На 16 октомври държавният глава Румен Радев и премиера Бойко Борисов са поканени да се включат в дебат по темата за законодателството в семейните и детските политики. Поканите са за различен час, но и двете са за пространството пред съответните институции - пред президентството и пред Министерски съвет. Поканата се отправя от организация БРОД - "Българският Род за Обединен за децата".

В поканата се говори за наслоявано в продължение на месеци недоволство по повод т.нар. "Стратегия за детето", която "уж я нямало". От БРОД смятат, че след истерията от изминалата седмица вече е спешно и наложително тази тема да получи гласност и да може да се изслушат двете страни - от една страна притеснените български родители, а от другата - представители на правителството.

В отвореното писмо до Борисов от БРОД изказват срещу приемането на Закона за социалните услуги, който е довел до промяна в още 27 закона и нормативни акта, и в които има размити понятия, но ролята на родителите е сведена до минимум. От друга страна неясните дефиниции давали възможност за злоупотреби и прехвърляне на отговорност. Според БРОД се дават неограничени правомощия на НПО и на социалните служби, с което тотално се елиминирала ролята на родителите. Родителите са притеснени и от чуждестранното финансиране на социалния сектор, което за тях означава "приватизация" и "в ръцете на частни лица".

Борисов се чуди на слуховете: Какво ще ги прави държавата отнетите деца?
Обновена

Борисов се чуди на слуховете: Какво ще ги прави държавата отнетите деца?

Да вървят в класните стаи

Според отвореното писмо с новото законодателство се създава изкуствено противопоставяне на родители и деца, като родителите винаги са на виновната страна, а на децата се вменява, че са с неограничени права.

От БРОД дават пример, който цитираме дословно:

Представете си едно дете на 5 години, което силно вярва, че е негово ПРАВО да яде по 3 големи шоколада всеки ден, но родителите не смятат така. Това е казус, който изглежда смешен и очевиден, но съвсем реално може да донесе негативи на цялото семейство и да се наложи да ползват социални услуги, да се правят проверки, да се проверява капацитетът на родители и т.н. напълно безумни и излишни неща, защото всички сме наясно, че едно дете на 5 години НЕ Е РЕДНО да яде по 3 големи шоколада всеки ден, независимо какво точно си мисли самото то. Но новото законодателство "защитава" детето дори в такива абсурдни по своята същност ситуации.

21 въпроса за "взимането на деца" и отговорите им

21 въпроса за "взимането на деца" и отговорите им

Любомир Аламанов подсказва на на всички от МТСП, АСП, ДАЗД и...

От БРОД заявяват, че от пролетта насам се борят, организирали са големи протести, но нито един политик не е поел ръката, "която протягаме за диалог от месеци насам."

От БРОД се обръщат към премиера Бойко Борисов като рационален човек, който решава проблемите бързо, но явно неинформиран достатъчно. Затова и смятат, че именно той трябва да излезете "лице в лице с нас - организаторите и активистите, които даваме гласност на тези неуредици в социалното законодателство".

"Именно Вие имате капацитета да се справите с тази ситуация по най-бързия начин. Бихме искали да обсъдим всички проблемни точки в закона и заедно да успеем да предпазим Вашия народ от възможностите за злоупотреба и ненужно страдание. Готови сме да работим с Вас, колкото време е нужно, за да бъдат законите ясни, недвусмислени и да облагодетелстват семействата и децата, а не НПО.

"Поканата ни към Вас е официална - нека положим началото на този изключително важен публичен дебат, за да може всички да добруваме заедно като едно цяло. Нека не позволяваме ескалиране на напрежението, независимо дали сред роми или не, заради липса на информация или оскъдна такава. Народът има нужда да му помогнете в този труден момент на несигурност и тревога."

Национална мрежа за децата настоява политиците да подкрепят стратегията за детето

Национална мрежа за децата настоява политиците да подкрепят стратегията за детето

Призовават ги да участва в дебатите по приемането ѝ

Президентът Румен Радев е поканен отново пред институцията, но за по-ранен час, и формулировката е заради "масовото недоволство относно прокарването на тоталитарно законодателство по отношение на закрилата и защитата на деца и семейства."

В това писмо от БРОД посочват притеснителните неясни понятия, като "дете в риск", "най-добър/висш интерес на детето", "родителски капацитет" и др. Посочва се и че принципи в законодателството са в силен разрез с основния закон - Конституцията.

"Силно обезпокоителен е фактът, че "висшият интерес" на детето ще бъде защитаван от институции и овластените им партньори - НПО, а родителят бива обезправен и сведен до обикновен наблюдател на собственото си поколение.

Господин Президент, Вашата институция в момента се ползва с най-висока степен на доверие от страна на гражданите на Република България. Нееднократно сте критикувал поведението на правителството относно провежданата вътрешна политика и сте бил негов коректив. Винаги сте проявявал изключителна загриженост по отношение благоденствието на българския народ. Обръщаме се към Вас, в качеството Ви на стожер на правовата държава с молба за осъществяване на обществен дебат, на който да Ви представим всички притеснения, които имат българските родители. Като организатори на протестите и познавайки общественото недоволство, да Ви покажем проблемните точки в законите и да коментираме всяка една от тях.

Пресцентърът на МО не е замесен в истерията с децата в Сливен

Пресцентърът на МО не е замесен в истерията с децата в Сливен

По думите на Цацаров няма данни и политици да са замесени в случая

Припомняме, на 7 октомври родители от няколко училища в Сливен, Ямбол и Карнобат прибраха светкавично децата от класните стаи. Причината - някой пуснал слух в интернет, че социалните служби вземат деца. Два дни по-късно слухът се пренесе и в Пазарджик, но истерията беше овладяна. 

От институциите реагираха моментално, като още първия ден от Министерство на образованието заявиха, че слухът за принудително отнемане на деца представлява целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност всяко дете да посещава училище.

Родители от няколко месеца се събират на протести срещу Стратегията за детето. Според тях, закони, които влизат в сила от 1 януари 2020 г., застрашават българското семейство. От отговорните институции нееднократно обясняват, че промените, които влизат в сила, засягат единствено терминология, но не и самите процедури.

Заради общественото напрежение Стратегията за детето беше оттеглена още преди няколко месеца. От ВМРО веднага обявиха решението на премиера и МТСП за победа. От партията определят документа като "скандален" и "меко казано проблемен документ". От ВМРО твърдят, че стратегията дава възможност да се узаконят спорни практики при възпитанието на децата, оспорва се ролята на семейството и родителите и са правят внушения, "които да поведат страната ни по пътя на извратените правила в държави като Норвегия и Холандия". От СДС също определиха стратегията като папагалско налагане на европейски опит. На нея се противопоставят и от ПП "Възраждане".

Деца не се настаняват извън семейството без съдебно решение

Деца не се настаняват извън семейството без съдебно решение

Няма промяна в наредбите, уверяват от МТСП и прилагат сравнителна таблица