От гражданската инициатива "Спаси София" внесоха сигнал в Софийска градска прокуратура срещу Столична община. Причината за това са съмнения за манипулация на документацията при изпълнението на ремонта на емблематичната улица "Граф Игнатиев". Това каза пред журналисти Борис Бонев от гражданската инициатива "Спаси София".

Имаме съмнение, че част от дните, установени като неблагоприятни за работа, всъщност са били благоприятни. Според "Спаси София" фирмата изпълнител се ползва с облаги.

От инициативата разполагат с доказателства - снимки, че в дни, в които строителството по документи е било спряно, на практика то се е осъществявало. Бонев изтъкна, че при това положение това е незаконно строителство.

От "Спаси София" се надяват строителят на "Графа" най-накрая да си свърши работата

От "Спаси София" се надяват строителят на "Графа" най-накрая да си свърши работата

След 237 дни закъснение

Според методическите указания на ЕС, ако има спиране на строителството, но след това се извършват ремонтни дейности, разходите за тях няма как да бъдат признати, обясни още той. По този начин може да се наложи част от разходите да са за сметка на Столичната община.

С 86 дни беше забавен ремонтът поради неблагоприятни метеорологични условия. Справка на Националния институт по метеорология и хидрология показва, че в посочения период е можело да бъдат извършвани строителни дейности. Освен това, ако е имало валежи, те са били в края на работния ден и в минимално количество по думите на Бонев. Ако дните не бяха признати като неработни, е трябвало да бъде наложена санкция в общ размер 4,8 милиона лева, подчерта Бонев.

До 1 млн. лева глоба грози строителя на "Графа" заради некачествения ремонт
Обновена

До 1 млн. лева глоба грози строителя на "Графа" заради некачествения ремонт

Санкция за забавяне обаче няма да има

Освен това той обясни, че документите са манипулирани и в датирането със задна дата. Подаден е сигнал и до ОЛАФ - Европейската служба за измами. От нея "Спаси София" искат пълна ревизия на договорите за реконструкция на централна градска част на София. Отговорността за това е на кмета Йорданка Фандъкова, обвини Бонев.

Относно забавянето на ремонта на Западен парк Бонев увери, че там също предстои проверка. През май е било регистрирано забавяне със 180 дни, по думите на Андрей Зографски, докато в момента според Столична община дните са общо 118. С това се цели санкциите за фирмата изпълнител да бъдат спестени, посочи той.

Спаси София: Столична община тихомълком удължи ремонта на Западния парк

Спаси София: Столична община тихомълком удължи ремонта на Западния парк

Децата минават през необезопасени ровове