Над 10 тона храна за животните в Хитрино ще раздадат от "Четири лапи". През следващите два дни екип на "Четири лапи" ще бъде в Хитрино, съобщиха от организацията.

Там ветеринарите ще раздават храна за животни на засегнатите от бедствието домакинства. Около 2 500 кг фураж за селскостопански животни, 9 тона сено и 1 тон храна за кучета и котки вече пътуват към полуразрушеното от взрива на 10 декември шуменско село. Храната ще бъде достатъчна за всички домашни и селскостопански животни в Хитрино за следващия месец.

През изминалата седмица малък екип на организацията за защита на животните посети засегнатия район, за да оцени нуждите на пострадалите и да остави храна за най-нуждаещите се животни - домашните и скитащи кучета и котки.

"Нуждата от храна за животните е неотложна, тъй като всичките запаси от фураж и сено са унищожени от разлива на газ, както и от водата и химикалите, използвани, за да бъде потушен пожарът," разказва директорът на "Четири лапи" за България д-р Марина Иванова.

"В селото се отглеждат около 150 овце, десетина крави, десетина еднокопитни, стотина патици и кокошки, 50 кучета и още толкова котки. Животните, също като хората, преживяват много тежко случилото се и много от тях са все още в шок. Екипът ни е готов да окаже и медицинска помощ на ранени и пострадали животни", заяви д-р Иванова.

От "Четири лапи" оценяват предоставената помощ на около 5000 лева и молят съпричастните да подпомогнат акцията с дарение по банковата сметка на организацията.

"Четири лапи" е една от малкото организации за защита на животните, разполагаща с обучен екип за помощ на животни по време и след бедствия и аварии.

През последните години у нас "Четири лапи" организира спасителни мисии след наводненията в Мизия, Дебелец и Килифарево, а на Балканите - в Сърбия и Босна и Херцеговина.

Специалисти от българския клон на организацията оказваха спешна помощ на животни след наводненията в Мианмар това лято, както и след урагана Хаян във Филипините в края на 2013 г.