Перник протестира пред сградата на Министерски съвет в София, протестиращите жители питат, "защо ни взехте водата", съобщава БНР.

От площад "Александър Първи" към площад "Независимост" тръгва шествие, като протестът е организиран от Инициативен комитет "Спаси Перник". "Вода за Перник, вода за България", е посланието им.

В жълти жилетки, жителите на Перник са пред МС, под наслов "Сурва от Перник", след като заради водната криза в града е отменен и традиционният фестивал. 

Перничани искат оставките на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова. Според тях от самото начало на кризата не се оценява правилно отговорността на МРРБ, ръководено от Аврамова.

И ПП МИР, водени от председателя на партията Симеон Славчев и зам.-председателя Владислав Милев, се включих в недоволството на перничани и подкрепиха исканията на организаторите за оставки на регионалния министър Петя Аврамова и заместника й Николай Нанков, съобщават ор партията.

Поискани са и оставките на ресорния зам.-министър от екоминистерството, както и на служители на басейнова дирекция в Благоевград, които с действията си или с бездействията също носят вина за безводието в Перник.

"Призовавам управляващите незабавно да "освободят" българите от деградиращото за страната ни свое управление! Настоявам също така, главният прокурор Иван Гешев, ако държи да докаже, че е независим и изборът му е бил правилен и честен, да потърси отговорност от всеки, който е имал участие в ограбването и съсипването на водния сектор в България", коментира Славчев.

Над 80% от ремонта на язовир "Студена" е завършен

Над 80% от ремонта на язовир "Студена" е завършен

Строително-монтажните дейности се извършват при непрекъснатата му експлоатация

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

На 13 януари 2020 г., бе разпитан заместник-министър Красимир Живков, който отговаря за водните ресурси. Разпитът му продължи над два часа и половина.

На 15 януари бе разпитана и зам.-министър Атанаска Николова.

Министър Нено Димов бе задържан, а на 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов.

София е осигурена с вода за години напред, уверява Фандъкова

София е осигурена с вода за години напред, уверява Фандъкова

Предвидените 300 л/сек за Перник не били никакъв проблем за столицата

Обвинението срещу Нено Димов бе свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по афера с внос на боклук от Италия.

Специализираният наказателен съд реши Нено Димов да остане за постоянно в ареста.

По време на заседанието бившият министър се защити, че съвестно е изпълнявал задълженията си.

На 16 януари стана ясно, че нов холдинг ще събере всички ВиК.

Аврамова убеждава, че ВиК холдингът няма да приватизира

Аврамова убеждава, че ВиК холдингът няма да приватизира

Регионалният министър Петя Аврамова очаквала дебат с решения