От 130 проверени абонатни станции на Топлофикация - София 90 уреда са с изтекъл срок на валидност. Това е показала проверката на Държавната агенция за метрологичен контрол по искане на националния омбудсман Диана Ковачева. 17 500 са всички абонатни станции в София, за останалите в страната не става въпрос. Като отговор на проверката омбудсманът е изпратил писмо до топлофикационното дружество поне да бъдат акуратни спрямо абонатите.

Проверката е изискана на фона на поскъпването от 1 юли на цената на тока и парното и напълно се вписва в аргументите на омбудсмана срещу решението на КЕВР. КЕВР утвърди и нова цена на природния газ.

В Студиото на Нова телевизия Диана Ковачева обясни отново, че КЕВР формира цена за следващата една година на база на прогноза за цената на природния газ една година напред - въпросната Наредба 5.

А изминалата година е показала, че прогнозите, които КЕВР прави, са неверни. Спестени са 29 млн. лв. от цената на природния газ. Но комбинацията от прогнозната цена и прогнозно потребление на хората води до изключително надути сметки, посочи омбудсманът. Едновременно с това има и топлофикационни дружества, които дори не са си подали отчетите за извършените разходи и инвестиции за миналата година, но получават увеличение.

КЕВР трябва да смени подхода, категорична е Ковачева.

Диана Ковачева: КЕВР не успява да направи реалистична прогноза

Диана Ковачева: КЕВР не успява да направи реалистична прогноза

Настоявам наредбата да бъде променена

В момента пак по искане на омбудсмана от НОИ са дали отчет - 803 000 души у нас получават пенсии под линията на бедност от 369 лв. С искането до Конституционния съд да се преразгледа клаузата за пожизнено намаляване на пенсията при по-ранно пенсиониране, Диана Ковачева иска да изправи поне една несправедливост в Кодекса за социално осигуряване.

А такива несправедливости има много. Като пример тя посочи още, че с добавките от 50 лв. много пенсионери ще загубят правото да получат помощ за отопление през предстоящия сезон.

ИПИ: Социалната политика на държавата - огромни разходи с нулева ефективност

ИПИ: Социалната политика на държавата - огромни разходи с нулева ефективност

COVID кризата показала, че социалните програми са неадекватни