За последните 20 години е пуснат само един язовир за питейно водоснабдяване. Това заяви пред БНР Пламен Никифоров - председател на Научно-техническия съюз по водно дело и дългогодишен директор на Дирекция "ВиК" в регионалното министерство.

Причините за това да няма нови съоръжения са много и са комплексни, смята той.

Една от тях хидроинженерът обясни с непостоянството - при всяко засушаване започваме да разработваме отново програми, стратегии и след първата по-влажна година ги забравяме и спира тяхната реализация, каза той.

"Един от проблемите, който трябва да влезе в тези програми, които тепърва ще се разработят, е довършването на започнатите преди години и изоставени язовирни стени за питейно водоснабдяване. Това са язовирите "Кюстендил", "Черни Осъм" (за водоснабдяването на Ловеч и Плевен), "Нейковци" (за водоснабдяването на Трявна) и много други, които са започнати през 1978 - 1979 г. и към 2001 г. са спрени и изоставени изобщо.

По думите му за завършване на тези язовири са необходими 100-200 млн. лв. Пречиствателната станция за питейни води на Сливен е изградена на 90% и 10 години стои замразена и изоставена. Към всички тези язовири има и пречиствателни станции за питейни води, обяви Никифоров.

По думите му в тези населени места, включително по Южното Черноморие, където са проектирани два язовира - единият е започнат да се строи и е изоставен, всеки момент може да избухне такава водна криза, каквато има в Перник, заяви Пламен Никифоров. 

ДАМТН не знае актуалното състояние на критичните язовири

ДАМТН не знае актуалното състояние на критичните язовири

Отговорните за поддържката на съоръженията били собствениците им

Втората основна задача, е да се ограничат загубите на вода във водоснабдителните системи. Лично той е изготвил методика в МРРБ за допустимите загуби на вода, която е приета, но не е сведена до вниманието на повече от половината от ВиК управителите.

По думите на Никифоров мерките, предприемани в Перник за водната криза са правилни. Той е категоричен, че в краткосрочен план трудно би могло да се намерят нови водоизточници, които досега да не са проучени. Според него ако за язовир "Студена" бяха взети мерки навреме, водната криза щеше да е незабележима. 

Извънредна проверка на язовир „Студена“ установила нарушения

Извънредна проверка на язовир „Студена“ установила нарушения

Проверката е извършена от представители на МОСВ

Припомняме, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

На 20 ноември перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефа на ВиК-Перник.

След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела. 

На заседанието на МС от 4 декември бе сменен областният управител на Перник Ирена Соколова с Емил Костадинов.