Йорданка Фандъкова е възложила проверка заради протест за строителство на нова детска площадка в "Младост". Пред журналисти в Министерския съвет тя обясни, че строителството е разрешено от новия архитект на София.

Припомняме, че жители на столичния квартал "Младост" снощи отново излязоха на протест срещу започващо застрояване. Те алармираха, че само два дни, след като си избраха за свой кмет едно от лицата на протестите - Десислава Иванчева, багери са започнали поредния строеж в зелена площ.

Диалогът с гражданите бил проблем в столичния "Младост", а не строежите

Диалогът с гражданите бил проблем в столичния "Младост", а не строежите

Още от 1986 година има план за строеж

Столичната кметица обясни, че се е срещнала с новия кмет на "Младост". "Заявих, че я подкрепям и ще я подкрепям за всички нейни инициативни политики, които са насочени към запазване на междублокови пространства. Ситуации и случаи от миналото не могат да бъдат прекратени изведнъж", подчерта Йорданка Фандъкова.

По думите й строителството на този терен е предвидено още с план от 80-те години. "Главният архитект е издал разрешение за строеж още преди началото на протестите. Не трябваше да се започва строителство в момент, в който има новоизбран кмет. Едно е да е законно, друго да е морално и целесъобразно", каза още Фандъкова.

Багери отново разкопават градинки в столичния "Младост"

Багери отново разкопават градинки в столичния "Младост"

Жители на столичния квартал се събират на протест

Тя подчерта, че случаят ще бъде проверен и ще се види какво може да се направи. Йорданка Фандъкова е организирала среща на новоизбрания кмет на "Младост" с главния архитект на София. Тя изрази надежда след тази среща да има и някакво конкретно решение.

"Възложих цялостна ревизия на всички издадени строителни разрешителни от районната администрация и от направление "Архитектура и градоустройство" да ги предостави на новия кмет", каза още столичният кмет.