Движението и поведението на някои от застрашените видове в природен парк „Русенски Лом" се следи със сателит. Уникалното изследване се осъществява в рамките на проекта „Ломовете - център за опазване на скалогнездещи птици" по Оперативна програма Околна среда.

Сателитният предавател е сравнително малко устройство, което се прикрепва на гърба на птицата със специални презрамки. Тежи между 50 и 70 грама, така че птицата свиква напълно с тежестта му и може да го носи до края на живота си. Устройството има соларен панел, който зарежда батерията с енергия от слънцето, и премахва зависимостта от стандартните батерии.

Сателитните предаватели позволяват на експертите-орнитолози да проследяват полета на птиците почти в реално време, да научават повече за начина им на живот и за местата, които посещават. Това ще даде възможност за събиране и анализиране на информация за заплахите, пред които са изправени редките видове.

Вече два месеца представителите на парк „Русенски Лом" следят движението на черния щъркел Петърчо чрез сателитния предавател, с който е маркирана птицата. От тогава работи и камерата в гнездото му. От началото на август египетският лешояд Грошко се също се сдоби с такъв предавател. Очаква се лешоядът да излети след 20 август, от когато ще започне набирането на информацията.

Бухалът ще бъде следващата птица, маркирана с радио предавател.