Около 300 жители на Видин се събраха на централния площад на спонтанен граждански протест срещу монопола на електроразпределителните дружества (ЕРД). На няколко места в града се правят подписки срещу завишените сметки за ток, съобщава БНР.

В подписката срещу политиката на ЧЕЗ се включиха близо 1000 души, съобщава БНТ.
От гражданско движение ДНЕС припомниха, че преди 2 години са внесли подписка с над 700 000 подписа срещу произвола на монополите в Народното събрание, но силните лобита на монополистите не са позволили промени досега.

В набързо оформената декларация видинчани изреждат няколко искания и се обединяват около идеята за национализация на електроразпределителните дружества и премахване на посредниците, като функциите им се поемат от НЕК. Подписката срещу монопола и високите сметки на тока ще продължи до 15.00 часа.

„Не сме доволни от сметките, които плащаме и най- вече защото ние нямаме свободен избор: трябва да можем сами да избираме ЕРД", заяви протестиращ и настоя да има независим орган, който да може да проверява дали дружествата отчитат правилно енергията.