Пробито е алтернативното трасе, което заобикаля свлачището, затворило главен път Смолян- Мадан в района на село Тикале. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев, който извърши оглед на място.

Свлачището между Смолян и Мадан отряза достъпа до 11 села

Свлачището между Смолян и Мадан отряза достъпа до 11 села

Кметовете настояват пътят да се разчисти възможно най-бързо

В почивните дни и при валежи от сняг в този сложен горски терен продължава строителството на новото обходно трасе, коментира зам.-министър Йовев. Към момента обходното трасе е дълго около 1 км. То се уширява, заздравява се пътната основа, изграждат се системи за отводняване и обезопасителни съоръжения, за да може да поеме трафика на автомобили до 12 тона.

Работи се и по самото свлачище. В момента специализирана техника изследва основата на свлачището и здравината на републиканския път под него. "Добрата новина е, че шосето в компрометирания участък не е засегнато от свлачищни процеси", заяви заместник-регионалният министър. Направено е и пълно геоложко заснемане.

Подготвят мерки за укрепване на срутището на пътя Смолян-Мадан

Подготвят мерки за укрепване на срутището на пътя Смолян-Мадан

Община Смолян в момента изгражда нов обходен път

Според инж. Йовев на този етап не може да се предприемат действия по разчистване на падналите земни маси, защото при това преовлажняване има съществен риск от отцепване на нови скали и кал.

"Евентуални нови срутвания, или разчиствания с взривове, може да доведат до падане на големи маси в коритото на река Черна и да се образува стена, която да спре течението. Така ще имаме още един проблем с язовир, който да е проводник на голяма речна вълна", коментира още инж. Йовев. "Става дума за сериозно природно явление, което при всички случай е щяло да се случи, било е въпрос на време", каза още той.

150-метрово свлачище на пътя Смолян-Мадан достигна електропровод

150-метрово свлачище на пътя Смолян-Мадан достигна електропровод

Състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън главния път

В инспекцията участваха и заместник-областните управители на Смолян Валентин Гърбелов и Андриян Петров, кметът на община Смолян Николай Мелемов, заместникът му инж. Марияна Цекова и Костадин Тотев - зам.-директор на ВиК - Смолян, допълниха от ведомството.

Пътят Смолян - Мадан остава затворен половин година

Пътят Смолян - Мадан остава затворен половин година

Нов път осигурява свързаност на селата, засегнати от срутището Смолян-Мадан

Припомняме, на 20 март стана ясно, че пътят Смолян - Мадан ще остане затворен четири-пет и дори шест месеца. Нов път осигурява свързаност на селата, засегнати от срутищото Смолян - Мадан. Това заяви директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, който лично поддържа връзка с областния управител на Смолян и засегнатите от срутището кметове на населени места.