Има индикации за замърсяване на морската вода от товара на турския кораб Vera SU към 15 часа на 25 септември. Това показват резултатите от пробите за азот  нитритен, взети от Басейнова дирекция в петък.

Екип от експерти на БДЧР и РЛ - Варна са на място за повторна проверка и пробонабиране, съобщиха от Басейнова Дирекция "Черноморски район" (БДЧР).

Подготвя се разтоварване на кораба Vera SU на ръка

Подготвя се разтоварване на кораба Vera SU на ръка

Борислав Сандов наблюдава престъпно бездействие на държавните институции

Двете проби бяха взети - първата до товарния кораб Vera SU в посока открито море, а втората пред носа на кораба, където е предполагаемото изтичане на товара.

Тази сутрин бе съобщено, че операцията по освобождаване на кораба е започнала, а вчера транспортният министър Христо Алексиев разпореди на компетентните държавни структури да започнат незабавно действия по освобождаването на заседналия товарен кораб край Камен бряг.

През уикенда екозащитници алармираха, че всяко едно забавяне може да е фатално, тъй като се очаква влошаване на времето, а това би поставило под риск вятърът да разбие кораба в скалите и целият товар от азотни торове да се излее в морето. 

Миналата седмица в петък директорът на ИА "Морска администрация" Живко Петров съобщи, че властите са отхвърлили плана на собственика и застрахователя за освобождаване на кораба.

Пред екокатастрофа: корабът край Камен бряг се е наклонил и е с пробойни
Обновена

Пред екокатастрофа: корабът край Камен бряг се е наклонил и е с пробойни

Екоактивисти настояват за незабавно изваждане на превозвания товар