Бургаските учители ще са сред тези в страната, чиито заплати ще бъдат увеличени с най-много средства, заради дофинансирането на част от училищните бюджети със средства на общината. Това каза кметът Димитър Николов пред Образователния министър по време на откриването на обновеното ОДЗ 14 в к-с "Изгрев".

Думите му са във връзка с планираното увеличение на учителските заплати от 1 януари догодина. Той поясни, че това ще става с малки стъпки и в следващите години.

Министърът уточни, че правителството води внимателна политика по отношение на разходите и той и неговите колеги не искат бъдещите поколения да плащат кредити взети сега. Това е станало в други европейски държави, които в момента се намирали в тежки дългови кризи.

Иначе поводът за посещението на министър Сергей Игнатов е откриването на обновената детска градина в к-с "Изгрев". Заедно с кмета той преряза лентата на ОДЗ №14, което е основано през 1978 година под името "Зоя Космодемянская".

Министърът бе придружен от заместника си Милена Дамянова и експерти от Фонд "Енергийна ефективност"."Изисква се добро управление на града, за да се случват такива хубави неща и Бургас е подходящ пример за това", каза Сергей Игнатов.

"Имаме проекти за още три детски градини, които с Ваша помощ могат да станат също толкова красиви и гостоприемни - една в "Меден рудник", една в "Изгрев" и една в центъра", отговори му кметът Николов.

Със съвместните усилия на Община Бургас и Образователното министерство, ОДЗ №14 "Изгрев" е цялостно санирано, навсякъде е подменена с нова старата дограма, обновени са всички вътрешни помещения, включително санитарните възли.

Един от корпусите не се ползваше по предназначение. С неговия ремонт стана възможно в заведението да бъдат настанени още 2 групи - 1 яслена и 1 градинска.

Така за учебната 2012-2013 година групите в ОДЗ "Изгрев" са: 2 яслени, 3 градински /3-5 г./, 2 подготвителни /5-6 г./, а общият брой на децата е 224.

Към днешна дата изцяло е подменен, укрепен и снабден с декоративни елементи покривът на Административната сграда, обновена е и нейната фасада. Това е най-старата част от сградния комплекс, строена през 1920 година.Модернизирана е отоплителната инсталация на детското заведение.

Изградена е нова спортна площадка с настилка - изкуствена трева и комбинирани уреди за футбол и баскетбол.