Спрян е конкурсът за ремонт площад "Св. Неделя" в София и до месец ще бъде обявена новата процедура, коментира пред БТВ председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов.

Новите условия в конкурса ще се уточнят с юристите на Камарата и на Столична община, а уговорката е да си дадат срок до края на седмицата, коментира Игнатов след среща между главния столичен архитект Здравко Здравков и ръководството на Камарата.

Фандъкова отива на среща с Камарата на архитектите

Фандъкова отива на среща с Камарата на архитектите

Заради реконструкцията на площада "Св. Неделя"

"Бяха заложени чисто финансови и бизнес критерии за подбор на екипи, които да представят проектни предложения, оборот на фирмата, брой на служителите, брой изпълнени обекти. Това автоматично ограничава голяма част от практикуващите архитекти в България и в чужбина", обясни Игнатов.

С новите условия ще отпаднат финансовите ограничения за фирмите, които участват.

"Не е казано, че една фирма, която има огромен оборот, има добри идеи." Понякога малките са свежи и показват различно мислене, коментира той.

Архитекти срещу условията за ремонт и около "Света Неделя"

Архитекти срещу условията за ремонт и около "Света Неделя"

Условията не са пряко свързани с качеството на проектите, но убиват конкуренцията и насърчават монополите

Припомняме, позицията и искането Камарата са в момент, когато се разгоря силното обществено недоволство за ремонт на "Графа" и площада пред храма "Св. Седмочисленици".

"Гарантирам, че няма да платя и лев за некачествено свършена работа. Именно заради това беше глобен и надзорът на ремонтните дейности на ул. "Граф Игнатиев", обясни миналата седмица Фандъкова, която глоби със 100 000 лева фирмата, осъществяваща надзор на строителните дейности на "Графа".

Зам.-кметът Крусев взима под внимание всяка забележка на столичани за ремонтите

Зам.-кметът Крусев взима под внимание всяка забележка на столичани за ремонтите

Надзорът не е достатъчен, не е както би искала общината