Радон във висока концентрация е измерен в детските заведения в Разграска боласт. Детектори за измерване са поставени в 92 детски градини в Лудогорието по национална програма.

Най-високи нива са отчетени в детската градина в село Желязковец, община Самуил, където нивото е 1 087 бекерела на кубичен метър. Високо е нивото и в детското заведение в село Богданци в същата община - 538 бекерела.

Нормата е горна граница до 300 бекерела на кубичен метър. Анализът показва, че радиоактивният газ се излъчва от строителните материали, съобщава БНР.

В селата Райнино и Яким Груево в община Исперих нивата са съответно 327 и 552 бекерела. В Разград в детската ясла „Звездици" детекторите са отчели 426 бекерела.

Вредна концентрация на радон е измерена дори в сградата на Регионалната здравна инспекция - над 400 бекерела.

От Регионалната здравна инспекция ще връчат предписания на директорите на детските градини и на общинските управи за предприемане на мерки за отвеждането на радиоактивния газ.

Единият от начините е активно проветряване. По-скъпият е изграждане на вентилационни канали, при който обаче се налага консултации със специалисти.

В РЗИ в момента по друг модул на програмата се правят замервания на радон и в жилищни сгради. Резултатите от тази проверка ще бъдат ясни през пролетта.

Радонът е радиоактивен химичен елемент.

Намира приложение в медицината за радонови вани. Използва се и за определяне на повърхността на метални предмети и при търсене на радиоактивни елементи в природата.

Има основания да се смята, че високото съдържание на радон в жилището може да доведе до образуване на рак на белите дробове. Такива изследвания са правени и в България. Така например в район с по-висока смъртност, причинена от рак на белите дробове, е била установена и повишена концентрация на радона във въздуха в жилищните сгради.