Предвидено е изграждането на 50 нови детски площадки в столицата тази година.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по случай Деня на детето - 1 юни. Тя информира за предстоящите ремонтни дейности, предвидени в инвестиционната програма за столицата.

Само павета по булевард "Княз Александър Дондуков"

Само павета по булевард "Княз Александър Дондуков"

Ремонтът започва на 4 юни

На първо място Фандъкова посочи, че ремонтът на булевард "Княз Александър Дондуков" ще започне на 4 юни, неделя. Относно настилката на булеварда, която предизвика бурен обществен дебат, Фандъкова отбеляза, че спрямо становището на министъра на културата Боил Банов, Министерският съвет е решил на "Дондуков" да има само паваж.  

По думите на Фандъкова в инвестиционната програма са заложени 10 мащабни ключови обекта, някои от които вече се извършват, а други предстоят. Заедно с тях са предвидени и много други, по-малки проекти за ремонтиране на малки квартални улици.

Жители на "Младост" 1 скочиха срещу строеж на 20-етажна сграда

Жители на "Младост" 1 скочиха срещу строеж на 20-етажна сграда

Фандъкова обеща да няма сграда вместо паркинг и паркинг вместо градинка

Фандъкова обясни, че тази година ще се извършват ремонтни дейности по булевард "Владимир Вазов" - ще се ремонтира старият мост "Чавдар".

Ремонтни дейности са предвидени и в квартал "Овча купел" - след средата на месец юни започва ремонт за обновяването на булевард "Монтевидео".

Улица "Тодор Каблешков" ще се ремонтира от разширението при булевард "Цар Борис III" до булевард "Братя Бъкстон".

Според Фандъкова един от най-важните ремонти остава този на Северната Скоростна тангента. По думите ѝ за този ремонт вече има готов проект и предвидени средства - "направени се проектите и отчуждаванията... Първо ще изградим водопровод, а после и пътната настилка", посочи тя. Северната Скоростна тангента ще бъде и осветена.

Относно строителството на метрото Фандъкова посочи, че ремонтът на булевард "България" ще приключи в края на тази седмица. "Предстои през август да завършим и цялостното трасе на трамвая", добави кметът.

Фандъкова обеща булевард "България" да е готов до дни

Фандъкова обеща булевард "България" да е готов до дни

До средата на юни оправят булевардите, засегнати от строежа на метрото

Останалите ремонтни дейности по изграждането на метро ще се провеждат след месец юни.

Стана ясно, че след юни ще бъде започнато изграждането на 4 нови метростанции - от квартал "Овча купел" до улица "Околовръстен път". В този контекст кметът на София Йорданка Фандъкова призова всички жители на квартала да имат търпение.

Стана ясно и че Столична община предвижда основен ремонт на булевард "България" във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС в България. СО очаквала финансиране от правителството. "Свикнахме с хубавите трасета по другите булеварди", посочи Фандъкова и добави, че било крайно време и един от най-използваните софийски булеварди да бъде ремонтиран основно.

Йорданка Фандъкова коментира и въпрос относно инфраструктурата в Нови Искър. По думите ѝ през последно време там се наблюдават доста инвестиции - били изградена детска градина и парк. Ремонтирани били и някои улици. "Работим по темата канализация и се надявам в новия период да има средства за това", добави кметът. Тя обясни още, че се работи и по въпроса за денонощни полицейски екипи, които да обикалят района.

В Нови Искър им писна от системните кражби, излизат на протест

В Нови Искър им писна от системните кражби, излизат на протест

Апашите не се притеснявали от нищо

Припомняме, днес стана ясно, че жителите на Нови Искър се готвят за протест срещу системните кражби в района.

Не на последно място Фандъкова коментира и проблема със замърсения въздух в столицата. По думите ѝ основният проблем е свързан с концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ). Според кмета през последните години намалявала както концентрацията на ФПЧ, така и тяхното разпространение.

Съдят Столичната община за критичното замърсяване на въздуха

Съдят Столичната община за критичното замърсяване на въздуха

София била управлявана 2 години без стратегия за качеството на въздуха

Относно мерките, които СО е предприела, за да направи въздуха в София по-чист, Фандъкова посочи, че се работи за обновяването на голяма част от градския транспорт и неговата инфраструктура, което да доведе по-малко замърсяване, причинено от автомобилите. Работело се и по въпроса за осъществяването на по-строг контрол върху вредните емисии на автомобилите.

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух
Обновена

Съдът на ЕС осъди България заради мръсния въздух

В София, Пловдив, Варна и зоните Северна, Югозападна и Югоизточна са надвишавани нормите

Тя допълни и че СО е възложила на БАН да изработи система за измерване и предупреждение, която да алармира гражданите при по-високи стойности на замърсяване.