Омбудсманът Мая Манолова и Федерацията на потребителите внасят в Софийския административен съд жалба срещу КЕВР. Повод за това е повишението на цената на природния газ, съобщава Емил Георгиеви изпълнителен секретар на федерацията пред БНР.

Георгиев припомня, че по време на протест пред КЕВР, са отправени искания за промени в Закона за енергетиката. Двата екипа ще представят мотивите си в понеделник.

Според него, ръководството на КЕВР се отнася изключително пренебрежително към исканията на хората. Единственият начин е да се търси съдействието на съда и ако българският съд не се произнесе, ще се обърнат към този в Страсбург.

Георгиев коментира, че има европейска директива, в която ясно е записано, че потребителите плащат за това, което са поръчали.

Ако няма друг начин да се спазят правата на потребители, той счита, че в краен случай е възможно да се пристъпи и към масови протести.

анкета

Как ще ви се отрази поскъпването на природния газ?

Виж резултати

Няма да го усетя 9.7%

Ще го преглътна 6.4%

Ще престана да ползвам газ 6.5%

Вярвам, че цените няма да се променят 4.0%

Очаквам всички цени да скочат 56.0%

Бюджетът ще закъса сериозно 17.4%

Припомняме, че председателят на КЕВР Иван Ивано съобщи, че увеличението влиза в края на отоплителния сезон, така че ще има възможност до началото на новия отоплителен сезон да се направи корекция надолу в цената.

Решенията в КЕВР се вземат изцяло в интерес на енергийните дружества, а не на гражданите, е мнението на омбудсмана Мая Манолова, която преди 3 дни участва в открито заседание на КЕВР. На него което трябваше да се вземе решение за цената на парното и топлата вода след поскъпването на цената на природния газ от 1 април. Крайните цени на природния газ, топлата вода и парното ще бъдат уточнени на закрито заседание на КЕВР на 7 април, петък.

Въпреки уверенията на шефа на КЕВР Иван Иванов, че новата цена на газа не би трябвало да повлияе на цените на стоките и работодателските организации и бизнесът скочиха срещу решението на КЕВР. На 4 април, стотици протестираха пред сградата на Енергийния регулатор, докато течеше заседанието.

В същия ден, лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на пресконференция, че КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ. Левицата епритеснена от шоковото поскъпване на газа, тока и парното, предвидено от енергийния регулатор.

Умишлено се отлагало обсъждането на предстоящото поскъпване. През цялата кампания този въпрос се е отлагал и крил, смята Нинова. Две години и половина не е имало обществено обсъждане на скока на цената на газа, недоволни са червените.

Правителството защити повишените цени на газа, а от кабинета напомниха, че цената се определя на пазарен принцип. Посочват, че не бива да се поставят под риск сигурността на енергийната система заради преследване на политически дивиденти.