През почивните дни се очаква висока вълна в долното течение на река Марица от Пловдив до Свиленград.

От Министерството на околната среда и водите са изпратили предупреждение до Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи и областните управители. Вълната се очаква в периода 19-20 май 2012 г.

Според информация от НИМХ след относително дълъг период на валежи и прогнозирани още валежи до края на седмицата се очаква нивото на река Марица да се повиши при Харманли около и под максималните нива (560 см), достигнати през февруари.

Прогнозното повишение при Първомай и Свиленград е под критичното. За Свиленград вълната се прогнозира да достигне максимум към 12:00 ч. на 20 май. Засега няма прогнози за очаквани разливи.

За река Тунджа засега не се прогнозират критични нива, но се очаква покачване при град Ямбол и по-малко при другите населени места.
Прогнозираният общ денонощен приток към язовирите от каскада Арда за 18 май е 50 милиона кубични метра.

МОСВ е изпратило предупреждение за очакваната висока вълна в долното течение на река Марица и до компетентните органи в Турция и Гърция.

По разпореждане на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов е създадена координация между органите на изпълнителната и местната власти за действие при наводнения.

Със заповед на главния секретар на МВР гл. комисар Калин Георгиев се предприемат превантивни действия в тази част на страната. Въвежда се непрекъснато наблюдение на критичните места в и около населените места по долното течение на река Марица. Особено внимание ще бъде обърнато на състоянието на изградените диги и възможността за надграждането им, допълват от МВР.