Твърдението, че хората не разбират какво пише във фактурите им за парно, не отговаря на истината. Това смята един от омбудсманите на "Топлофикация - София" Деян Дянков.

В студиото на БиТиВи Дянков посочи, че при сегашното прогнозно фактуриране - това е най-изясненият вариант на фактурата. Повече от тази информация няма как да бъде поставена, в момента е три страници. В данните и поясненията за изготвянето на фактурата са посочени и съответните показатели за предходния отоплителен сезон. Всеки потребител може да намери подробна информация за общата подадена топлоенергия до абонатната станция, отчетената средномесечна температура и ден-градусите на втора страница в съобщението към месечната фактура.

Дянков обясни, че сметките са прогнозни и те се определят на база на предходния отоплителен сезон. Гражданин, ако не иска да плаща тази прогнозна сметка, може да си намали прогнозата, спрямо това, което мисли, че ще потреби.

"Но докато има прогнозни сметки, нещата ще са такива", заяви омбудсманът на дружеството. В прогнозните сметки влиза изразходваното количество енергия от същия период на миналата година, но цената е коригирана спрямо тази година. Разликата между двете цени е 1-2%.

След недоволството от високите сметки за ноември месец, вчера КЕВР обяви, че започва извънредна проверка на Софийската топлофикация. Националният омбудсман Диана Ковачева поиска няколко пъти остро действия от страна на КЕВР в полза на гражданите. Последната проверка, извършена на "Топлофикация София" във връзка със сумите, които тя трябваше да върне на абонатите си и изравнителните сметки завърши с констатацията, че дружеството е изрядно.

КЕВР проверява ноемврийски сметки на Топлофикация София

КЕВР проверява ноемврийски сметки на Топлофикация София

Препоръчва на дружествата активно да ни информират за по-високите сметки

Всеки отоплителен сезон е специфичен, поясни Деян Дянков, а настоящите по-високи сметки се дължат преди всичко на повишеното потребление заради работата от вкъщи и дистанционното обучение на децата. Освен това тази година отопление е имало и през целия месец за разлика от предишния ноември. Средната месечна температура през миналата година е била около 10 градуса, а през 2020 г. е с между 6 и 5 градуса по-ниска.

Анализите показват около 29% повишение на консумацията на топлинна енергия през месец ноември 2020 г. в сравнение с този от предходната годината.

Последното "опростяване" на фактурите на "Топлофикация София" бе въведено през октомври месец 2020 г.

"Топлофикация София" с нови по-опростени фактури

"Топлофикация София" с нови по-опростени фактури

На първа страница клиентите ще могат да видят дължимата сума и срока за плащане