Вода от Перник ще потече отново към Радомир до края на август. С пускането в експлотация на помпена станция "Крапец" въведеният през декември миналата година режим в Радомир ще падне, съобщи управителят на ВиК Перник Борислав Иванов, цитиран от БНР.

В момента се възстановяват съоръженията, предназначени за аварийно водоснабдяване на Радомир в района на извор "Врелото" и помпена станция "Крапец".

Те бяха прекъснати преди осем месеца в разгара на водната криза в Перник. За възстановяването им е поискано разрешение от министъра на околната среда и водите Емил Димитров, пояснява управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.

Ревизоро търси трайно решение на водната криза в Радомир

Ревизоро търси трайно решение на водната криза в Радомир

Утре ще се предложи издаване на разрешение за аварийно водоснабдяване

"Започнали сме възстановяване на тези съоръжения. Правим тестове на помпите, тестове на съоръженията, промивки, защото тази тръба, като не е работила осем месеца отвътре цялата е ръждясала. Направих среща с една фирма, която да монтира нов разходомер. Там на място има разходомер, но все пак той не е заверен, използван е много години и не можем да гарантираме, че отчита вярно", каза Иванов.

Количествата, които ще бъдат подавани за Радомир, са до 100 000 кубика на месец. Според водния шеф те са напълно достатъчни, за да няма режим.

Иванов отново успокои жителите на Перник, че трябва да са напълно спокойни и че тези количества няма да се отразят на обема на язовир "Студена".

Радомир няма разрешителни да ползва водата на перничани

Радомир няма разрешителни да ползва водата на перничани

От МОСВ уточняват, че Радомир не е подал заявления за водоснабдяване

Припомняме, че на 30 юни Радомир поиска вода от Перник, тъй като градът се изправи пред водна криза. 

В началото на юли от МОСВ заявиха, че не можели да лишат Перник от вода заради Радомир.  

Преди това стана ясно, че Радомир няма разрешителни, за да ползва водата на перничани.