Медицинските сестри няма да отстъпят от своите искания за реформа в здравеопазването, и продължават протестите си с ефективни стачни действия. Това заяви регионалният координатор на протестите Димитрия Димитрова.

Тя подчерта, че министър Ананиев не познава йерархията и структурата в здравеопазването. По думите ѝ той е сравнил фелдшерите със санитарите.

Димитрова е категорична, че за да бъде равна Асоциацията на българските медицински сестри на останалите асоциации, трябва да има промени в Закона за съсловните организации.

Ние тръгнахме боси по трънлив път, вече имаме джапанки и се надявам да се обуем в кожени ботуши, пошегува се тя.

Тя отчете и първите успехи след изразеното недоволство от медицинските сестри в цялата страна. Един от тях е учредяването на специална асоциация, към която ще има действащ синдикат. Той ще защитава трудовите им права, стана ясно след протеста на медицинските лица в Пазарджик.

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Липсват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицински сестри

Според една от организаторките на протестите на медсестрите

Припомняме, че по-рано днес една от организаторките на протестите на медсестрите Мая Илиева заяви, че не знаят къде отиват отпуснатите 50 млн. лв. за заплати на медицинските сестри.  Преди това министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че болниците вдигат заплатите от 1 юли. 

Отново днес стана ясно, че заплатите на медицинските сестри в Пловдив ще бъдат увеличени през ноември. 

На 1 март медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Ананиев: Болниците вдигат заплатите от 1 юли

Ананиев: Болниците вдигат заплатите от 1 юли

Съотношението санитар, професионалист по здравни грижи и лекар - 1/1.7/2.2

Министър Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече.

Здравният министър поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според бившия министър на здравеопазването Мирослав Ненков, проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.

В свое становище, Българския лекарски съюз - БЛС обяви, че уважава медсестрите, но не искат да получават повече от лекарите, защото искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата, не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас.

Медицинските сестри искат единна стартова заплата

Медицинските сестри искат единна стартова заплата

Възнаграждението да е колкото две минимални заплати за страната