Работното време на заведенията за хранене и питейните заведения в столицата се ограничава до 23.30 часа.

Ограничението ще влезе в сила от 1 ноември и срокът му на действие е до края на действие на заповедта на министъра на здравеопазването - 12 ноември.

Забраната за ограничаване на работното време е приета от Софийския оперативен щаб за борба с разпространението на COVID-19. Предложението за ограничаване на работното време на заведенията идва от браншовите организации, подчертават от щаба. Само преди седмица зам.-кметът Дончо Барбалов заяви, че за въвеждане изцяло на вечерен час в столицата не се мисли

Намаляват на 9% ДДС-то за храната за вкъщи

Намаляват на 9% ДДС-то за храната за вкъщи

През пролетта за бранша беше направено изключение от ставката за бранша

Ситуацията в София остава тревожна през последните дни. Кметът Йорданка Фандъкова съобщи статистиката: новорегистрираните заболели днес са 1048. Продължава да нараства броят на хоспитализираните, които на 28.10.2020г. са били 449, на 29.10.2020г. - 517 и днес, 30 октомври са 532. Нарастват и приетите за интензивно лечение - днес те са 75.

Д-р Маева, изпълняваща длъжността директор на Столичната РЗИ, посочи, че ситуацията във столицата остава тревожна.

Заведенията не вярват, че ги затварят само за 14 дни

Заведенията не вярват, че ги затварят само за 14 дни

От бранша разбирали, че трябва да се каже кратък срок, за да няма паника

Остава изискването за строг контрол за спазването на мерките, подчерта кметът Фандъкова. Продължава контролът за носене на маски и извършване на дезинфекция

Екипите на Столичен инспекторат са проверили 7355 търговски обекти за спазването на противоепидемичните мерки. През изминалата нощ са проверени редица нощни заведения и са съставени три предупреждения за спазване на мерките. За периода от 10 до 29 октомври инспекторите са съставили 8 акта.

За последните 7 дни са съставили 260 предупредителни протокола, 75 акта за нарушения на Закона за здравето и 160 полицейски разпореждания. Полицията и екипи на РЗИ са извършили проверки на нощни заведения, както и на хора, които трябва да спазват карантина.

Екипите на полицията и Център за градска мобилност извършват проверки в градския транспорт. За спазване на изискванията следят и аварийните екипи на Столична община.

Полицията и Столичната РЗИ извършват и проверки за спазването на карантина. Проверени са и 820 лица, на които е наложена карантина, съобщи комисар Хаджиев.

Припомняме, всички нощни заведения - дискотеки, пиано барове и барове - бяха затворени за срок от две седмици на национално ниво със заповед на здравния министър Костадин Ангелов.

Въвеждат вечерен час за заведенията в 4 града

Въвеждат вечерен час за заведенията в 4 града

Причината е ръста на заразени COVID-19

Първият град, който въведе ограничение за работното време на заведенията бе Благоевград.