Фандъкова и синдикатите и заявиха, че призваните да защитават правата им не го правят.