Качеството на атмосферния въздух в България и в частност в София се подобрява трайно и устойчиво. Това увери пред БиТиВи министърът на околната среда и водите Петър Димитров. Няма как да се изкривят и манипулират данните от станциите, измерващи чистотата на въздуха, по мнението му.

Две съоръжения са поставени извън стандартите. Едното е с 50 см отклонение, а другото с няколко метра поради невъзможност. Този пункт ще може да се премести тази години според европейските изисквания. Ще се осъвременят местоположенията на пунктовете, по думите на министър Димитров. Повече станции за измерване на въздуха обеща той. В момента 48 пункта измерват чистота на въздуха.

МОСВ отрича да има ала-бала с данните за качеството на въздуха

МОСВ отрича да има ала-бала с данните за качеството на въздуха

Данните от Националната система за мониторинг на КАВ са публични и се предават в реално време към Европейската агенция по околна среда

Живеем в четвърта поредна година с намален оток на реките, както обясни екоминистърът. Липсват пролетни пълноводия. Със 72% е намалят отокът през тази година спрямо сухата 2023. Безводието е основно заради водозагубите при водоснабдителната мрежа. Над 80% от питейните води се губят по мрежата.

Петър Димитров се надява да се сформира правителство след поредните избори и е готов да остане на поста си в редовен кабинет.

Екоминистърът Петър Димитров притеснен от безводието

Екоминистърът Петър Димитров притеснен от безводието

Няма една причина за водната криза, проблема няма лесно решение