Заповедта на МОСВ за обявяване на защитената зона ще продължава да действа докато бъде постигнат консенсус по отношение на Плана за управление на защитена зона Калиакра.
Това стана ясно от днешната среща на правителството с представители на неправителствения сектор, общините и собственици във въпросните територии. Заповедта на МОСВ за понто-сермантските степи няма да бъде отменяна, тя касае много малка територия и там така или иначе няма и никаква земеделска дейност, която да се извършва. Заповедта не касае акваторията на Черно море.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подчерта, че основният проблем не е заповедта на МОСВ, а Планът за управление на защитената зона, който трябва да бъде изработен съвместно с местните общности, с браншовите организации, които са на място, за да бъдат защитени всички интереси и респективно да бъде защитен закона.

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан
Обновена

Борисов изпрати МОСВ да чертае и обяснява в Калиакра нива по нива, бостан по бостан

Тежко е да си медиатор между интереси не на олигарси

Нено Димов увери, че досега не е обсъждана възможността за намаляване или увеличаване на зоните по НАТУРА. "Ще подготвим заповед, която да се координирана и с кметовете, а след това и с Брюксел и тогава ще отменя сегашната заповед, за да минем напред. В момента заповедта не е проблемът, а планът за управление.

Тази събота и неделя Нено Димов ще бъде в Каварна за обсъждания.

"Не поставяме срок за изготвяне на плана за управление към момента", каза още министърът на околната среда и водите.

"Когато имаме единно решение, аз ще отида да го защитя в Брюксел, но докато нямаме консенсус, аз ще считам, че план за управление не е приет, защото този план не може да дебалансира в каквато и да е посока", заяви Нено Димов.

Остават да се приемат още 225 защитени зони, предупреди Тома Белев

Остават да се приемат още 225 защитени зони, предупреди Тома Белев

Белев настоя МОСВ да се извини на учени на БАН

Той обясни, че се изхожда от презумпцията, че вече има съдебно решение и трябва да се работи в рамките на неговото изпълнение. Към междуведомствената работна група ще бъдат направени няколко подгрупи, които да се занимаят конкретно с казусите - рибари, земеделие, строителство. "Там ще има представители на всички заинтересовани страни", посочи Нено Димов.

Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че ощетените собственици ще бъдат компенсирани от държавата. Симеонов посочи, че на община Каварна са изпратени карти с имотите, които попадат в защитената зона. "Нямаме никакво време.

Нено Димов иска по-дълъг срок за плана за управление на "Калиакра"

Нено Димов иска по-дълъг срок за плана за управление на "Калиакра"

Проблемът е в очертаването на земите

До края на септември ще бъдем изчакани да предприемем съответните мерки и да направим съответния списък от мерки, които трябва да бъдат взети за изпълнение на собственото ни решение, за да не се стига до сериозни санкции. В противен случай по 20 000 евро на ден и милион и половина първоначална санкция за държавата", посочи Симеонов.

Ще бъде направен и преглед на кадастъра, за да се уточнят в точност териториите. С това е натоварен ресорен заместник-министър от МРРБ.

Валери Симеонов коментира и че не е съгласен с позицията на еколози като Тома Белев, 34% от територията на България да бъде защитена при положение, че в ЕС този процент е едва 18%.
Вицепремиерът изтъкна, че 2003-2007 още при приемането на зоните е трябвало да има по-широко обществено обсъждане на тези зони.

Той посочи, че се определят две защитени зони - Каварна и Белите скали, с решение на Министерски съвет.
Междувременно кметовете на общини издават редица разрешения за строеж точно в нарушение на тези решения на МС за изграждане на ветропаркове и голф игрища. Относно изказването на Тома Белев, че трябвало да бъде публикуван списък с имената на виновните със стара дата, Симеонов посочи, че към тия 20 души май трябва да има и други имена.

Обществото е подведено за Натура 2000, убедени от БДЗП

Обществото е подведено за Натура 2000, убедени от БДЗП

Да премахнат ветропарковете в голф игрището "Тракийски скали", искат от дружеството

"Ние сме тук не по наше желание, ние трябва да излезем от кошмар, който мога да сравня само с филма на Хичхок "Птиците", в които птиците изядоха хората.

Той предупреди, че е нужно време, тъй като по модела на решаване на защитена зона Калиакра ще зависи модела и за всички останали 225 процедури, които предстоят да се издават.

Спорните точки в Натура 2000 - бомба със закъснител, която е избухнала

Спорните точки в Натура 2000 - бомба със закъснител, която е избухнала

Така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира ситуацията, създала се около забраната за земеделие и строителство в имотите

Припомняме, казусът "Калиакра" се зароди миналата седмица, след като министър Нено Димов подписа заповед, с която привежда в изпълнение мерките по защита на териториите от НАТУРА 2000 в Добруджа и спира налагането на санкции от страна на ЕК на страната. По-късно обяви, че спира изпълнението на тази заповед, докато не се намира консенсусно решение.

Собствениците на земя от общините Балчик, Каварна и Шабла протестираха по време на организираното обществено обсъждане и се стигна и до напрежение с жандармерията. Те се обявяват против забраните, които според тях засягат и развиването на земеделие и риболов.

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов водиха преговори между различните страни тази неделя, като тогава бе свикана и днешната разширена среща в Министерски съвет.