Община Стара Загора вече е сертифицирана и може да борави с BG-Alert.

Тя бе първата община у нас, чийто кмет поиска пълномощия за работа със системата за предупреждение на населението при бедствия.

Вчера в София се проведе обучение за работа с BG-Alert под ръководството на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От страна на Община Стара Загора присъстваха двама служители, упълномощени със заповед на кмета Живко Тодоров.

Разяснено им е как действа системата BG-Alert, какви ангажименти имат определените за работа с нея лица, какво е задължителното съдържание на текстовите съобщения, както и колко системи на проверка и контрол ще има, преди да се пусне дадено съобщение.

Уточнено е, че ангажимент на общинската администрация ще бъде съобщението да бъде разпространено на български, но и на английски език. Кметовете разполагат с широк диапазон от предупреждаващи и информационни съобщения, които могат да пуснат и носят отговорността за обществения отзвук от генерираното съобщение.

Започва обучение за работа със системата BG-Alert

Започва обучение за работа със системата BG-Alert

Обучените служители ще имат право да създават съобщения за опасност

НА обучението е разяснено, че системата BG-Alert работи чрез технологията Cell Broadcast за предаване на съобщения за предупреждение на населението. Тази технология е достъпна и за старите модели на телефони с копчета, но има и съвременни смартфони, които не я поддържат.

Ще бъдат провеждани периодични обучения за работа със системата. На сайта на BG-Alert остават в архив всички изпращани съобщения, като те ще са публични.

На обучението вчера е било уточнено, че има три нива на съобщения. Първото е съобщение за предупреждение с най-висок приоритет, второто - за предупреждение, а третото е информационно съобщение. Ще има и съобщения за човек в неизвестност.

BG Alert работи, но властите внимават кога я ползват заради критиките

BG Alert работи, но властите внимават кога я ползват заради критиките

Търсенето на обхват затруднява на пожарникарите

За всички нива без първото има опции да се ограничат от самия телефонен апарат. За най-високото ниво на предупреждение това не може да се случи чрез настройките на телефона - то ще бъде получено от всеки.

От общината обобщават, че съобщението от първо ниво ще съдържа информация за вида на опасността, къде е местоположението ѝ, каква заплаха има или очаквано последствие. Може да се включват препоръки за действие, времеви период, за който е валидна опасността, както и някаква друга допълнителна информация.

Припомняме, системата BG-Alert беше пусната още миналата година, но когато беше необходимо, тя или не сработи навреме, или предизвика паника. Оказа се, че на места няма обучени хора, които да са наясно как да я ползват.

Впоследствие бе уточнено, че ползването на системата не е задължително, а препоръчително.