От Комисията за защита на потребителите съветват как да спестим от сметките за електрическа енергия в празничните дни. Ако отсъствате дълго, преди да тръгнете, да прегледате всички уреди и да оставите включени само тези, които е наложително да работят, съветват от КЗП.

Ако празничните почивни дни сте у дома, експертите имат няколко бързи и практични съвета как да пестите енергия от осветлението, отоплението и при приготвянето на гозбите. Не оставяйте осветлението включено там, където не се ползва. Гасете лампите, когато излизате от стаята за по-дълго. Имайте предвид и това, че енергоспестяващите крушки използват 75% по-малко енергия от останалите, обаче твърде честото включване и изключване скъсява живота им.

За по-добро отопление, дръпнете завесите рано сутрин, за да влиза повече слънце. Затворете всички прозорци, врати и дръпнете обратно пердето, когато искате да запазите топлината вътре, съветват специалисти.

Когато ползвате отоплителен уред, неговият размер трябва да съответства с размера на помещението. Добре е да знаете, че ако затворите вратите към хладните стаи като кухни, бани и перални помещения, можете да намалите със 75% загубата на топлина в дома си.

Изберем ли да посрещнем Бъдни вечер и Коледа в къщи, най-вероятно ще се наложи да приготвим повече ястия за празничната трапеза. Можете да намалите разхода на ток, като планирате преди да сготвите замразени храни. Извадете храната от фризера предната вечер и я оставете да се размрази в хладилника - така му помагате да консумира по-малко енергия.

В случай че трябва да варите вода, използвайте точно толкова, колкото Ви е нужно. Ако е необходимо по-малко количество, електрическият чайник е най-добрият избор, тъй като на него му трябва по-малко ток в сравнение с котлоните.

Когато готвите на котлон, използвайте този, който най-точно съвпада с диаметъра на тенджерата или тигана. При готвене на по-малки количества, ползвайте малки готварски уреди като електрически тиган, например. Те се нуждаят от до 3 пъти по-малко енергия. В тенджерите под налягане храната се приготвя около 3 пъти по-бързо.

Ако можете, старайте се да готвите с поставен капак - по-бързо и ефективно е, съветват от КЗП. Поставянето на капак и използването в максимална степен на тенджери под налягане позволява икономия на електроенергия до 20 на сто, отчитат експертите.

При готвене на фурна, спестете енергия и от подгряването й. Храната, чието приготвяне отнема повече от час, може да бъде сложена в студена фурна. Докато готвите, старайте се да не отваряте фурната прекалено често - всеки път тя ще губи от 50 до 100°С от температурата си.

За всички ястия, изискващи готвене повече от 45 минути, можете да изключите фурната 10 минути преди оставащото време. Тя ще задържи температурата си, стига да не я отваряте. Така ще спестите до 20 на сто от сумата, която се заплаща за електроенергията, използвана за нейната работа.

И още нещо - можете да намалите фурната с 20°C, когато приготвяте ястия в керамични или стъклени съдове. Тези материали задържат по-добре топлината, затова с тях е нужна по-малко енергия.