Около 600 сигнала месечно за неправилно паркирани автомобили постъпват в Центъра за градска мобилност. Това заяви пред БНР Румяна Милова - директор на дирекция "Паркиране и мобилност" в ЦГМ.

Тя посочи, че се паркира неправилно в повечето случаи, когато няма места за паркиране. От близо година освен с екипите "Паяци" ЦГМ работи и с инспектори, които съставят неприсъствени фишове за нарушителите. Наблюденията са, че все пак има ефект от този контрол и сигналите намаляват.

Милова посочи, че няма текст в Наредбата за организацията на движение на територията на Столичната община, която да предвижда толеранс за паркиралите до болниците. Тя обясни, че преди няколко години Центърът за градска мобилност е имал задачата да предложи да се обособят определен брой паркоместа около болниците. Нямало обаче как да се докаже, че паркиралият автомобил е на човек, който е на посещение в болница.

За по-чист въздух разширяват синята зона в София

За по-чист въздух разширяват синята зона в София

Обмисля се и пълна забрана на каруците от юни 2022 г.

Тя заяви, че са били проведени срещи с директорите на болниците за това да има назначен техен служител, който да отговаря за паркирането на тези места. Това по нейни думи е щяло да бъде един вид служебен абонамент, специален за болниците. Нито един от директорите на болниците обаче не се съгласил, тъй като нямат ресурс да назначат такъв служител. Въпреки това Милова посочи, че в Столичната община се мисли в тази посока.

Относно разширяването на зоните за паркиране според нея ефектът е положителен за домуващите.

"При разширяване на зелената зона изчезват залежалите автомобили, които стоят, без да бъдат използвани. След като в зелена зона има 90% запълняемост, това означава, че трябва да има допълнително ограничение. В синя зона има все по-голяма възможност да се намери място", посочи Милова.

Тя припомни, че Столичният общински съвет е приел 30% от приходите от локално платено паркиране да остават в съответния район и да бъдат инвестирани в ремонт на тротоари и площи за паркиране.

Граждани гневни от безразборно паркиране в центъра на София

Граждани гневни от безразборно паркиране в центъра на София

Властите са изоставили контрола на паркиране в центъра