Българската православна църква се присъединява към призивите на Поместните православни църкви за запазване на досегашния статут на храма "Света София" като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Това е и становището на редица държавни лидери и международни институции, се казва в Становище на Светия Синод на БПЦ-БП за статута на храма "Св. София" в Истанбул.

Ердоган посети "Света София" за първи път след променения статут

Ердоган посети "Света София" за първи път след променения статут

Храмът вече е действаща джамия

Светият Синод на Българската православна църква със загриженост следи дискусиите и решенията на Държавния съвет и Правителството на Република Турция за промяна на статута на древния християнски храм "Света София" в Истанбул.

"Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество", се казва в становището на БПЦ. 

Папата "дълбоко натъжен" от решението "Света София" да стане джамия

Папата "дълбоко натъжен" от решението "Света София" да стане джамия

"Мислите ми отиват в Истанбул. Мисля за "Света София", заяви папата

Българското духовенство изразява своето уважение към турските държавни институции. В същото време те призовават за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения, се казва в становището.

Припомняме, че турският президент Реджеп Ердоган предложи да се върне статутът на джамия на масивната сграда от VI век, която първоначално е изградена като християнски храм, а днес е един от най-посещаваните туристически обекти в Турция и обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Турция не за първи път заплашва да превърне "Света София" отново в джамия и натискът за това става все по-силен.

На 29 март 2019 г турският президент обяви в навечерието на местни избори, че иска да промени "Света София" в джамия.

След като миналия месец стана ясно, че Турция може да превърне "Света София" отново в джамия- това предизвика серия от недоволства.

На 1 юли държавният секретар на САЩ Майк Помпео настоя Турция да не превръща в джамия бившата древна базилика.

Същевременно обаче, Ердоган видя атака срещу срещу суверенитета на Турция в критиките за "Света София".

На 2 юли Турският съд отложи решението за превръщането на черквата "Света София" в джамия.

След коментарът на Помпео, не закъсня и реакцията на Руската православна църква, която заяви , че превръщането на "Света София" в Истанбул от музей в джамия е "неприемливо".

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил заяви, че заплахата, която тегне над "Света София" е заплаха за цялата християнска цивилизация.

На 10 юли 2020 г. турският президент Ердоган подписа указ, с който сградата от VI в. се преустройва в джамия, малко след решение на турския съд в тази връзка.

Ердоган уточни, че катедралата ще бъде отворена за мюсюлмански поклонници на 24 юли.