От понеделник Перник преминава на воден режим. Това съобщи кметът Станислав Владимиров за Нова телевизия.

Вода ще има сутрин от 5.00 до 10.00 часа и вечер от 17.00 до 22.00 часа. Графикът, предложен от градоначалника, е съгласуван с възможностите на ВиК дружеството.

Водният режим е съобразен и с изискванията на Министерството на околната среда и водите от язовир "Студена" да се използват най-много 1 милион кубични метра вода на месец.

В Перник готвят за протест заради очаквания воден режим

В Перник готвят за протест заради очаквания воден режим

Препоръчват на училищата и детските градини ежедневна дезинфекция

Водното дружество се ангажира да осигури повече екипи за отстраняване на потенциални аварии. Мярката е необходима, тъй като периодичното спиране на водата ще създаде условия за проблеми по мрежата. Наличният обем на язовир "Студена" в момента е малко над 5 милиона кубични метра вода. Съгласно разчетите това количество ще стигне на града за приблизително 5 месеца.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим., а вчера заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината. По негови думи причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

По-рано днес стана ясно, че перничани се готвят за протест на 20 ноември заради очаквания воден режим. Регионалният министър Петя Аврамова пък съобщи, че се търси вариант за резервно захранване и се проверява дали водата в язовир "Долна Диканя" е годна за пиене.

На 7 ноември беше обявен воден режим в цяла Пернишка област. Той ще започне на 18 ноември и ще засегне около 60 000 души не само в Перник, но и в Батановци, както и селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 г.

Червени лампи за воден режим в Перник светели още от началото на 2019 г.

Няма да оставя тази бомба да гръмне, защото отговорността ще я нося аз, категоричен кметът