В началото на българския участък на река Дунав продължават да навлизат разпокъсани петролни петна с ниска плътност, като разстоянието между тях се увеличава, предаде БНР. Край Видин петролните петна се движат близо до бреговата ивица.

Според специалисти от Гражданската защита замърсяването е причинено от леки фракции на петрол и постепенно се размива. Това е третото замърсяване на река Дунав през последните два месеца, каза кметът на община Видин Иван Ценов.

Той уточни, че е наложително междудържавни преговори и подписване на споразумение между България, Сърбия и Румъния, което да включва предварителна информация, строги мерки и контрол, и сериозни санкции при подобни инциденти, както и изграждането на превантивен център в началото на българския участък, който да разполага с човешки и технически ресурси.

Не са забелязани замърсявания с нефтопродукти по река Дунав и бреговата ивица в района на Лом, съобщиха от дирекция Гражданска защита в Монтана. Наблюдението продължава, въведени са ограничения за ползването на вода от реката за битови и производствени нужди, както и за водопой на животните.