С Изявление до медиите испанската компания "Ибердрола Инмобилиария" че "тъй наречената екологическа организация, която предприема действия, за да поддържа бизнеса си с незаконно къмпингуване с години на плаж Корал и на територията на собствеността на компанията, организира протест тази събота през социалните мрежи".

Според компанията, една от целите на този протест е да разруши оградата, която компанията е поставила по перимертъра на своята собственост.

Те молят протестните действия да бъдат по мирен и цивилизован начин, "защото нито охранителната компания, нито местната полиция са виновни за ситуация, създадена от лица и групи, които защитават своите бизнес интереси".

Те обясняват и че всяка дейност на вандализъм срещу частната собственост е престъпен акт и е предмет на наказателна отговорност.

Компанията обяснява, че не възнамерява да създава конфликти или да пречи на посетителите на плажа и "съжалява, че спирането на бизнеса с незаконното къмпингуване, което се поддържа от организацията, е довело до безкрайни атаки срещу нея".

НПО атакува фотокапаните на плаж "Корал"

НПО атакува фотокапаните на плаж "Корал"

Фотокапани нарушават защитата на личните данни

По този повод Ибердрола изпраща следната информация:

  1. Компанията е собственик на част от земята, която се намира в близост до плаж Корал.
  2. Поради замърсяването и тоновете боклук, които се изсипваха на нейната собственост през предишните лета, Община Царево и наложи глоби и поиска да бъдат сложени ограждения на земята, за да избегнат ситуации с незаконно къмпингуване.
  3. Компанията е инвестирала в поставянето на оградата и в опазването на земята, като е наела местна охранителна фирма.
  4. След поставянето на оградата, компанията получи няколко директни атаки като разрушаване на част от оградата, отрязване на дървета, нападки в медиите и др.
  5. Плажът остава напълно достъпен за всички хора, които искат желаят да го посетят. Има няколко публични входа до плажа, които са достъпни.
  6. За хората, които искат да къмпингуват на плаж Корал, могат да ползват легалните къмпинги в същата зона.
Камион изсипа пръст върху дюните на плаж Корал

Камион изсипа пръст върху дюните на плаж Корал

Мушкаш се между шубраците и лазиш като хлебарка, да стигнеш до плаж Корал

Компанията допълва, че знае, че "България, като пълноправен член на ЕС, защитава правата свързани с частната собственост - както на граждани, така и на компании. Поради тази причина са учудени, че са представени като виновни, а не потърпевши от създалата се ситуация в общественото пространство".

"Ибердрола Инмобилиария" апелира към хората, които искат да присъстват на протеста тази събота, да разберат, че става въпрос за защита на частната собственост и "не бива да позволяват да бъдат манипулирани от организация, чиято цел е да продължи с нелегалния си бизнес, като вече е доказала незаинтересованост към опазване на околната среда".

Провериха плаж "Корал" след сигнал за ограничен достъп

Провериха плаж "Корал" след сигнал за ограничен достъп

Три варианта за достъп има до ивицата

Припомняме, на 25 юни стана ясно, че  сдружение "Да запазим Корал" внесоха жалба срещу фирма на морски плаж "Корал". Причината за жалбата е нарушение на регламента за защита на личните данни в България.

На 19 юни вечерта в социалната мрежа от групата "Да запазим Корал" бе подаден сигнал за камион, който унищожава дюните.

Проверка на плаж "Корал" направиха в началото на юни експерти на Министерството на туризма заедно с представители на РДНСК-Бургас. Това е втората инспекция на плажа за природосъобразен туризъм от май месец досега.

Сдружение "Да запазим Корал" сезира Административната прокуратура и Министерство на регионалното развитие и благоустройство за проверката на плаж "Корал". Проверката на институциите установи, че пешеходният достъп до плаж "Корал" е свободен.

В същото време на 6 юни от Антикорупционния фонд (АКФ) сигнализират, че общият устройствен план на Царево се изработва при неактуален кадастър в нарушение на законодателството. В плана по специализирана карта на плаж "Корал" се предвижда урбанизация за курорт и допълващи дейности

На 8 май компанията Иберодола обясни, че никой техен служител не е рязал дървета на плаж Корал. Служителите им единствено поставяли ограда около собствеността на компанията, "за да предотврати хиляди велосипеди и каравани да съсипват растителността и да правят боклук още една година".

Припомняме, поредното поставяне на заграждения, запречващи входа на плаж "Корал", предизвика протест на плажа. На 22 април, екозащитници се събраха в района на къмпинга и се противопоставиха срещу заграждането на входа до плажа, а сред тях се забелязваше засилено полицейско присъствие и частни охранители.

Продължават проверките срещу дивото къмпингуване

Продължават проверките срещу дивото къмпингуване

Ангелкова не знае защо къмпингуващите смятат, че са извън закона