Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че Столична община ще закупи нови осем влака за метрото, като целта е да се намали интервала на движение по линии 1, 2 и 4. Тя съобщи новината с публикация във фейсбук.

Фандъкова посочи, че е подписан договор с "Шкода", един от най-големите европейски индустриални конгломерати. По думите й доставката на влаковете трябва да съвпадне с пускането на новата метростанция между "Сливница" и "Обеля".

Тя подчерта, че строителството на новата станция ще започне в края на лятото. Това е един от готовите проекти, които оставям за продължаване на развитието на метромрежата на София, поясни Фандъкова.

Столичният кмет обяви, че има пълна готовност да стартира строителството на 6 км метро през "Слатина". Очакват се само решенията на съда по внесени от няколко граждани жалби, уточни тя.

Фандъкова допълни, че е готов и планът за разширение на метрото през "Люлин" - 2 км с две нови станции до Околовръстния път, както и че се подготвя трасето за 4 км метролиния през кв. "Витоша" до Студентски град и 2 км от Бизнес парка до Околовръстния път.

Фандъкова: Въпреки трудностите, строителството на метрото се движи по график

Фандъкова: Въпреки трудностите, строителството на метрото се движи по график

Тя инспектира разширението на третата линия на столичното метро под бул. "Владимир Вазов"