Непрекъснатото показване на терористичните атентати създава у хората чувство за неизбежност и катастрофичност. Те стават нервни, спират да четат новинарски сайтове, както и да гледат телевизия,  заяви пред БНТ психиатърът д-р Цветослава Гълъбова.

Според нея, за разлика от социалните мрежи, които са без контрол и не скриват нищо, медиите трябва да имат граница. Те трябва да съобщават всяка новина, но не и да показват тревожните кадри, с които разполагат.

"Трябва да има граница. Мисля, че не трябва да се показват кадри като тези с летящия камион, с жертви, покрити с чаршафи, и т.н., а да се наблегне на анализа защо се стига до такива събития", посъветва психиатърът, която е директор на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".

"Терористите със сигурност не са нормални хора в рамките на общоприетото, но категорично всички не са психично болни. Те имат проблеми в емоционалната сфера, в системата от нравствени ценности и те на първа място не зачитат човешкия живот като висша ценност. Това са хора психопати с лоша личностова структура, с отклонения в характеровата сфера, каза д-р Цветеслава Гълъбова.

Психиатърът подчерта, че не е правилно да се слага знак за равенството между психичните заболявания и агресията и тероризма, но трябва да се има предвид, че психично болните с тежка патология са с лабилна психика, което може да ги превърне в оръжие за недобронамерени цели.