Воден режим се въвежда от този понеделник в Перник. В миньорския град и в околните села, вода ще има само по 10 часа в денонощието заради пресъхването на язовир "Студена", припомня бТВ.

Вода ще има от 5 до 10 ч. сутринта и от 17 до 22 ч. вечер. Изчислено е, че при такъв график водата в язовира ще стигне за пет месеца.

Кметът на Перник се разбра с ВиК за водния режим

Кметът на Перник се разбра с ВиК за водния режим

От понеделник вода ще има от 5 до 10 часа и от 17 до 22 часа

Кметът на Перник Станислав Владимиров се надява и на благоприятна прогноза за времето.

"Моят ангажимент оттук нататък е да съблюдавам спазването на водния режим, ще бъда много стриктен в това отношение, ще подпомагаме с юридическа помощ всеки, който няма нормален достъп до питейна вода в часовете, които ВИК дружеството обяви", казва кметът Станислав Владимиров.

Припомняме, преди дни новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим., а вчера заяви, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината. По негови думи причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

От природата зависело колко ще продължи водният режим в Перник

От природата зависело колко ще продължи водният режим в Перник

Кметът уверява, че ще подпомагат юридически всеки, който няма достъп до питейна вода

По-рано днес стана ясно, че перничани се готвят за протест на 20 ноември заради очаквания воден режим. Регионалният министър Петя Аврамова пък съобщи, че се търси вариант за резервно захранване и се проверява дали водата в язовир "Долна Диканя" е годна за пиене.

На 7 ноември беше обявен воден режим в цяла Пернишка област. Той започва днес, 18 ноември и ще засегне около 60 000 души не само в Перник, но и в Батановци, както и селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.