Семейното възпитание е изцяло родителско право извън случаите на насилие и изоставянето на родителските задължения. Това коментира Западно и Средноевропейският митрополит Антоний пред БНТ по повод Националната стратегия за детето.

Според Църквата в документа се правят опити за институционализиране на родителството. По тази причина тя излезе с позиция в защита на авторитета на традиционното българско семейство.

По думи на митрополит Антоний стратегията дава твърде голяма власт на институциите за сметка на родителските права. Той изрази опасение, че са възможни случаи на злоупотреба с правата на детето, за "да се унижи и принизи ролята на родителите".

От Църквата отричат да са одобрявали становището за Стратегията за детето

От Църквата отричат да са одобрявали становището за Стратегията за детето

То било самоинициатива на ловчанския митрополит Гавриил

Митрополит Антоний подчерта, че Църквата е за запазване на традиционното семейство.

Ние сме против насаждането на нетрадиционни практики от европейските държави, например скандинавските държави, защото сме свидетели как леко се прокрадват модели за възпитание на децата от еднополови бракове, заяви той и напомни, че според учението на църквата семейството се състои от мъж и жена.

Относно предстоящото посещение на папа Франциск в България духовникът заяви, че още от началото Светият синод е информирал представителите на папата, че общо богослужение и молитва с папа Франциск не може да има. Той обаче увери, че среща между папата и патриарх Неофит и Светия Синод ще се състои.

В предложената от държавните институции на БПЦ програма било предвидено и мълчалива молитва в катедралата "Св. Александър Невски". Подобно молитвено общение между православни и католици не може да има. 

В становището на Светия Синод ясно бе казано: "По всички останали точки от представената ни проекто-програма участието на представители на БПЦ-БП е невъзможно.
Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития от програмата на посещението на папа Франциск у нас".

Митрополит Антоний посочи, че Българската православна църква оказва нужното гостоприемство при визитата на папата. Той бе категоричен, че между католическата църква и БПЦ няма напрежение.

Всичко останало са провокации, които целят по някакъв начин да саботират предстоящата визита, коментира той.

Папа Франциск може да разгледа "Св. Ал. Невски", но не и да се моли с православни отци

Папа Франциск може да разгледа "Св. Ал. Невски", но не и да се моли с православни отци

Не се благославя на клирици на БПЦ-БП да участват във всички останали събития