Новият положен асфалт на пътя край Своге, при който загинаха 17 души, а 21 бяха ранени, е много по-добър от стария.

От днес започва полагането на шумящата пътна маркировка и до обяд тя ще бъде готова. Това обяви директор на дирекция Пътна инфраструктура инженер Михаил Рашков пред Нова тв.

Инж. Рашков уточни, че рецептите на асфалтовата смес са различни, но не би искал да коментира повече, защото все още върви разследването на Националната следсветна служба (НСлС).

Пътят и сцеплението на пътя са много по-добре отпреди, увери той.

Проектантът на пътя е направил, така че да повтори нещата от стария път и именно затова стана фаталния инцидент край Своге, изрази съжаление инженерът.

Преасфалтираха злополучния участък от пътя Своге - София

Преасфалтираха злополучния участък от пътя Своге - София

В 20 часа възстановяват движението, а утре полагат маркировката

Задължение е на община Своге да изчисти тревистите растителности по пътя, посочи инж. Рашков.

Проблемът с отводняването не е само в един участък , а е проблем на всички пътища, уточни той.

Автоинструкторът Йонко Иванов коментира, че ако се оставят нещата така, все едно нищо не се е случило. Допуснати са няколко грешки и ако те не бъдат отстранени, в най-скоро време отново ще стане тежка катастрофа, изрази съжаление той.

Има възможност мостът да бъде разширен с два метра и половина, изтъкна Иванов и добави, че задължително трябва да се изчисти и растителността по пътя, за да не пречи на видимостта на шофьорите.

АПИ прави одит на целия път през Искърското дефиле

АПИ прави одит на целия път през Искърското дефиле

Настилките у нас са с одобрени рецептури и проби според шефа на АПИ

От АПИ отговориха на становището на Институт по пътна безопасност, от където ден преди инцидента бяха публикували мнение, че пътят е в недобро състояние, въпреки скъпия ремонт. Констатациите за пътя Своге - София от организацията не са направени от лицензирани одитори по пътна безопасност, а на отделни личности, обявяващи се за експерти, информират от АПИ.

Припомняме, след тежката катастрофа с автобус на 25 август, когато загинаха 17 души, а 21 бяха ранени, в тази отсечка първо бяха извършени огледи, включително втори оглед с взимане на проби, след което започна ремонт на участъка.

От прокуратурата съобщиха, че забавянето на преасфалтирането не се дължи на действия на разследващите. От АПИ отложиха за кратко тази дейност заради очаквания дъжд.