В различни райони на страната вече бяха регистрирани някои нередности при провеждане на изборите за национален парламент.

В 90% от секциите в кърджалийска област, основно в общините Черноочене, Ардино и Джебел се говори само на турски език, съобщават наблюдатели от ГИСДИ. Поради тази причина застъпниците на политическите партии, различни от ДПС, не могат да следят законосъобразността на изборния ден.    

Секретарят на комисията в село Железник, община Черноочене отваря всяка бюлетина, преди да бъдат пуснати в урните. Подадена е жалба до РИК за спиране на изборния процес.

Подобни сигнали идват и от разградското село Дянково, но те са останали недоказани при извършената на място проверка от Районната избирателна комисия.
Въпреки че не са засечени нередности, от РИК-Разград са предупредили ръководството на секцията да спазва и следи за законното протичане на избирателния процес.
Подобни препоръки Районната комисия е отправила и в други секции в областта, за които са постъпили сигнали за нарушения, съобщи говорителят на комисията Филип Стоянов.

Прокуратурата в Лом е образувала досъдебно производство срещу жена от ромски произход.
След анонимен сигнал от Лом прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу жена от ромски произход.

От ГЕРБ сигнализираха за множество нарушения, като сред тях се открояваше сигналът, че Лидер агитира със сандвичи.
                        Още...

Тя е раздавала по 20 лева на жители на ромски квартал, за да гласуват за определена политическа сила. Жената е задържана и ще бъде разпитана пред съдия.

При проверка на лек автомобил, извършена между Вълчедръм и село Златия, са открити 1500 лева и агитационни материали. Пътуващите в автомобила са заявили, че са застъпници на партия, което е потвърдено. Полицията проверява дали и в този случай има опит за купуване на гласове.

12 на сто е избирателната активност в Бургаска област. Най-активно е населението в общините Руен, Приморско и Малко Търново. Районната прокуратура в Бургас проверява сигнал за купуване на гласове в ромския квартал "Победа".

В Пловдив до момента има четири жалби, които подлежат на проверка. Те са за неправомерно гласуване на застъпник, за агитационни материали в местата за гласуване и за непоставен втори печат в изборните бюлетини в една от секциите.

Има два сериозни сигнала за нарушения, които се проверяват от РИК-Стара Загора. Единият е за раздаване на пари от два автомобила в ромската махала в Чирпан, а другият, че активисти на една партия са направили живи вериги около три секции в село Ягода.

Във Врачанска област масово се правят опити да се упражни правото на вот с фалшиви удостоверения за гласуване в друго населено място, съобщиха от РИК. Затова нарушение в село Липница, община Мизия, полицията е задържала тази сутрин 14 души от Видин.

В различни секции в шест населени места в общините Козлодуй, Мездра, Хайредин и Роман има наплив на избиратели от съседните области Видин и Монтана, които желаят да гласуват.

От РИК-Враца са дали инструкции на членовете на секциите да бъдат бдителни и при съмнения да проверяват удостоверенията чрез общинските служби ГРАО, които имат достъп до регистрите на тези документи. Избирателната активност във Врачанско до този момент е над 12 процента, което е два пъти повече от активността на евроизборите.

В Районната избирателна комисия в Силистра са получени жалби от партия "Ред, законност и справедливост" за случаи на "купуване" на гласове в Дулово и за използвани от членове на секционни избирателни комисии в Силистра баджове със знаци на политически формации.

Получен е сигнал и за "купуване" на гласове в с. Зафирово. Сигналите за "купуване" на гласове са предадени на прокуратурата, а за баджовете Районната избирателна комисия прави проверки, каза председателят на комисията Димитър Генов.

От щаба на партийна коалиция в Разград съобщиха, че по обяд в село Езерче е бил спрян и замерван с камъни техен автомобил, с който носели храна на застъпници. От полицията и прокуратурата са реагирали веднага на подадения сигнал за нападението.

Двама сдуши пък са били задържани тази нощ в 2.30 часа в РУ на МВР-Кирково за купуване на гласове, съобщиха от пресцентъра на МВР. Около 23.30 часа в село Бенковски 24-годишен мъж и 49-годишен раздавали пилета, ориз и други хранителни продукти на местни жители, за да ги мотивират да гласуват в полза на определена политическа сила.

В РУ - Казанлък също се извършва проверка по получен сигнал, че два дни преди изборите в квартал на града са купувани гласове. След съгласуване с Районна прокуратура, от домовете на двама казанлъчани били иззети списъци, в които са отбелязани имената на 68 лица.

Образувано е досъдебно производство и към момента се извършат процесуални действия, които следва да установят дали включените в списъка граждани са поемали ангажименти да гласуват за определена политическа сила.

Сигнал до Районната избирателна комисия във Варна е подаден по повод гласуването в дома за стари хора "Гергана" в морския град. Оказва се, че социален работник от дома въвежда възрастните хора в кабинката за гласуване и им казва да гласуват за една от политическите сили.
Сигналът се проверява и е сериозно нарушение, ако се окаже верен. В момента се снемат писмени обяснения от свидетелите-съобщиха от РИК.

От партия ГЕРБ сигнализираха за множество нарушения в различни секции в страната по време на изборния ден.

По-рано днес от МВР съобщиха, че 108 сигнала за купуване на гласове са получени в Министерството на вътрешните работи от началото на изборната кампания за национален парламент.