Съветници от групата на "Демократична България" питат кмета на София Йорданка Фандъкова къде й е стратегията за управление на общинската собственост за настоящия мандат (2019-2023 г.).

Кметът е задължен да предложи на Столичния общински съвет първо стратегия, като Законът за общинската собственост (ЗОС) определя детайлно съдържанието й. Освен това стратегията трябва да бъде представена и за обществено обсъждане.

След това следва да се приеме и план за действие за общинските концесии, както и годишна програма за управление и разпореждане с имотите. Вносител на всички документи трябва да е кметът на общината. Програмата се приема най-късно до приемането на бюджета на София за съответната година и е в съответствие с плана за общинските концесии.

Съветниците от групата на "Демократична България" са установили, че предложение за стратегия не е правено, но все пак питат кмета Фандъкова дали е спазила закона, а и председателят на СОС Елен Герджиков е пропуснал да напомни на кмета за изпълнението на изискванията.

Питането на общинските съветници идва в момент, когато родители отново се организираха на протест пред Столична община, след като за поредна година неприетите в детски градини и ясли на първо класиране отново са около 10 000, а е-системата за записване се наложи да бъде отворена преди това повторно и това породи подозрения.

От ДБ припомнят, че Фандъкова трябва да отговори и за програмата за управление и разпореждане с общинските имоти, както и плана за действие за общинските концесии.

"Как смятате да поемете отговорност за липсата на стратегия за управление на общинската собственост за мандат 2019-2023 г., респективно на политика за развитие на общинската собственост и стопанската дейност на общината", завършват съветниците.

Опозицията в СО в един глас иска оставката на Фандъкова заради детските градини

Опозицията в СО в един глас иска оставката на Фандъкова заради детските градини

И Демократична България, и БСП искат да се поеме отговорност