В официална декларация до премиера Бойко Борисов, зам.-министър председателят Валери Симеонов и до екоминистъра от Националната асоциация ,,Българско Черноморие" (НАБЧ) се възмущават на "минирането" на българската земя.

След като "консултантите" създават идеални условия за безпрепятствено "миниране" на 38.5 % от територията на България, започват създаването и на самите "минни полета", наречени ЗЗ от Натура 2000, протестират от НАБЧ.
Първата мина гръмна в трите общини Шабла, Каварна и Балчик, казват от асоциацията и посочват, че според тях ще гръмнат още стотици "мини", които са вече заложени и активирани.

Обществото е подведено за Натура 2000, убедени от БДЗП

Обществото е подведено за Натура 2000, убедени от БДЗП

Да премахнат ветропарковете в голф игрището "Тракийски скали", искат от дружеството

Членовете на НАБЧ поставят пред обществото въпроса за неправилния начин за създаването на защитените зони в България, които са част от Европейската мрежа от защитени зони Натура 2000.

В декларацията се изтъква, че от 2013 г. НАБЧ е информирала за това, че документираната от "природозащитни" НПО мрежа от защитени зони Натура 2000 в България създава предпоставки за конфликт между природата и човека, природата и устойчивото развитие, природата и развитието на регионите.

От НАБЧ смятат, че конфликтите са заложени умишлено още при създаването на Закона за биологичното разнообразие.

Спорните точки в Натура 2000 - бомба със закъснител, която е избухнала

Спорните точки в Натура 2000 - бомба със закъснител, която е избухнала

Така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира ситуацията, създала се около забраната за земеделие и строителство в имотите

В писмото си организацията се усъмнява в целите на НПО, които са участвали, защото "Колкото повече обявени квадратни километри за защитени зони, толкова повече пари в бюджета и за "природозащитните" НПО, участвали в правенето на ЗБР"

От НАБЧ заявяват, че са готови да помогнат на правителството да минимизира щетите от "взривове от минното поле България". В декларацията предлагат помощ с рационални спешни мерки за неутрализиране на щетите в общините Шабла, Каварна и Балчик, изготвянето на предложение за промяна на ЗОЗЗ, да дадат предложения за промяна на ЗБР и ЗООС и да окажат съдействие за стартирането на процедури по досегашния ЗБР.

Припомняме, казусът "Калиакра" се зароди миналата седмица, след като министър Нено Димов подписа заповед, с която привежда в изпълнение мерките по защита на териториите от НАТУРА 2000 в Добруджа и спира налагането на санкции от страна на ЕК на страната. По-късно обяви, че спира изпълнението на тази заповед, докато не се намира консенсусно решение.

Собствениците на земя от общините Балчик, Каварна и Шабла протестираха по време на организираното обществено обсъждане и се стигна и до напрежение с жандармерията. Те се обявяват против забраните, които според тях засягат и развиването на земеделие и риболов.

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан
Обновена

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан

Тежко е да си медиатор между интереси не на олигарси

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов водиха преговори между различните страни тази неделя, като тогава бе свикана и разширена среща в Министерски съвет, която се проведе вчера.
На нея стана ясно, че до септември месец трябва да бъде изготвен планът по общини.

В това време прокуратурата обаче вече се активира и започна проверка на заповедта.