От Националната мрежа за децата искат България да има министър на детето и семейството, който да взима решения по отношение на образователните, здравните и социалните политики, защото държавната политика по отношение на децата се оказва неефективна.

През последните няколко месеца сме свидетели на интензивна комуникация по отношение децата и техните семейства. Общественият интерес доведе до поляризиране на мненията.

Това каза на пресконференция, посветена на политиките за детето, изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов. Според него трябва да започне сериозен обществен дебат и диалог, като фокусът да бъдат семействата и децата. Богданов изтъкна и необходимостта от детски омбудсман, който да помага в разбирането на правата на децата, както от самите тях, така и от останалите.

Родителите не искат НПО-та да посредничат между тях и децата им

Родителите не искат НПО-та да посредничат между тях и децата им

Не децата, а неправителствените организации били в центъра на системата

Освен министър на детето и семейството се нуждаем и от нова институция, която да следи за неговата работа, изтъкнаха от организацията. Такава институция би защитила интереса на гражданите при злоупотреби в останалите държавни институции.

На въпрос на news.bg каква би била структурата на тази институция и по подобие на Агенцията на закрила на детето ли ще е, Георги Богданов отговори, че е необходимо институцията да присъства в Министерски съвет, а омбудсманът на детето да бъде напълно независим орган.

В България има две агенции, които отговарят за правата на децата, но само имитират работа, каза Марияна Бисерска, член на УС на НМД. Институциите прехвърлят една на друга случаите, без да помагат на хората. "Имаме едни кухи институции, които изпълняват текстовете на законите, но не могат да доведат до развитие", каза още тя.

Държавата получи "Среден" - 3,31 за грижите за децата

Държавата получи "Среден" - 3,31 за грижите за децата

Връчват на министрите бележници с послания от деца

91% от семействата смятат, че има огромна пропаст между хората, които правят политики и тези, за които се прилагат, според последното изследване на НМД. Все повече имаме регрес и дори заплаха за децата, категорична беше Бисерска. По думите ѝ всички, които работят на терен като социални работници и рехабилитатори, са обезсърчени и обезсилени да променят ситуацията. Затова и от НМД са готови на системни протести, ако исканията им не се обсъдят в диалог с управляващите.

НМД е издала до този момент осем бележника с препоръки и над 150 становища годишно, където основно се настоява за единна визия за българските деца. Към момента организацията подпомага близо 12 000 семейства. Според оценките на експерти от последния Бележник на НМД България трябва да обърне повече внимание на децата в областите правосъдие, закрила от насилие, благосъстояние и детско здраве. За съставянето на оценките е взето под внимание и мнението на родители и деца.

Национална мрежа за децата настоява политиците да подкрепят стратегията за детето

Национална мрежа за децата настоява политиците да подкрепят стратегията за детето

Призовават ги да участва в дебатите по приемането ѝ